Select Page

Film

Filmska šminka Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity

Šminka i specijalni efekti nisu samo nešto što upotpunjuje scenu na bilo kom mediju. Zaista je u današnje vrijeme nemoguće zamisliti lica na filmu, pozorištu, televiziji ili fotografiji koja nisu obradile vješte ruke šminkera. Mnogi filmovi i pozorišne predstave ne bi uopšte mogli biti realizovani bez ovog zanata.

Kroz istoriju umjetnosti, šminka i specijalni efekti su konstantno usavršavani, tako da danas možemo slobodno reći da je kvalitet materijala, kao i sam zanat dostigao zavidan nivo. Potreban je veliki trud, rad i talenat da bi specijalni efekti izgledali vjerodostojno. Naravno, uz dobrog i stručnog profesora Dragoljub Jeremic, vremenom i radom se da sve postići.

Da bi se postao uspješan u ovom poslu, prvo i osnovno jeste upoznavanje sa šminkom i materijalom. Kasnije, postepeno ide upoznavanje sa samim zanatom, te njegovo usavršanje.

Kao i u svakoj vrsti zanata tako i u šminkanju, alat odn. četkice imaju najvažniju ulogu, i svaka ima svoju funkciju. Takođe, za specijalne efekte koriste se posebni sunđeri i često, sami prsti.

Specijalnim efektima se pruža mogućnost realne prikaze svake željene promjene na tijelu. Možemo prema situaciji, ili dodati, ili oduzeti.

Kryolan je profesionalni make up brend koji snadbjeva televizijsku,pozorišnu i filmsku industriju.

Kryolan šminka se proizvodi u Njemačkoj, u Berlinu. Sadrži više od 16.000 proizvoda koji su klinički i dermatološki testirani od strane visoko kvalifikovanih hemičara tehnologa.

Zbog sigurnosti koju pružaju i visokog kvaliteta, rasprostranjeni su u preko 80 zemalja širom svijeta.

Neki od Kryolan proizvoda koji se koriste za specijalne efekte.

-Višenamjenska verzija vještačke krvi koja se koristi na filmu, televiziji i u pozorištu.

-Plastići -Mek i pripremljen vosak za promjene na prirodan oblik lica.

– Specal plastex- mješavina više voskova, služi za realističan prikaz rana, povreda i ožiljaka.

-Tuplast je proizvod razvijen posebno za kreiranje ožiljaka I drugih kožnih anomalija.

-Ova paleta omogućava šminkerima da kreiraju specijalne efekte bojom na koži.

– Mastix je posebna mješavina smola i koristi se kao ljepilo koje lijepi kosu, bradu i perike.

– Aqua tenovi koji se koriste mješanjem vode za teniranje lica ili body art.

-Supra color takodje služi za teniranje lica.

-Latex- mješavina koja služi za kreiranje vještavkog nosa, ušiju ili brade.

Rane:

Da li je u pitanju obicna rana, prostrelna rana ili posjekotina, postupak je isti. Bitno je pravilno ali asimetrično postavljanje special plastexa ili plastica. Ivice voska moraju biti ‘stopljene’ sa kožom. Po sredini se pravi ili linija ili rupa, kojom se dobija pukotina kože-željeni efekat. Teniranje supra ili aqua tenovima je obavezno da bi se boja plastexa ili plastica ujednacila sa kožom. Potrebno je pretenirati cijelo lice, ili odredjeni dio tijela da bi boja bila jednaka. Posle toga slijedi bojenje rane ili posjekotine masnim ili aqua bojama. Postupak se obavlja precizno, mješanjem boja, da bi izgledalo što realističnije. Kao završni efekat dodaje se vještačka krv koja treba da ispunjava ranu I curi u pravcu u kojem čovjek lezi ili stoji.

Ožiljci:

Za pravljenje ožiljaka u specijalnim efektima, bitno je znati koliko je ožiljak star.

Debljina i dužina ožiljka zavisi od položaja i mjesta samog ožiljka na tijelu. Ožiljak se pravi tuplastom, special plasexom ili plastićem. Bitno je brzo nanošenje iz jednog poteza bez prepravki i puno sređivanja. Tuplast je providan proizvod koji se može nanositi direktno iz tube ili četkicom. Željeni oblik ožiljka tako nanjet je potpuno suv u kratkom vremenskom periodu, za 15-ak sekundi. Kasnije se tenira. Ovaj materija pokazuje odlične rezultate jer daje određen sjaj koji imaju pravi ožiljci. Plastex ili plastić se smekša prstima i jakim povlačenjem po koži se nanese u obliku koji želimo. Takođe se tenira i boji bojama koje će dati ciljani efekat.

Postarivanje lica:

Ukoliko želimo da postignemo efekat starenja lica, bitno je znati da ten kod starih osoba nije jednak, što podrazumjeva da se tenovi ne nanose jednako i pravilno. Djelovi oko očiju se potamnjuju, izražavaju se podočnjaci i bore oko očiju. Linijom donjih trepavica se tanko nanosi crveno-roza boja koja daje efekat umornosti. Svjetlo-braon bojom i tankom četkicom se popunjavaju i pojačavaju bore na čelu, uglovi usana i predio oko nosa. Takođe, sjenče se jagodice koje treba da daju efekat upalih obraza. Neophodno je osjenčiti ruke i vrat. Postoji specijalna boja koja se nanosi na zube kojom se postiže efekat žutih ili crnih, pokvarenih zuba. Obrve i kosa se posjede aqua bojom.

 

Brkovi, brada i perike:

Kao i sve ostalo, brkovi, brada i perike su osnovna potreba u specijalnim efektima. Knifanje je način vezivanja prirodne dlake za određen matreijal (Til) Time se popunjava odredjen oblik koji želimo da dobijemo. Kasnije se obrađuje i oblikuje frizerskim makazama. Brkovi i brada se lijepe mastixom – mješavina smole. Pritiskom krpe se osigura lijepljenje i skuplja višak mastixa. Takodje, brkove i bradu možemo dobiti tako što se prirodna dlaka sjecka nekoliko puta kako bi bila usitnjena do željene veličine. Zatim se plastex nanosi u tankom sloju u obliku koji želimo da budu brada i brkovi. Na kraju, četkicom se nanosi dlaka. Statisti koji nisu u prvom planu, a potrebno je da imaju bradu ili brkove, efekat možemo postići nanošenjem masne boje specijalnim sundjerom. Tapkanjem i mješanjem boje se dobija željeni efekat.

Matea Baric, studentkinja na smeru makeup umetnik