Select Page

Kako negovati kožu tokom zime

Kako negovati kožu tokom zime

 

Kako negovati kožu tokom zime?

Da bi tretman bio uspešan i veoma efektan bitno je da kozmetika bude kvalitetna. Postoji normalna, masna, suva i mešovita koža. Prema tipu kože se razlikuju i tretmani lica. Takodje nega zavisi i od starosti osobe i godišenjeg doba. Dobar tretman lica je polovina lepote tako da ako ne negujete kožu na vreme može doći do pojave akni i bora. Hidratacija i redovno umivanje kao i pravilno skidanje šminke su samo neke stvari koje će vaše lice da učini lepim i čistim. Kada se pristupi čišćenju lica bitan je pravilan odabir sredstva koje ćete koristiti za čišćenje kože lica. Prema tipu kože birate odgovarajući preparat. Tokom čišćenja koža se hidrira. Kremastija i nežnija sredstva će povratiti vlažnost kože. Čišćenjem lica se skida prašina, ostatak šminke, odumrle ćelije epiderma i višak znoja i sebuma. Tretman mora biti temeljan. Hidrirajući tonici će kompletirati proces čišćenja kože lica.

Kada prodje letnji period uglavnom je koža oštećena i ne hidrirana. Maskom za lice od svežeg povrća ili voća može vam vratiti neophodan sjaj. Maske se koriste jednom nedeljno i skidaju se mlakom vodom. Maska za lice sadrži hranljive sastojke i bogate su antioksidantima. Omega -3 masne kiseline su i te kako blagorodne za kožu. Koristite i maske koje su bogate vitaminima A,C i E.
“Normalna” je termin koji se široko koristi a odnosi se na dobro izbalansirano stanje kože. Naučni termin za ovo dobro izbalansirano stanje je eudermična koža. T-zona (čelo, jagodice i nos) može biti masna ali uopšteno su prisustvo vlage i sebuma izbalansirani i koža nije ni previše masna ni previše suva.
“Suva” se koristi da bi se opisao tip kože koja proizvodi manje sebuma nego normalna koža. Kao rezultat nedostatka sebuma, suvoj koži nedostaju lipidi koji su joj potrebni da zadrži vlagu i formiraju zaštitni omotač protiv spoljašnih uticaja. To dovodi do oštećenja barijerne funkcije. Suva koža (kseroza) ima različite stepene ozbiljnosti i različite oblike koje nije uvek lako razdvojiti.
Masna koža je sklona komedonima (sa crnim i belim vrhom) i različitim oblicima akni.

Sa blagim oblikom akni, značajan broj komedona se pojavljuje na licu i često na vratu, ramenima, leđima i grudima.U umerenim i teškim slučajevima, papule (mala ispupčenja bez vidljivih belih ili crnih vrhova) i bubuljice (ispupčenja srednje veličine sa primetnom belom ili žutom tačkom u centru) se javljaju i koža postaje crvena i upaljena.