Select Page

Koliko je hidratacija kože značajna? - nastava na smeru Estetičar-kozmetičar

Koliko je hidratacija kože značajna?

Koliko je hidratacija kože značajna govori nam to što se na površini kože nalazi se hidrolipoidni film koji se najprostije rečeno sastoji od sekreta lojnih i znojnih žlezda. Taj film koji oblaže kožu sprečava isparavanje vode sa površine kože. Naravno da je on u mnogo debljem sloju zastupljen kod masnog tipa kože, dok ga kod suvog tipa ima znatno manje. S toga osobe sa suvim tipom kože imaju potrebu da koriste što masnije preparate jer na taj način prave veštački barijerni film. Naše ruke su u najvećem slučaju izložene uticaju hemijskih supstanci (pranje sapunima, deterdžentima) koje narušavaju prirodni hidrolipidni film i zahtevaju konstantnu primenu emolijentnih kremova.

Što se tiče količine vezane vode u dermu, ona direktno zavisi od kapaciteta za vezivanje vode samih vezivnih vlakana (kolagena i elastina), ali i od glukozaminoglukana tj. čuvene hijaluronske kiseline koja je poznata po tome da je u stanju da veže toliku količinu vode da se njena zapremina poveća i do hiljadu puta. Ta dragocena supstanca, sastavni je deo ekstracelularnog matriksa, odnosno okružuje sve ostale elemente koji ulaze u sastav derma (dlaka, krvni i limfni sudovi, vezivna vlakna) i od njene količine odnosno količine vezane vode zavisi debljina same kože.

 

Iz svega gore navedenog nije teško zaključiti da je voda od izuzetno velikog značaja za estetski izgled i zdravlje uopšte.

Hidratacija je svakako jedan od osnovnih tretmana u kozmetičkim salonima i jednako je značajan za sve tipove kože u prevenciji starenja. Primenjuje se u toku svih godišnjih doba mada koža ima najveću potrebu za hidratacijom u toku zimskog perioda jer suv vazduh u prostorijama, vetar, hladnoća doprinose brzom isparavanju vode sa površine kože. Takođe je neophodno rehidrirati kožu nakon leta kada procenat vode u kornealnom sloju opadne zbog izlaganja kože sunčevim zracima. Pored tretmana hidratacije koji se primenjuju u kozmetičkim salonima, izuzetno je važna i pravilna kućna nega.

Hidratacija kože je različita sa različitm proizvodima. Na našem tržištu postoji jako veliki broj kozmetičkih brendova i većina njih ima svoje linije za hidrataciju kao i produženu negu za kućnu upotrebu a naša preporuka je nanotehnološka kozmetika Purity.

POSTANI ESTETIČAR-KOZMETIČAR

pravilno korišćenje preparata

INFORMIŠI SE O SMERU ESTETIČAR-KOZMETIČAR

SONY DSC