+381607237853 akademija.purity@gmail.com

KAKO DA PREPOZNATE I RAZLIKUJETE VRSTE CRVENILA KOŽE

Kako da prepoznate i razlikujete vrste crvenila kože

Lice je područje tela koje je najizloženije, kako spoljašnjim uticajima tako i pogledima ljudi, s toga razna crvenila kože mogu da budu jako neprijatna. Ukoliko se crvenilo lica javlja samo povremeno i ukoliko je posledica trenutnih reakcija u organizmu, kao što su osećaj zamora, osećaj stida ili nešto tome slično, onda ono kao pojava i ne predstavlja tako veliki problem. Međutim, postoje i osobe kod kojih je crvenilo lica konstantno izraženo i takve osobe takvu pojavu doživljavaju kao estetski problem, ali i kao problem koji im neretko utiče na samopouzdanje. Crvenilo lica može da bude i medicinski problem i u tom smislu razlikujemo različite vrste crvenila lica kao što su rozacea, kuperoza i razni oblici dermatitisa.

ROSACEA je relativno često rasprostranjen oblik crvenila lica i može se prepoznati po sledećim simptomima:

– crvenilo je najčešće izraženo na sredini lica, tj. na nosu i širi se ka obrazima

– ova vrsta crvenila neretko je praćena sitnim osipom koji je izražen u obliku neravnina na koži i koji podseća na prisustvo akni

– koža u području nosa vremenom postaje zadebljana i hrapava na dodir

– rozaceu često odlikuje i crvenilo očnih kapaka, kao i oticanje očnih kapaka i pojava suvoće očiju

Ono što je veoma bitno naglasiti jeste da se rozacea, kao oblik crvenila lica, pojačava kada je koža izložena jakom suncu, delovanju jakog vetra ili delovanju hladnog vazduha. Takođe, ova vrsta crvenila se povećava konzumacijom alkohola, nakon upotrebe nekih lekova kao što su kortikosteroidi i lekovi za regulaciju krvnog pritiska. Stres takođe zna da pogorša stanje rozacee.

KUPEROZA se definiše kao upala kože koja se može prepoznati po prisustvu ispucalih i proširenih sitnih kapilara na licu. Ovaj oblik crvenila može biti izražen doslovno na svim regijama kože lica ali u većini slučajeva prvo se javlja na nosu pa se odatle širi ka ostalim regijama lica. Simptom koji prati kuperozu jeste svrab kože. U kasnijim fazama može se javiti i hrapavost kože. Kuperozna koža ne bi trebalo da se izlaže suncu ili bilo kom drugom izvoru toplote. Takođe, treba izbegavati konzumaciju alkohola, kofeina i cigareta.

 

STUDIJE ZA ESTETIČARA - KOZMETIČARA ; DVADESET ELEMENATA NEGE LEPOTE UČINIĆE VAS NAJKONKURENTNIJIM STRUČNJAKOM U VAŠOJ GEOGRAFSKOJ REGIJI

VIDI OVDE

PRAVILNO HIDRIRAJTE KOŽU LICA! ZNATE LI KAKO?

vrste crvenila kože

VIDI OVDE