+381607237853 akademija.purity@gmail.com

Fantasy šminka – sa nastave Body Art-a

Fotografije koje slede su deo nastave scenske šminke, i prikazuju Fantasy Make Up.  Fantasy šminka je tehnika Face i Body Painting-a, koju izučava složena disciplina Body Art.

Fantasy Make Up karakterišu nestvarni, apstraktni motivi, oslikavani neretko šljaštećim i pastelnim bojama, ali ponekad, kada su motivi dovoljno maštoviti i jednobojni crteži imaju fantastičan efekat. Fantasy šminka se sve češće primenjuje na dogadjajima visoke mode, ali i u pozorištu i na filmu. Najtrivijalnija upotreba Fantasy šminke može se sresti na maskenbalima.

Iako je često primenjivan u scenskim umetnostima, Fantasy Make Up ipak spada u Body Art zbog mogućnosti transformacije tela i apliciranja aksesoara. Fantasy šminka može biti bilo koji izgled podstaknut da impresionira i stvori iskustveni doživljaj. Fantasy Make Up ne mora nužno stvoriti imitaciju forme, može predstavljati i slobodni izraz umetnika i iskazivanja njegove mašte. Treba razikovati fantasy šminku od maske iz filmske šminke jer fantasy šminka samo pokazuje motive, i ne sakriva lik onoga ko nosi šminku.

Za razliku od klasičnih Face Paint tehnika, većina Fantasy Make Up Art-a može se postići i korišćenjem profesionalne šminke, nije potrebno koristiti nikakve specijalne boje ili aksesoare. Najbitniji faktor Fantasy Make Up-a je zapravo mašta Make Up umetnika. Osim savršenog tena modeli nose i čipke na licu, leptire, vile, ptice pera ili samo apstraktne motive. Najbinija stvar kod Fantasy  Make Up-a je impresija.

Fantasy Make Up izučava se u okviru studija za profesionalne šminkere (Make Up Artist), na ademskom kursu Body Art, ali i na akademskom kursu scenske šminke, tako da imaju priliku da ga pohadjaju i studenti smera Estetičar/kozmetičar. Više radova Fantasy Make Up-a možete pronaći i na zvanićnoj Facebook stranici Akademije za estetiku i kozmetologiju “Purity”