Select Page

KAKO NAJBOLJE NADOKNADITI KOLAGEN? - sve o kolagenu

Kako najbolje nadoknaditi kolagen?

Kako najbolje nadoknaditi kolagen koji nestaje sa godinama? Kolagen je najzastupljeniji protein u našem organizmu. Naziv kolagena nastao je iz Grčke reči ‘’KOLE” što u prevodu znači lepak. Kolagen se nalazi u našim mišićima, ligamentima, kostima, tetivama i koži, kolagen daje snagu i elastičnost koži. Kolagen se vremenom gubi sa godinama koža gubi elastičnost i postaje opuštena, nastaju bore na licu i linije. Kolagen je najvažnija belančevina u ljudskom organizmu. Kolagen je skup usko povezanih belančevina sa trospiralnom proteinskom strukturom.

Nazivaju ga lepkom za kožu, pošto delove tela spaja u funkcionalnu celinu. Možda niste ni znali da je on, u stvari, čuvar opšteg zdravlja. Štiti naše zglobove i kosti, oporavlja oštećenu kosu, i nesumnjivo jedan je od najvažnijih faktora za elastičnost i lepotu kože. Ovo proteinsko jedinjenje učestvuje u izgradnji vezivnog tkiva, čuva kardiovaskularni sistem, a utiče i na pravilan rad probavnog trakta.

Šta uzrokuje nedostatak kolagena u organizmu? Na pitanje usled čega se kolagen u kostima i zglobovima gubi, još uvek ne postoji jedinstven odgovor. Nažalost, starenje nije jedino što usporava proces proizvodnje ovog proteinskog jedinjenja. Pojedina autoimuna oboljenja poput lupusa i reumatoidnog artritisa dovode do toga da se koncentracija kolagena u organizmu smanjuje. Iako se na te faktore ne može uticati, postoje oni koji su podređeni našim navikama i stilu života. Na primer, preterana izloženost sunčevim zracima pogubna je po ovo jedinjenje. Ipak, ne treba zaboraviti da je 20 minuta dnevno na suncu svakom od nas neophodno. Izlažite mu se predveče, kad je slabijeg intenziteta, ali i tad u velikoj meri potpomaže proizvodnju vitamina D u organizmu.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR

POGLEDAJTE KAKO SE PRAVILNO HIDRIRA KOŽA

kako se pravilno hidrira koža