Select Page

Kako da vam koža ne bude masna

Kako da vam koža ne bude masna

Masna koža je debela, čvrsta, često bela jer su krvni sudovi dublje raspoređeni. Na površini su dobro vidljive pore (usta izlaznih kanala lojnih žlezda). Kožna masnoća, izlučena iz žlezda, meša se sa znojem i obrazuje na površini kože vodeno-lipoidni film. Ovaj film štiti kožu od isušivanja i nepovoljnog uticaja faktora spoljašnje sredine (temperatura, hladnoća, ultraljubičasto zračenje…). Masna koža je jača od suve, sporije stari, na njoj se kasnije pojavljuju bore (zbog toga se preporučuje maska a više o tome klikom OVDE). Ali prašina i prljavština padaju na kožu, mešaju se sa masnoćom, često zapušavaju lojne žlezde i pojavljuju se “crne tačke”. U odsustvu adekvatne nege može doći do upale i stvaranja akni. U tom slučaju je naročito korisna voda zato što je idealan način čišćenja umivanje pomoću kreme za umivanje ili običnog sapuna. Vrlo masnoj koži nije potrbno dodatna hidratacija, jedino ako je koža samo malo masna potrebno je hidratisati s vremena na vreme, naročito u regionima sa suvom klimom. Na licu mogu biti i odvojeni suvi delovi kože, npr. usta, vrat, jagodice, čelo, koje takođe treba redovno obrađivati kremom za hidrataciju.

Kako da vam koža ne bude masna i kako sprečiti starenje kože ?

Suva koža je tanka i nežna.Ona brzo stari. Na njoj se rano pojavljuju bore . Tanka koža u bukvalnom smislu izgleda suva, nekad se peruta i često izgleda nategnuto. Zbog nedostatka zaštitnog sloja masti jako reaguje na temperaturne promene. Kod ljudi sa popucalim kapilarima na koži, kao po pravilu, koža je suva, zato što su kapilaqri kod nje postavljeni blizu površine, a to izaziva brži gubitak vlage. Na suvoj koži se ređe nego na masnoj pojavljuju bubuljice, ali ona je slabija, lako puca, postaje gruba, peruta se, naročito na vetru. Kozmetička sredstva koja se koriste moraju biti meka i bez alkohola. Treba i obilno hidrirati vrat i kožu oko očiju. Kada se za šminku koristi tečni krem – puder, treba ga nanositi na hidratisanu osnovu.
Postoji najbolji način da imate savršenu kožu u svakom trenutku kao i da saznate koji su preparati najbolji za negu kože lica a o tome možete biti informisani OVDE