Select Page

Kako imati bolji metabolizam

Kako imati bolji metabolizam

 

Kako imati bolji metabolizam? Čest problem mnogih ljudi je metabolizam koji je usporen pa vam onda to stvara dodatne tegobe. Takvo stanje dovodi do osećaja bolesti ali rešenje svakako postoji.
Prvo i osnovno pravilo zdravog života, a ne samo dijetalne ishrane, jeste ne preskakati doručak. Steknite naviku da pre posla, ujutro, kvalitetno jedete. Dakle, vodite računa da imate vremena za pripremu kvalitetnog doručka kako ne biste na putu do posla svratili u obližnju pekaru po kolače ili mastan burek.
Doručak se mora sastojati od proteina, koji će vas dugo držati sitim, od složenih ugljenih hidrata, koje će vaš organizam takođe dalje prerađivati i od dozvoljenih, nazovimo ih zdravim mastima. Primer takvog doručka bio bi sendvič od tunjevine i integralnog hleba ili kajgana od jednog žumanceta i dva belanceta, pripremljena na biljnom ulju. Uz takvu kajganu dozvoljeno je pojesti parče integralnog hleba. Kao treću varijantu idealnog doručka možete isto tako izabrati i žitarice sa mlekom ili jogurtom.
Kafa, osim što vas razbuđuje, dokazano ubrzava metabolizam, stimulišući centralni nervni sistem, ubrzavajući puls i disanje. Naravno, to ne znači da treba da se nalivate kafom, jer je ona loša za zdravlje u većim količinama od dve šoljice dnevno.
Osim kafe, preporučeno piće je voda. Čaša hladne vode, iako loša za grlo, dobra je za ubrzavanje metabolizma jer mu treba vremena kako bi je ugrijao do telesne temperature, a za to treba energije. Dakle, osim što čisti organizam i pomaže hidrataciju, voda će pomoći da sagorite kalorije.
Na poslu, u pauzi za ručak birajte jelo bogato proteinima, koje će vam duže pružiti osećaj sitosti, pa nećete morati u napadima gladi da posežete za raznim kaloričnim i nezdravim obrocima.
Zeleni čaj sadrži komponente koje pomažu vašem organizmu da sagori 50 kalorija samo tako što ga pijete. 50 kalorija dnevno nije puno, ali ukoliko tu brojku prebacimo na vremenski period od godine dana, računica vam skida 10 kg samo od konzumiranja 2-4 šoljice zelenog čaja dnevno. Pijte ga vrućeg i bez dodataka.