Select Page

AKADEMIJA ZA ESTETIKU I KOZMETOLOGIJU

PURITY

 

 

 

 

 

-SEMINARSKI RAD-

 

 

 

 

DERMATOLOGIJA

GLJIVIČNA OBOLJENJA NOKTIJU

 

 

 

 

Profesor: Svetlana Grubor                                       Učenik: Ana Gostović

 

Beograd,2018.

SADRŽAJ

1.Uvod

2.Šta je gljivična infekcija noktiju?

3.Faktori rizika, znakovi i siptomi

4.Dijagnoza i lečenje

  1. Prevencija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Uvod

 

Kada gljivična infekcija noktiju jednom počne, može se održati u nedogled ako se ne leči. Trebate otići kod lekara na prvi znak infekcije. Gljivična infekcija noktiju obično počinju kao malena bela ili žuta mrlja na vašem noktu, a kasnije zahvata  celu nokatnu ploču.

 

Šta je gljivično oboljenje noktiju

Gljivična infekcija postepeno zahvata nokat i može ga potpuno uništiti. Gljivična infekcija započinje s unutrašnje strane nokatne ploče. U početnom stadiju infekcije najčešće se promeni boja nokta, nokat postaje zadebljan, iskrivljen i krhak. Izloženost vlazi i toplini pogoduje razvoju gljivične infekcije (npr. znoj koji nastaje zbog nošenja zatvorene obuće, korištenje zajedničkih tuševa – u sportskim objektima, kupalištima). U prošlosti su se za lečenje gljivične infekcije noktiju koristili lekovi za lokalnu primenu. Terapija je trajala dugo i nije bila učinkovita, no sada postoje novi lekovi koji se uzimaju na usta i vrlo su delotvorni.

 

Epidemiologija

Raširenost među odraslima je 2 do 4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faktori rizika

Gljivične infekcije su uobičajene kod starijih ljudi. To je zbog toga što posle 40-te godine nokti rastu sporije i manje su otporni na infekcije. Postoji veći rizik za razvoj gljivične infekcije na nožnim prstima ako se stopala jako znoje, te ako se nose čarape i cipele koje onemogućavaju ventilaciju i ne upijaju znoj. Infekcija se takođe može razviti ako hodate bosi po vlažnim mestima, te kao rezultat komplikacija drugih infekcija. Gljivične infekcije na prstima ruku često su posljedica prevelikog izlaganja vodi i deterdžentima. Vlaga koja nastaje ispod umetnih noktiju takođe može postaknuti rast gljivica

 

Znakovi i simptomi

Gljivične infekcije noktiju su češće na nožnim prstima nego na prstima ruku i uglavnom su kozmetički problem. Znakovi i simptomi uključuju:

  • promenu boje nokta – nokat postaje žut, belkast ili zelenosmeđ;
  • postaje zadebljan, iskrivljen i krhak.

Komadići uništenog nokta skupljaju se ispod zdravog dela nokta te se konačno celi nokat može odvojiti od svog ležišta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja prema:

  • izgledu noktiju
  • i porastu uzročnika u kulturi sadržaja zagrebanog sa zahvaćenog nokta. Pregled pod mikroskopom će pokazati organizam (potvrditi dijagnozu) i omogućiti identifikaciju vrste gljivice.

Lečenje

Gljivične infekcije noktiju mogu biti teške za lečenje, a ponovno javljanje infekcije je često. Ako imate gljivičnu infekciju doktor  vam može prepisati jedan od tri oralna antifungalna leka koji su relativno novi na tržištu. Oni uključuju:

  • flukonazol
  • terbinafin
  • itrakonazol

 

Nakon primene ovi lekovi dospevaju u kožu i nakupljaju se u inficiranom noktu kako bi iskorenili gljivičnu infekciju. Najčešće eliminiraju infekciju za 4 do 12 meseci, no ponovno javljanje infekcije je moguće. Novi lekovi su efikasniji nego oni koji su često korišteni u prošlosti – grizeofulvin i ketokonazol. Ketokonazol primijenjen na usta može izazvati teže oštećenje jetre. Osim toga ponovno javljane infekcije se češće viđa nakon lečenja ovim starijim lekova. Novi lekovi su učinkovitiji no takodje  mogu imati neke nuspojave – čiji opseg seže od osipa na koži do oštećenja jetre. Itrakonazol, a flukonazol u manjem opsegu, takođe mogu prouzrokovati  nepovoljne interakcije sa drugim lekovima, što uključuje neke lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi i lekove protiv alergija. Kao dodatak oralnim lekovima FDA (Food and Drug Administration) je odobrila još jedan antigljivični lak – prvi takve vrste – nazvan ciklopiroks. Lakom se treba obojiti inficirane nokte i kožu koja ih okružuje jednom na dan. Nakon 7 dana, trebate odvojiti slojeve koji se ljušte i započeti sa svežim nanošenjem. Dnevna upotreba ovog laka za vreme od godinu dana i dole se pokazala kao pomoć u čišćenju gljivičnih infekcija noktiju. Takođe postoje antifungalne kreme za nokte bez recepta, koje mogu pomoći u omekšavanju noktiju i djelomičnom zaustavljanju širenja ali ne iskorenjivanju gljivične infekcije. Ako je vaša infekcija noktiju ozbiljna ili bolna, doktor vam može predložiti odstranjenje nokta. Novi nokat obično će narasti na svom mestu.

 

Prevencija

Da biste  sprečili gljivične infekcije, vodite dobru higijenu stopala: držite svoje nokte suvim i čistim. Temeljno sušite svoja stopala posle kupanja, uključujući i prostore između prstiju. Ako vam se jako znoje stopala, često menjajte čarape. Povremeno skidajte cipele tokom dana, a isto tako nakon vežbanja. Zamenite cipele zatvorenih prstiju sa cipelama otvorenih prstiju. Koristite antigljivični sprej ili puder za vaša stopala i unutar cipela. Nosite gumene rukavice kako biste zaštitili ruke od prevelikog izlaganja vodi. Između dve upotrebe izokrenite gumene rukavice da se osuše. Ne skidajte kožu oko vaših noktiju. To može otvoriti put bakterijama u vašu kožu i prema noktima. Izbegavajte bosi hodati oko javnih bazena, tuševa ili u svlačionicama. Izaberite pouzdani manikerski i pedikerski salon koji sterilizira svoje instrumente. (I, iako možete biti u napasti da sakrijete gljivične infekcije od pogleda, izbegavajte korišćenje laka za nokte i umetnih noktiju.) Perite ruke nakon dodira s inficiranim noktom. Ako niste oprezni, gljivična infekcija može preći s jednog nokta na ostale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izgled noktiju može nas upozoriti da se nešto vrlo ozbiljno dešava unutar našeg organizma.

Bele tačke na noktima

Bele tačke na noktima ili bela prebojenost nokatne ploče – Leukonihija, su uzrokovane blagim traumama, tj povredama matriksa nokta. Stanje je bezazleno i prolazno, kako nokat raste. Ako primetite veliki broj belih tački na nokatnim pločama obratite se dermatologu. Uzrok moze biti anemija, ciroza jetre, ulcerozni kolitis, ulkusna bolest, stanja posle hemioterapije.

Tamna boja noktiju

Smedje do crno prebojeni nokti – Melanonihija, rezultat su povećane količine pigmenta. Tako se može formirati mladež ili lentigo simplex u nokatnom ležistu. Takodje, pojačana aktivnost i nakupljanje melanocita može se videti u melanomu nokatnog ležista – Maligna melanonihija. Jedan od najbržih i najagresivnijih karcinoma.

Žuti nokti

Žuto prebojeni nokti su česti kod poremećaja limfne drenaže, tumora bronha, AIDSa ili upotrebe tertaciklina.

Crvena lunula

Crvena lunula – polukrug na spoju nokatne ploče i kože se sreće kod mnogih sistemskih oboljenja, ćelavosti na pečate, srčane insuficijencije ili trovanja ugljen monoksidom.

Hemoragije nokta

Reckaste hemoragije su mala kapilarna krvarenja u površnim slojevima nokatnog ležišta i mogu biti znak srčanog ili plućnog oboljenja, hipertenzije, hepatitisa ili trihinoze. Takodje, one mogu biti znak traume nokta, ekcema ili psorijaze. Važno ih je dobro razlikovati od malignog melanoma.

Urastao nokat

Urastao nokat označava zabijanje nokta prilikom rasta u okolno tkivo. Nepravilno sečenje nokta, tesna i neodgovarajuća obuća kao i povreda mogu dovesti do ovog stanja. Adekvatan tretman kod dermatologa može rešiti problem, posebno ako se osoba javi pre nego se razvije infekcija. Više o uraslim noktima pročitajte ovde.

Gljivične infekcije nokta

Gljivične infekcije – Onichomicosis, su najčešće infekcije nokta. Češće se javljaju na stopalima nego na šakama, daju zadebljalu nokatnu ploču, koja se lista i odvaja nokat od nokatnog ležišta. Gljivične infekcije daju mrku, žutu ili kreda belu boju nokta.

Bakterijske infekcije noktiju

Bakterijske infekcije noktiju nešto su redje. Praćene su bolom, pulsiranjem, crvenilom. Bakterije izazivaju infekciju kože oko nokta, sa zahvatanjem nokatnog ležišta.

Hrapavost nokta i nokatne ploče

Poprečna izbrazdanost nokta je prolazna kod odojčadi a kod žena je najčešće vezana za menstrualni ciklus. U svim drugim slučajevima je znak pothranjenosti, nedostatka cinka u ishrani, oštećenja nerava ili slabe cirkulacije ekstremiteta.

Udubljenja nokta

Tačkaste lezije – udubljenja nokta, karakteristične su za psorijazu. Plitke tačke javljaju se u ekcemima, alopeciji areati, povredama kao i profesionalnoj izloženosti hemikalijama.

 

 

Cepanje nokta

Cepanje nokta se javlja u 30% zdravih osoba (posebno kod žena). Lakovi za nokte, deterdženti ili fizička trauma oštećuju veze u nokatnoj ploči i dovode do listanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Literatura:

https://www.plivazdravlje.hr/bolest-clanak/bolest/203/Gljivicna-infekcija-noktiju.html#20407

http://www.novosti.rs/vesti/lifestyle.304.html:733

https://dermatim.net/opsta-dermatologija/bolesti-noktiju-i-nokatne-ploce/

https://www.krenizdravo.rtl.hr/zdravlje/gljivice-na-noktima-kako-ih-izlijeciti-prirodnim-putem

https://minutzamene.com/krijete-li-gljivice-na-noktima/

 

POSTANI I TI KOZMETICAR-ESTETICAR

vise informacija na telefon

GLJIVICNA OBOLJENJA NOKTIJU