Select Page

Etika i medjusobni odnos glumca na setu i makeup artiste

Etika i međusobni odnos glumca i make up artiste

Uz ovaj seminar sam napravila malo istraživanje u vidu intrvieva, s mladom Beogradskom glumicom Majom Lukić i Osječkim glumcem Domagojem Mrkonjićem. Htijela sam vidjeti kakav zaista pogled glumci imaju na sam čin i važnost šminkanja. Te kakavo generalno mišljenje imaju o šminkerima i njihovom zanimanju.

1.Dali se u slobodno vrijeme često šminkaš?

Maja-Trudim se da se ne šminkam toliko u slobodno vrijeme. Pošto se šminkam često za potrebe posla, pa u slobodno vrijeme želim odmiriti svoje lice.

Domagoj-Ne šminkam se.

2.Kako tretiraš lice na dnevnoj  bazi  (njega/šminka)?

Maja-Čistim lice micelarnom vodom i i koristim pilinge. Od šminke korektor za podočnjake i puder na bazi vode.

Domagoj-Veoma loše

3.Opiši mi ukratko svoj ritual šminkanja za večernji look?

Maja-Korektor i puder kao i za dnevni look, no dodajem još i rumenilo, crnu olovku, maskaru i karmin u zavisnosti šta sam obukla, sjaj nikada.

Domagoj-Još uvijek ga nemam.

4.Koliko dugo se baviš glumom?

Maja-Profesionalno se bavim 8 godina, četiri godine na FDU i već četiri godine radim na raznim predstavama u više pozorišta po Beogradu.

Domagoj- Bavim se glumom od 3 srednje, išao sam u gimnaziju i u školi pohađao dramsku skupinu i išao na lidrana. Nikad nisam mislio da ću se nastavit bavit glumom za ozbiljno, želja mi je bila studirat anglosaksonsko pravo u Londonu.

5.Nabroj mi neke od svojih projekata?

Maja-”Tre Sorelle”, ”Veliki Gatsby”, ”U strahu su velike oči”

Domagoj-Neke od najdražih kazališnih predstava su ”klasni neprijatelj”, ”Unterštat”,  ”Vučijak”, itd. S filmom sam također imao već dosta susreta, jedan od dugometražnih je i ”Zg 80” koji uskoro izlazi u kinima Ima tu još dosta raznih projekata, npr. ”Puške i barbike”, ”how to survive zombei apocalipse”, ”True fang”

6.Dali misliš da  je šminka važan dio nastupa u pozorištu/filmu?

Maja- U pozorištu je bitno što se tiče same maske/karaktera, bitno je da to doživi i osoba u 26 redu. A što se tiče filma milslim da su dosta bitni ti detalji, tipa ožiljaka,modrica itd.

Domagoj-Je svakako, naprimjer u ”zg 80” sam morao biti plav od batina, u svakom slučaju šminka je puno pomogla. Također pomaže u transformaciji lika. Mi glumci nemožemo do kraja isfurat karakter, za savršenu prezentaciju treba nam pomoć vizažista, frizera, kostimografa.

7.Dali si već imala prilike upoznati dosta različitih šminkera?

Maja-Da radila sam u dosta pozorišta a svako pozorište ima svoje šminkere.

Domagoj-Mislim da jesam, oko 10-ak, ali sam prolazio kroz sve načine i vrste šminkanja. Od običnog nanošenja tena, do ljepljenja brkova i brade, bojanja lica, transformacije u ženu. Imao sam se prilike susresti s raznim vrstama modrica i rana. Čak sam se susretao s lateksom i zombi maskama.

8.Prvo što uočiš kad vidiš šminkerku koja te treba pripremiti za nastup?

Maja-Prvo što primjetim su oči, no to općenito prvo primjećujem kod ljudi. Kroz njih možeš osjetiti neku energiju i steći povjerenje. Ipak daje sebe u potpunosti, nekom drugom da odluči kako ću izgledati, tako da mi je potrebno da osjetim tu neku konekciju.

Domagoj-Prvo primjetim da me odmjerava i kombinira nešto u glavi. U kazalištu najčešće bude ono famozno pitanje ”Mrki ti se nisi obrijo, jelda?”

9.Što misliš kako bi se šminker trebao ponašati/izgledati?

Maja-Prvenstveno mora biti pedantan, mora imati dobre komunikacijske vještine. Nesmje dopustiti nesigurnost kod klijenta.

Domagoj-Profesionalno, treba biti predan poslu, zamjećivati sve detalje o kojima je dužan brinuti.

10.Dali ti je važan njihov pristup?

Maja-Apsolutno, šminkernica je drugi korak od scene, tu prikupljam zadnju energiju prije nastupa.

Domagoj-Naravno da je bitan, iako do sad nisam imao negativnih iskustava, ali mislim da to dosta ovisi i o mom ponašanju i pristupu.

11.Što voliš vidjeti kod šminkera (proizvode, ponašanje..)?

Maja-Od proizvoda volim vidjeti one palete s karminima, sjenkama, korektorima, to mi izgleda profesionalno. A od ponašanja volim vidjeti da unosi mir, nije napadan i da nema traćanja ko kad dođeš u frizerski s babama.

Domagoj-Volim vidjeti one male metalne paletice gdje mješaju boju. Tada odmah vidim poveznice s umjetnošću.

12.Opiši mi neko ugodno iskustvo koje si imala sa šminkerom?

Maja-Bila sam dosta nesigurna pred jedan nastup, šminkerka me zatvorila u šminkernicu i napravila probu. Glumila je svih  sedam uloga iz predstave, dok sam ja vježbala svoj tekst.

Domagoj- Do sada sam uglavnom imao ugodna iskustva. Jednom sam poslje nkog snimanja umio lice i skinuo šminku s lica, no zaboravio sam da su mi napravili ranu na uhu, kada sam se pogledao u ogledalo nakon nekog vremena pomislio sam da sam se stvarno negdje porezao. Za potrebe snimanja nekog filma trebali smo izgledat izmučeno, prljavo (ratno stanje), vizažistica je to toliko dobro odradila da je izgledalo kao stvarno.

13.A sada neugodno?

Maja-Kada negativno komentiraju predstavu koju trebamo odigrati za pola sata, i traćaju kolege glumce koji nisu u prostoriji.

Domagoj-Par puta mi se desilo da kasnim, pa onda stvorim pritisak i neugodnu situaciju šminkeru, uvijek se prvo pita jel glumac našminkan a ako se ja nisam pojavio u šminkernici automatski krive šminkere. Za vrijeme snimanja nekog projekta, otišao sam na šišanje i frizerka mi je previše skratia kosu, pojavio sam se drugi dan na snimanju praveći se da se ništa nije desilo, no istančano oko vizažista je to odmah primjetilo.

14.Kako se osjećaš tokom šminkanja?

Maja-Nije mi problem ako nezahtjeva puno vremena. No par putam mi se desilo da me našminkaju, skinu cijelu šminku te ponovno našminkaju, tada sam bjesna.

Domagoj-Ponekad kao debil, pogotovo kada me šminka oko očiju, pa kad krene ”gledaj gore, netrepći.” ta rečenica me odmah asocira na bol .

15.Što prvo pomisliš kad se vidiš u ogledalo nako  što te je šminker našminkao?

Maja-Prvo pogledam dali je maska i šminka u svojstvu lika.

Domagoj-transformacije me jako fasciniraju. U slučaju kad sam bio žena to je bilo toliko dobro odrađeno da sam počeo preispitivati svoju seksualnost.

16.Kako se osjećaš kada tokom seta moraš promjeniti par puta šminku?

Maja-Odlično, to mi je pauza za vrijeme koje učim tekst, koncentriram se na daljnji radi i malo odmorim.

Domagoj-Nije mi baš svejedno, pogotovo ako imam i velike izmjene na frizuri a radim na dva projekta paralelno. Najbitnije je slušati stručnjake i ljude koji su zaduženi za taj posao.

17.Dali ti smeta kada  šminker i frizer u isto vrijeme rade na tebi?

Maja-Ne, apsolutno, to je čak praktičnije, ušteda vremena.

Domagoj-Ne, dapače osjećam se posebno.

18.Kako skidaš šminku nakon završenog snimanja/predstave ?

Maja-Nekakva vrsta pomade, to koriste skoro u svim pozorištima, poslje tonik ili micelarna.

Domagoj-Loše i jako dugo, i nakon toga svega kad dođem kući djevojka mi kaže ”opet se nisi dobro umio”

19.Dali ti je nekad šminker skidao šminku nakon nastupa?

Maja-Da kada su neke jake maske, tipa dječijih predstava.

Domagoj-Da i tada nitko nije primjetio da sam imao šminku i nitko nije komentirao da se nisam dobro oprao.

20.Jesili se kada susretala sa specijalnim efektima na nekom snimanju?

Maja-Jesam s nekoliko tipova rana i ožiljaka, kao što sam već rekla, to je izuzetno bitno za film.

Domagoj-Ajmo reći da sam se susreo s nekim osnovama specijalnih efekata. Zanači lateks, razno razne vrste krvi, mastix i umjetne dlačice, umjetni očnjaci. Imao sam prilike raditi zombije, rane, modrice, itd.

21.Gdje se vidiš u budućnosti, na domaćoj sceni ili inostranoj?

Maja-Svakako domaća scena, pozorište je moj san, no uvijek postoje otvorene i druge opcije.

Domagoj-Ja se iskreno nadam i težim ka tome da će naša domaća scena postat na razini inostrane.

22.Dali bi voljela raditi na nekom filmu gdje bi ti šminkeri stavljali prostetiku i radili neku masku?

Maja-Možda u nekom di su vidljivi veliki protoci vremena, da doživim starenje, pošto se to u pozorištu nemože dočarat.

Domagoj-Apsolutno da, kao što sam ranije naveo fasciniraju me transformacije, moj prvi cilj kada sam se odlučio za ovaj poziv bio je film. To je moja velika želja, voljeo bi isprobati neku potpuno novu konstrukciju lica.

23.Dali se javiš na vrijeme šminkeru ili te uvijek on u zadnji čas mora tražit?

Maja-Uvijek dolazim u pozorište ranije oko sat vremena prije nego što trebam i sama se javim, treba imati neko poštovanje.

Domagoj-Kazalište: volim doći ranije, to mi je prvi kontakt sa scenom tog dana, u šminkernici je uvijek pozitiva, zezanje, a uvijek ima i bombona.

           Zvjezda serije “Blindspot”, Jaimie Alexander, prekrivana je tetovažama “od glave do pete”. Progovorila je o nekima od poteškoća teške šminke na setu. Koliko je snimanje bilo komplicirano, najbolje pokazuje činjenica da su Džejmi svakog dana šminkali nevjerovatnih sedam  i po sati. Kaže kako na setu ponekad nije mogla ni sjesti , da nebi uništila rad šminkera. Čak tvrdi kako je mastilo s kojim su crtali tetovaže po Jaimienom  tijelu loše utjecalo na njeno zdravlje.

             Za ulogu mutantice Mystique u serijalu filmova X-Mena glumicu Rebeccu Alie Romijni, pripremalo je čak 4 filmska šminkera. Priprema je trajala po devet sati prije svakog snimanja. Svakodnevno su joj čitavo tijelo su bojili plavom bojom i ljepili na stotine komadića prostetike. Po tome možemo zaključiti da je odnos glumca i šminkera vrlo bitan. Moraju surađivati kako bi konačni proizvod ispao što bolje. Ako je komunikacija imeđu glumca i šminkera dobra, to im dodatno olakšava posao. Glumac mora imati povjerenja u šminkera.

             Poznate ličnosti većinom imaju svog osobnog šminkera, koji ga šminka za sve prigode. Izuzev nekih većih filmskih porjekata, gdje radi čitav tim šminkera. šminkeri koji šminkaju poznate ličnosti nebi trebali u medijima progovarati o detaljima njihove suradnje i škakljivim  temama. Koliko god im to koristilo za posao, informacije trebaju biti minimalne i suptilne, Traćevi s vremenom ruše ugled. Šminker treba biti ljubazan i ne smije pokazivati  svoje emocije. S klijentom treba uspostaviti odnos uzajamnog partnerstva i suradnje kako bi sugestije doživio kao vlastite želje, a ne kao nametanje.  Taj odnos bi trebao biti:

  • Odnos konzultant i klijent
  • Odnos zajedničkog uspjeha i zadovoljstva
  • Odnos partnerstva (pomoći savjetima, štititi interese, dati informacije)
  • Emotivni odnos – suradnja i poštovanje

          Profesija šminkera (vizažista, make-up artist) veže se za Francusku. To je zemlja koja više stoljeća diktira modne stilove. Isto tako termini vizažist (franc.visage – lice) i make-up artist (make-up –urediti, dotjerati artist – umjetnik) dolaze iz francuskog jezika. Profesionalni šminker je umjetnik čiji medije je ljudsko tijelo, a da bi bio uspješan u svom poslu mora imati adekvatno obrazovanje, određenu dozu nadarenosti , kreativnost   i komunikacijske vještine. Mora poznavati tehnike šminkanja, teoriju boja, dermatologiju, higijenu, anatomiju, alate za šminkanje, poslovnu i kulturnu komunikologiju i modne trendove. Šminker se talentom i obrazovanjem može otkloniti od osnova struke i svoje zanimanje pretvoriti u beskonačnu umjetnost.

Važno je izabrati  kako im  se prezentirati. Profesionalni šminker prema svojim afinitetima i profesionalnim vještinama  gradi poslovnu strategiju. On stvara sliku klijenata s kojima želi surađivati i prema njima kreira aktivnosti kojima će ih privući i zadržati.  Da bi ga klijenti prepoznali i odabrali šminker mora odaslati informaciju o sebi.  U toj komunikaciji važno je paziti na:

  • Brzinu
  • Ekonomičnost
  • Organiziranost
  • Kontrolu
  • Selektivnost ( ne zatrpati se kontaktima)
  • Stvaranje povjerenja

             Kvalitetna usluga i dobra komunikacija  temelj  su u odnosu klijent  i šminker. Komuniciranje spada u  vještine koja se mogu naučiti i uvježbati i  mogu se neprestano usavršavati. Osim komunikacijskih vještina profesionalni šminker mora savladati  vještine svog zanata. Poželjno je  steći kvalitetno obrazovanje te ga konstantno nadopunjavati. Profesionalni šminker treba savladati osnove zanata i pratiti trendove te upoznavati nove tehnike u šminkanju. On mora biti sposoban pružiti kvalitetnu uslugu i zadovoljiti želje klijenata.  Za uspjeh u poslu važna je i kreativnost. Šminkrei koji rade na filmovima i u show biznisu, također trebaju pratiti trendove u filmskoj/televizijskoj industriji, informirati se o glumcima i poznatim klijentima. Zadatak profesionalnog make up artista je da se brine o svom izgledu i da se on poboljša. Gotovo svaki čovjek želi izgledati atraktivnije. Postoje mnoge činjenice koji dokazuju da su se ljudi šminkali i dotjerivali u drevnim civilizacijama. Stoga bi se moglo reći da je kultura šminkanja stara koliko je staro čovječanstvo.

           Higijena je vrlo bitna stavka, profesionalni šminker mora paziti na osobnu higijenu. Dakle odjeća u kojoj radi mora biti uredna. Isto tako mora voditi brigu o kosi. Dobra navika bi bila da prije svakog šminkanja obavezno opere ruke, jer se radi o radu na licu. Pribor za rad mora biti uvijek uredno opran i posložen. Kofer za šminku mora djelovati uredno i čisto. Kistovi se ne smiju koristiti za više klijenata bez pranja ili barem dezinfekcije. Isto tako treba paziti da kistovi i šminka ne padaju na pod. U tom slučaju ih prije upotrebe treba oprati. Šminker ne smije steći naviku da puhanjem rješava višak šminke sa lica ili kistova.

            Za šminkera je važno da ima strategiju oglašavanja i način na koji dolazi do potencijalnih klijenata. Živimo u vrijeme interneta i društvenih mreža pa ne treba zanemariti njihovu ulogu u oglašavanju ( 7 miliona potencijalnih klijenata).  Treba imati na umu da je zadovoljan klijent najbolja preporuka. Zato treba raditi na tome da nam klijenti postanu „advokati“ tj. da zagovaraju naš rad.  Takav način reklamiranja dobar je i za klijenta i za šminkera. Pogotovo u filmskoj i TV  industriji gdje sve ide preko preporuke.

Sonja Vizentaner

Smjer: Make up artist

Seminar iz Coachinga:Etika i međusobni odnos glumca i make up artiste

Mentor: Prof.  Željko Stanojević

Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity