Select Page

KAKO DELUJE KOKOSOVO ULJE? - sastav, kiseline i upotreba

Kako deluje kokosovo ulje?

Želite da koristite ali ne znate kako deluje kokosovo ulje na celokupan organizam? Kokosova palma počinje da rađa plodove od sedme do devete godine starosti i plodonosna je oko 50 godina. Na jednom drvetu godišnje rodi od 60 do 120 oraha.

 Način dobijanja i sastav: Kokosovo ulje se dobija hladnim presovanjem mesa kokosovog oraha. Kokosovo ulje je bogato prirodnim antioksidansima – vitaminima A, C i E. Sadrži sledeće kiseline:

 

Laurinska kiselina – 46,79%

Miristinska kiselina – 19,93%

Palmitinska kiselina – 10,13%

Oleinska kiselina – 6,97%

Kaprilna kiselina – 5,62%

Kaprinska kiselina – 5,28%

Stearinska kiselina – 3,17%

Linolna kiselina – 1,68%

 

Spoljašnji izgled i tačka topljenja: Kokosovo ulje je bele boje, sa blagom primesom krem nijanse. Na temperaturi do 24 stepena celzijusa je čvrsto, a na višim temperaturama je tečno. Ako nije rafinisano ima karakterističan blagi miris kokosa.

 Delovanje: Kokosovo ulje je pogodno za sve tipove kože. Zbog svog sastava koža ga odlično upija.  Omekšava, štiti, hrani, neguje i održava vlažnost kože. Redovna upotreba kokosovog ulja sprečava pucanje kože na rukama i nogama. Štiti od opekotina izazvanih sunčanjem i ujednačava ten kože. Laurinska kiselina, koja se nalazi u kokosovom ulju, deluje protiv patogenih mikroogranizama, bakterija, kvasaca, gljivica i virusa. Kaprinska kiselina povećava antimikrobno dejstvo. U prirodnim sapunima kokosovo ulje stvara bogatu penu, koja dobro čisti kožu i takav sapun dobro peni i u hladnoj vodi. Međutim, sapun koji je izrađen od 100% kokosovog ulja isušuje kožu. Kokosovo ulje jača i hrani kosu, daje joj sjaj i bujnost. Ono smanjuje gubitak proteina iz kose tokom pranja, tako da su vrlo maske od kokosovog ulja pre pranja kose. Takođe je korisno i za čistu kosu, jer štiti vlasi od oštećenja prilikom brisanja i češljanja.

 Upotreba: Kokosovo ulje se može koristiti u čistom obliku, a pre upotrebe ga treba malo zagrejati kako bi postalo tečno. Koristi se kao bazno ulje za masažu, uz dodatak drugih biljnih i etarskih ulja. Kokosovo ulje se koristi u različitim kozmetičkim proizvodima (kreme, šamponi, tonici, balzami, itd.). Odlično deluju maske za kosu od kokosovog ulja. Redovnom upotrebom sprečava se zadebljavanje i pucanje kože.

 

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

kurs mezoterapije

POGLEDAJTE VIŠE O NEŽELJENIM DEJSTVIMA PREPARATA U KOZMETICI

dejtsva kozmetičkih preparata