+381607237853 akademija.purity@gmail.com

HIPERPIGMENTACIJE U TRUDNOĆI

Hiperpigmentacije u trudnoći

Hiperpigmentacije u trudnoći ili trudnička maska, na licu budućih mama nije retkost. Oko 50-70 posto trudnica dobije neki oblik promena na koži. Najčešće je reč o hiperpigmentacijama. Tokom trudnoće organizam je preplavljen hormonima, estrogen je posebno zaslužan za pojavu hiperpigmentacija, koje se najčešće javljaju na obrazima, bradi, nausnici ili čelu.

Hiperpigmentacija ili takozvana melazma, je prouzrokovana hormonalnim promenama. Ukoliko vam je pre trudnoće nivo hormona bio poremećen, veći su izgledi da će doći do hiperpigmentacija. Hormoni u trudnoći stimulišu privremeno povećanje proizvodnje melanina. Melanin je prirodna supstanca koju proizvode kožne ćelije melanociti.

Izlaganje suncu je ipak jedan od najčešćih uzročnika pojave tamnih fleka na licu i ređe na rukama tokom trudnoće. Drugim rečima, hormonalni status žene u ovom osetljivom periodu je uslov, a UV je okidač da u kožnom dermisu dođe do pojačane proizvodnje i nagomilavanja melanina.

Ne može se reći da su hiperpigmentacije nasledne, no ukoliko je neko u porodici imao, veće su šanse da i vi dobijete. Trudnička melazma spontano nestaje u roku od nekoliko meseci do godinu dana posle porođaja.

Postoji nekoliko stvari koje možemo preduzeti u cilju zaštite kože od pojave hiperpigmentacija. Izlaganje suncu, pre svega lica, treba svesti na minimum. Koža uvek u kontaktu sa suncem mora biti zaštićena preparatom širokog spektra UV zaštite koji sadrži SPF najmanje 30. Preporučuje se  i dodatna zaštita nošenjem lagane odeće dugih rukava i nogavica od prirodnih materijala kao i šeširi širokog oboda.

Za ličnu higijenu treba koristiti blaga sredstva bez ulja i mirisa, jer su manji izgledi da ona sadrže hemikalije koje mogu negativno reagovati u dodiru sa sunčevom svetlošću.

Dovoljno kvalitetnog sna je suštinski važno za pravilno izbalansirane hormone. Visok nivo bakra u trudnoći takođe može prouzrokovati pojavi hiperpigmentacije.

Ukoliko pored svih ovih saveta dođe do pojave trudničkih fleka, potrebno je odmah preduzeti mere koje će vam vratiti lep i ujednačen ten. Evo nekoliko domaćih lekova koji uklanjaju tamne fleke u trudnoći. Navešćemo samo neke od njih, a to su: limunov sok, jabukovo sirće koje treba prvo razblažiti, kurkuma i mleko, ovsena maska sa medom i ulje sladića.

KAKO SPREČITI STRIJE U TRUDNOĆI

strije u trudnoci

PROČITAJ OVDE

KURS SPECIJALNIH KOZMETIČKIH TRETMANA - ZA SVAKOG PO NEŠTO

specijalni kozmetički tretmani

VIDI OVDE