Select Page

FOTOALERGIJSKA ERUPCIJA - reakcija na sunčevu svetlost

Fotoalergijska erupcija

Fotoalergijska erupcija je reakcija koja nastaje u sadejstvu sunčeve svetlosti i nanošenja odredjenih hemikalija na kožu bilo da se one nalaze u kremama za zaštitu od Sunca, parfemima, losionima ili šminki. Dodavanje raznih biljaka i ulja za negu kože tokom sunčanja dobra je osnova za razvoj ekcema, pa čak i pojavu dugogodišnjih fleka na licu i dekolteu.

Lekovi kao sto su antibiotici ili fenotiazini, antibebi pilule mogu uzrokovati fotoalergijsku reakciju. Najlakši tretman jeste prestanak korišćenja uzročnika alergija iako nekada ostaje nepoznato sta je uzrokovalo reakciju. Postoje situacije u kojima letnji osip nije uzrokovan alergijom na sunčevo zračenje.

Pojačano znojenje dovodi do zapušenja znojnih žlezda i formiranja milija. Milije podsećaju na sitne čvrste bubuljice, oivičene blagim crvenilom, bez svraba. Oboljenje je bezopasno i karakteristično za decu. Zadržavanje znoja u pregibima na koži kod male dece krivac je za formiranje crvenila i blagih ekcema. Puderi koji sadrže cink blagotvorni su u ovim situacijama. Kod odraslih sa pojačanim znojenjem često se pojavljuje osip izazvan množenjem gljivice malassezia furfur koja je uobičajen stanovnik naše kože. Terapija je neophodna a klinička slika se karakteriše velikim brojem površnih gnojanica, posebno na trupu. Više o pojačanom znojenju ili hiperhidrozi možete pročitati.

Postepeno izlaganje kože Suncu u velikoj meri smanjuje mogućnost stvaranja alergijskih reakcija. Ako se one ipak pojave, kremovi sa zaštitnim faktorom, adekvatna garderoba, šeširi, dovoljna su prevencija kod blagih oblika alergijskih reakcija. Kod burnih alergijskih reakcija neophodan je savet dermatologa a nekada i priprema antihistaminicima, kortikosteroidima ili fototerapijom.

Posebnu pažnju treba pokloniti nežnoj koži beba koja je višestruko osetljvija na sunčevu svetlost od kože odraslih. Treba uvek koristiti kremove sa zaštitnim faktorom namenjene baš deci jer je sadržaj hemijskih supstanci u njima mnogo manji nego u kremovima za odrasle. Kupanje isušuje nežnu dečiju kožu te je stoga treba hidrirati hipoalergijskim losionima. Upotreba masnih krema za negu treba da bude nešto redja kako ne bi pravili okluziju kože.

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR

kurs mezoterapije

POGLEDAJTE KAKO ODREDITI TIP KOŽE

kako odrediti tip kože