Select Page

Kako lečiti zanoktice

Kako lečiti zanoktice

Kako lečiti zanoktice? Daleko od toga da zanoktice spadaju u bolesti, iako su vrlo iritirajuće, a nekada i bolne. Najčešće se javljaju zimi ili po vlažnom vremenu, mada zavisi i od toga koliko puta dnevno perete ruke, čime se bavite, kako se hranite. Nekada će proći same od sebe za dan – dva, a nekada morate da se koristite pomoćnim sredstvima kako biste ih se rešili. Vrlo je važno da se ne zaboravljate, pa da pokušate „u hodu“ da počupate ili pogrickate zanoktice, jer ćete verovatnije stvoriti sebi bolne ranice, pre nego rešiti se zanoktice. Osim toga, ne gledajte samo zanoktice, već obratite pažnju i na nokte – nekada su vam oni pokazatelji vašeg opšteg zdravlja i svaka mala nepravilnost (pa čak i zanoktice) mogu biti alarmi da vašem organizmu nešto fali.
Nokti su sačinjeni od slojeva keratina, proteina koji se može naći i u našoj koži i kosi, a sastoje se iz 6 delova. Nokti na rukama rastu 2 do 3 mm mesečno, dok nokti na nogama rastu bar duplo sporije.

Kako lečiti zanoktice i kojim redosledom?

1. Uklonite mrtvu kožu sa korena nokta odgovarajućom račvastom alatkom iz vašeg pribora za nokte. Obratite pažnju da ta račvica bude najpre oštra, a zatim da je samo vaša. Ne pozajmljujte tuđ pribor i ne delite svoj.
2. Menjanje, pozajmljivanje i deljenje pribora za nokte sa nekim može dovesti i do razmene eventualnih bakterija koje se nalaze u kožici oko nokta i onda ćete samo sebi stvoriti upale.
3. Ako imate upale od zanoktica (iz bilo kog razloga), onda morate makazicama ili grickalicom oprezno ukloniti višak suve kože, a ostatak tretirati na sledeći način – najpre očistite kožu (sapunom ili alkoholom), a onda kožu i nokte ovlažite masnom kremom.
4. Za vlaženje kože oko noktiju ( pa i samih noktiju) koristite neku kremu za nokte (danas ih prizvodi dosta proizvođača), ulje za nokte ili bebi kremu. Ponekad možete koristiti i grožđanu mast. Ostavite kožu da dobro upije. Ako baš nemate strpljenja da ne dirate ništa rukama neko vreme, onda nabavite rukavice za manikir ili koristite obične rukavice od lateksa koje možete kupiti u svakoj apoteci.
5. Kada ste jednom uklonili mrtvu kožu oko nokta od koje nastaju zanoktice, onda se potrudite da se ta koža više ne nakuplja, tako što ćete kožu oko noktiju redovno potiskivati. Za tu priliku u priboru za nokte imate potiskivač ili ako baš nemate potiskivač – možete koristiti bilo šta drugo za potiskivanje (guranje) te kožice ili koristite nokte druge ruke. Popularni su potiskivači od grančica trešnjinog cveta i možete ih kupiti u svakoj parfimeriji.
6. Ako vas upaljena crvena koža oko noktiju i svrbi, onda je to znak da su se tu razvile neke gljivice ili bakterije. Ako svrab ne prestane pranjem ruku ili tretiranjem alkoholom, možete probati da dezinfikujete kožu hidrogenom, ali je pametnije da se za to obratite stručnom licu. Možda reakcija uopšte nije nastala kao rezultat spoljašnjeg faktora.
7. Ne grickajte nokte i zanoktice kada ste pod stresom. To će vaš problem sa zanokticama samo obnavljati i obnavljati.
8. Vodite računa šta jedete. Neka hrana bude bogata omega-3 masnim kiselinama, gvožđem, proteinima, kalcijumom i cinkom. To će vam obezbediti zdravu kožu i nokte, ali i kosu. Osim toga, koža će vam imati svoju prirodnu vlažnost.
9. Ako često perete ruke ili radite sa jakim hemikalijama, onda obavezno koristite redovno kremu za ruke (ili ruke i nokte). Bitno je da koža ruku bude vlažna, jer zanoktice i ljuštenje noktiju nastaju samo kod suve kože.
10. Ne koristite baš svakakve lakove za nokte, a neka vam aceton bude uljani.
11. Neki ljudi preporučuju i da za zdrave i lepe nokte trljate iste crnim lukom nekoliko dana.
12. Utrljavanje maslinovog ulja u kožu oko noktiju takođe može pomoći u prevenciji zanoktica