Select Page

HEMIJSKI PILINZI ILI VOĆNE KISELINE

Hemijski pilinzi ili voćne kiseline

Hemijski piling je dermo – kozmetički postupak  poznatiji  kao piling ili tretman voćnim kiselinama. Voćne kiseline danas su sastavni deo preparata za usporavanje starenja, regeneraciju i saniranje degenerativnih promena na koži. Njihovo blagotvorno dejstvo poznato je vekovima (npr. limun, kiselo mleko). U dermatologiji se koriste skoro 50 godina, a potom su našle primenu i u profesionalnoj kozmetici gde su se pokazale kao nezamenljive.

Dubinski čiste pore, skidaju površinski sloj kože, poboljšavaju njenu teksturu i hidriraju je,  podstiču sintezu kolagena i elastina. Ublažavaju bore, strije, ožiljke, neravnomernu pigmentaciju, akne, rešavaju problem beživotnog tena, a njima se postiže i bolja čvrstina i elastičnost. Efekti su vrlo brzo vidljivi.

Po strukturi, voćne kiseline mogu biti alfa hidroksi kiseline (AHA), u koje se ubrajaju glikolna, mlečna i vinska (tartarična) kiselina, beta hidroksi kiseline (BHA) od kojih su najpoznatije salicilna i limunska, i TCA – trihlorsirćetna kiselina. Mogu biti na bazi vode i alkohola ili na bazi gela. Pilinzi na bazi vode brzo prodiru i brzo deluju i efekat je srazmeran broju nanetih slojeva. Pilinzi na bazi gela deluju sporije pa efekat zavisi od trajanja tretmana. U zavisnosti od toga koliko duboko piling prodire u kožu, razlikuju se: površinski, srednje duboki i duboki pilinzi (primenu ovih poslednjih rade isključivo lekari).

Najbolje je koristiti smešu voćnih kiselina, pošto AHA kiseline deluju pre svega na eksfolijaciju, a BHA utiču na rast mladih ćelija, popravljaju teksturu kože, omekšavaju i hidriraju epiderm. Pre njihove upotrebe, koža se mora pripremiti čišćenjem i odmašćivanjem. Jačina i broj premaza varira od stanja, tipa i debljine kože.  Procentualno jače kiseline ne preporučuju se za osetljive kože. Kod većine pilinga sledi neutralizacija, a zatim maska za hidrataciju ili umirenje, mada postoje i kiseline kod kojih to nije potrebno.

Tretman se može raditi pojedinačno ili u seriji.  Broj tretmana u nizu i razmak između njih je individualan i varira u zavisnosti od godina, tipa kože i problema koji se tretira. Najčešće se radi u seriji od 4-6 tretmana, jednom u 7 – 14 dana. Hemijski pilinzi zahtevaju posebnu negu pre i posle aplikacije. Izlaganje suncu treba izbegavati, jer se povećava fotosenzibilnost, pa se ova vrsta tretmana uglavnom radi u jesen i zimu. Svakako se preporučuje krema sa visokim UV faktorom zaštite.

Kontraindikacije: oštećenja kože (ranice), herpes zoster, seboroični dermatitis, gljivična oboljenja, ekcemi, rozacea, kancer. Ne preporučuju se klijentima koji su na terapiji retinoidima. Ukoliko se koriste Roaccutane kapsule, treba prvo napraviti 6 meseci pauze. Depilaciju, epilaciju i piling  treba uraditi minimum 2-3 dana pre tretmana kiselinama.

SEMINAR HEMIJSKI PILINZI 24.01. od 9h – 13h na Akademiji Purity - odličan seminar na kojem Vam prenosimo znanje i predstavimo najkvalitetnije preparate u oblasti estetike lica i medicinskih tretmana

Hemijski pilinzi ili.jpg

KURS UPOTREBE HEMIJSKIH PILINGA U KOZMETICI - pomoći će Vam da savladate sve nejasnoće u vezi sa primenom hemijskih pilinga na klijentima

Hemijski pilinzi ili