Select Page

ISCELJUJUĆA MASAŽA BILJEM - tradicionalne pinde

Isceljujuća masaža biljem

Isceljujuća masaža biljem je tradicionalna indijska metoda. U suštini Ayurvede, tradicionalnog indijskog sistema lečenja, leži koncept o pet osnovnih elemenata (Eter, Vazduh, Vatra, Voda i Zemlja). Ti elementi se ispoljavaju u tri biološke organizacije – Doshe, poznate kao Vata, Pita i Kapha. Zajedno determinišu osnovnu prirodu individue, utvrđuju njene atribute i potrebe. Sve forme života poseduju ove kvalitete: klimatska područja, godišnja doba, vrste tla, biljke i životinje, dan i noć – sve se može klasifikovati po Doshama.

Na taj način možemo razumeti kako one utiču na nas, naše emocije, odnose, zdravlje i kako im se možemo prilagoditi. Ayurveda nas uči da se zdravlje održava harmonizacijom ove tri suptilne energije kako bi podržavale naš fizički, emocionalni i spiritualni rast. Pošto svaka individua ima sopstveni balans ili miks Dosha, ayurvedski tretmani osmišljeni su da budu specifični za svaku osobu. Masaža, bilo da se radi o profesionalnoj, partnerskoj ili samomasaži, predstavlja bitan segment Ayurvede. Iako je svrha mnogo dublja od običnog postizanja stanja opuštenosti, nakon nekih masaža kao sto je Pinda Sweda ne možete a da se ne smeškate celim telom – od srca.

Pravilna upotreba biljaka u kojoj se njihova stvarna moć oslobađa, podrazumeva komunikaciju sa njima. Kada smo jedno sa njima, donose nam ljubav, isceljujuću moć sunca, svetlost zvezda – energiju koja hrani i održava naše suptilno telo. Tada će svaka biljka biti pomagač u najjasnijem ostvarivanju onog potencijala kosmičkog života čiji je ona izaslanik. Ako im dopustimo da one nama govore, otkriće nam tajne koje mogu biti suptilnije nego što bi hemijske analize ikada mogle otkriti.”

Mnogi ayurvedski recepti nemaju praktičnu primenu jer sadrže specifične tropske biljke i sastojke koji nisu široko dostupni ili se dobijaju dugotrajnim i komplikovanim postupcima. Međutim, neke biljke već koristimo u ishrani kao ukusne začine i verovatno se nismo dosetili da primenjeni i na drugi način mogu imati čarobno dejstvo.

Kardamom stimuliše um, donosi jasnoću i radost, olakšava tok energije u telu i normalizuje pojačanu Vata konstituciju.

Kora cimeta i rizom đumbira smatraju se univerzalnim lekom. Cimet je efikasan u jačanju cirkulacije dok đumbir redukuje pojačanu Kapha Doshu i pomaže kod bolnih stanja npr. glavobolje.

Karanfilić stimuliše rad pluća i sistema za varenje. Ima jak zagrevajući efekat ali u većoj količini može delovati iritirajuće.

Seme korijandera, kima i fenela sličnog su dejstva i prijaju osobama sa izraženijom Pita konstitucijom i digestivnim smetnjama. Imaju rashlađujuće dejstvo, a njihov miris izaziva mentalnu budnost.

 

POSTANI WELLNESS I SPA TERAPEUT

podmlađivanje dekoltea

POGLEDAJTE VIŠE O ĐUMBIRU U SLUŽBI LEPOTE

đumbir u službi lepote