Select Page

HIJALURONSKA KISELINA NA KOŽI

SEMINARSKI RAD

 

Tema : Hijaluronska kiselina na koži

 

 

 

SADRŽAJ

 

1.  Uvod 3

2.  Sta je hijaluronska kiselina i gde se nalazi 3

3.  Zašto je ona važna 4

4.  Oblici hijaluronske kiseline 5

4.1       Kreme 5

4.2       Serumi 6

4.3       Maske 7

5.  Dejstva 8

6.  Hijaluronska kiselina u hrani 8

7.  Koja hrana sadrži hijaluronsku kiselinu 8

8.  Sta je bitno za stvaranje hijaluronske kiseline u organizmu 9

8.1       Magnezijum 9

8.2       Vitamin C 10

8.3       Cink 11

9.  Zaključak 11

10. Literatura 12

 

1. Uvod

 

Hijaluronska kiselina je vrsta glikozaminoglikana. Ovu kiselinu u vezivnom tkivu tvore ovi nanizani disaharidi: od heksuronskih kiselina to je D-glukuronska kiselina, a od heksozamina to je D-glukozamin. Hijaluronsku kiselinu nalazimo u pupkovom tračku, sinovijskoj tekućini, očnoj vodici i hrskavici.

 

2. Šta je hijaluronska kiselina i gde se nalazi

 

Hijaluronska kiselina je molekul – polisaharid koji se već nalazi u našem telu, ima sposobnost da za sebe vezuje molekule vode i na taj način obezbeđuje potrebnu vlažnost koži. To je supstanca koja je prirodno prisutna u našem telu, a ima je i u hrani. Najviše je ima u tečnosti koja je u našim očima, zglobovima i u koži. Ne samo da se može koristiti u svrhe brisanja znakova starenja, već se ona koristi i za internu upotrebu, uglavnom baš radi boljeg zdravlja zglobova i očiju. Hijaluronska kiselina je vazan deo celokupnog zdravlja nase koze, i ona se prirodno nalazi u našem telu.

 

3. Zašto je ona važna

 

Učestvuje u hidrataciji kože, prenosu hranljivih materija, uz to ima zaštitnu ulogu od hemijskih i mehaničkih povreda. Ukratko kolagen i hijaluronska kiselina se vezuju i daju elastičnost i hidriranost koži. Kod mladih osoba koža je glatka i meka, međutim kako organizam stari kolagena vlakna slabe i mekšaju. Usled smanjene sposobnosti vezivanja vode nastaju bore na koži. Uzroci smanjenja količine hijalurona u koži pored starenja su i još stres, loša ishrana i loše navike poput pušenja. Koža tada gubi elastičnost, koža je dehidrirana i nastaju bore. Hijaluronska kiselina poboljšava zaštitnu barijeru , ukoliko je koža suva, njena je površina osetljivija na zaraze.

 

4. Oblici hijaluronske kiseline:

 

Postoje različiti oblici hijaluronske kiseline, a to su:

  • Kreme
  • Serumi
  • Maske

 

4.1 Kreme

 

Jedan od najčešće korišćenih proizvoda sa hijaluronskom kiselinom jesu kreme. Kreme koje sadrže hijaluronsku kiselinu, imaju niz prednosti za tebe i tvoje lice, pre svega za lice, ukoliko imaš bore. Krema  sa hijaluronskom kiselinom prodire u dublje slojeve kože, čime se postiže obnavljanje, revitalizacija kože, poboljšanje teksture i toniranje kože. Krema je namenjena za sve tipove kože, dakle za negu normalne, suve ili mešovito dehidrirane kože. Lako se razmazuje i koža je, zavisno od nivoa dehidracije, lagano upija ne ostavljajući mastan trag nakon korišćenja. Ono što je bitno da znamo da su kreme sa hijaluronskom kiselinom pogodne za sve tipove kože, i da ih može koristiti svako bez ikakvog razmišljanja.

 

4.2 Serumi

 

Serum sa hijaluronskom kiselinom sadrži sve što  je potrebno da ulepšamo svoju kožu trajnom hidratacijom i ispunimo one fine linije i bore koje se nalaze na nasem licu. Serum stvara vidljivo mlađu kožu.Ako želimo maksimalnu korist , preporučuje se serum hijaluronske kiseline, posebno ukoliko je  koža suva.Serumi obično imaju slabiju konzistenciju i snažniju koncentraciju sastojaka od krema i daju izvrsne rezultate.Kada koristimo serum, sačekamk najmanje 15 minuta nakon primene seruma da se potpuno apsorbuje u kožu pre nego što pređemo na sledeći korak u nasoj svakodnevnoj rutini.

 

4.3 Maske

 

Hijaluronska kiselina – maska,  ima snažan hidrirajući efekat, obnavlja i jača zaštitnu epidermalnu barijeru, povećava kapacitet kože da veže vodu. Kombinacija hijalurunske kiseline i vitaminskog kompleksa obezbeđuje efekat “trenutne lepote”.

 

5. Dejstva:

 

  • ojačava kožu
  • tonizira kožu
  • poboljšava teksturu

 

6. Hijaluronska kiselina u hrani

 

Iako je danas hijaluronska kiselina najpoznatija po svojoj upotrebi u kozmetici, to je multifunkcionalni sastav, nužan za pravilan rast i funkcionisanje organizma. Hrana bogata hijaluronskim kiselinama pomaže nam u jačanju vezivnog tkiva oko zglobova i hrskavice, pa se pre svega koristi kod raznih oblika artritisa.

 

7. Koja hrana sadrži hijaluronsku kiselinu

 

Najveći izvori su životinjski delovi koji sadrže puno hijaluronske kiseline (kožica,zglobovi ili  hrskavica). Supe od kostijuj i pileće kožice sadrže veliku količinu komponenti vezivnog tkiva, kolagena i elastina. Pileću supu možemo da koristimo za lečenje prehlada i gripa, dok hijaluronska kiselina omogućuje stvaranje barijera kroz koje virusi i bakterije ne mogu da prodru u organizam.

 

8. Šta je bitno za stvaranje hijaluronske kiseline u organizmu

 

8.1 Magnezijum je neophodan za stvaranje hijaluronske kiseline. Smatra se da ishrana siromašna magnezijumom može biti povezana sa nižim stepenom HA. Hrana bogata magnezijumom je zeleno povrće, gde spadaju spanać, brokoli, kupus i grašak. Voće bogato magnezijumom su banane, kruške, jabuke i jagode.

8.2 Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena, koji je glavni sastojak vezivnih tkiva. Pronaći ćeš ga citrusnom voću, limun, pre svega, kao i u povrću kao što su paprike, kupus paradajz i karfiol.

8.3 Cink je povezan sa smanjenim nivoom hijaluronskih kiselina. Cink se u organizmu koristi za razne procese, a ima ga u kokosu, kikirikiju, krompiru, pasulju  i u mesu.

 

      9. Zaključak

 

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da ovo uopšte nije kiselina,već zapravo vrsta šećera – glikozaminoglikan. To je veoma dug lanac molekula ugljenih hidrata koji imaju sposobnst za zadrže ogromnu količinu vode. Hijaluronska kiselina je lubrikant, bistra supstanca koju telo inače prirodno proizvodi. U ljudskom telu, hijaluronska kiselina se nalazi u najvećim koncentracijama u koži, unutrašnjim zglobovima, unutar očnih utičnica i u drugim tkivima gde pomaže zadržati kolagen, povećati vlagu i obezbediti elastičnost i fleksibilnost tkivu. Danas je Hijaluronska kiselina ugrađena u različite proizvode za zaštitu od starenja i za zdravstvenu negu , sada možemo naći losione, kreme, serume i dodatke za hijaluronsku kiselinu koji se prodaju u prodavnicama zdrave hrane. Kada se lokalno nanosi, hijaluronska kiselina se ne može apsorbovati. Međutim hijaluronat natrijuma je so hijaluronske kiseline. Zbog toga što je mnogo manja molekularna veličina, natrijum hijaluronat može penetrirati kožu kada se primenjuje lokalno i stoga se pojavljuje u kremama i drugim napitcima.

 

      10. Literatura

 

 

 

 

Predmet: Hemija u kozmetologiji

Tema: Hijaluronska kiselina na koži

Mentor:  Prof. Dragana Sekulović

Student: Milica Ugrinić

BEOGRAD,2019.

 

 

 

 

 

 

 

POSTANI I TI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

više informacija na telefon