+381607237853 akademija.purity@gmail.com

Uzroci opadanja kose

Uzroci opadanja kose

Gubitak kose danas je problem miliona muškaraca i žena. I ma koliko on bio čest, nesumnjivo predstavlja stresno iskustvo za osobe oba pola. Naša iskustva sa klijentima su pokazala da neretko dolazi do dramatičnog pada samopouzdanja, obzirom da gubitak kose utiče na fizički izgled, osobe se osećaju manje privlačno, povlače se u sebe, a često padaju i u depresiju. Kod većine ljudi, normalno opada 50-100 dlaka dnevno. To je zaista neprimetno, jer prosečna osoba ima oko 100.000 dlaka na glavi. Kako starimo, normalno je da nam se kosa istanjuje.

Uzroci opadanja kose su i hormonalne promene, kao i određena medicinska stanja i uzimanje lekova. Najčešći razlog gubitka kose je nasledno stanje poznato kao androgena ili androgenetska alopecija kod muškaraca (muški obrazac gubitka kose) i kod žena (ženski obrazac gubitka kose). Uzroci opadanja kose su i određeni polni hormoni kod genetski predisponiranih osoba, koji dovode do trajnog gubitka kose. Ovaj problem najčešće se javlja kod muške populacije i istanjenje kose može početi već od perioda ranog puberteta. Veliki uticaj na opadanje kose, kao i sve druge medicinske probleme, jeste i stres. Različiti su uzroci opadanja kose, a različite su i mogućnosti da se gubitak kose nadoknadi. Pristup rešavanju problema je individualan. U nekim slučajevima je to lakše izvodljivo, ali, ukoliko je došlo do trajnog gubitka kose u određenoj regiji,  jedino moguće rešenje je transplantacija.

Gubitak od šezdeset do stotinu dlaka dnevno, smatra se normalnim i individualan je. Sve preko tog broja, smatra se pojačanim opadanjem kose i ukazuje na problem koji treba rešiti. Folikul naše dlake se stalno obnavlja i ima brojne funkcije, a najvažnije su protekcija i senzacija. Kod ljudi svih rasa, kosa je jedna od najvažnijih socioloških i psiholoških karakteristika.

Redovna nega kose je najbolja preventiva

KLIKNI OVDE

TROGODIŠNJI PROGRAM YORK UNIVERZITETA za smer ESTETIČAR - KOZMETIČAR

KLIKNI OVDE