Select Page

ELEKTROFOREZA LEKOVA I TRETMAN AKOZNE KOZE

Akademija „Purity”

Specijalni tretmani

Beograd, Srbija 2019

 

 

 

 

 

 

 

ELEKTROFOREZA LEKOVA I TRETMAN AKNOZNE KOZE

(Seminarski rad)

 

 

 

 

 

 

 

 

Profesor: Ivana Stanojevic

Student: Milica Damjanovic

 


SADRZAJ:

 

UVOD: …………………………………………………………………………… 2

 

Priprema rastvora leka koji se koristi putem elektoforeze:..3

 

 

TRETMAN AKOZNE KOZE: ………………………………………………. 5

 

 

ZAKLJUCAK: …………………………………………………………………… 6

 

 

Literatura: …………………………………………………………………….. 7


UVOD

 

Elektroforeza lekova je unosenje lekova u organizam putem glavanske struje. Posto se ove aplikacije vrse istim aparatima kao I galvanizacija onda ce priprema aparata I pacijenta kao I odredjivanje intenziteta I vremena trajanja biti istovetna galvanizaciji.

Koriste se dve elektrode: -aktivna (na mestu koje se leci)

                                              -nekativna ( kod klijenta u ruku)

 

 

 

 

 

Priprema rastvora leka koji se koristi putem elektroforeze

 

Za aplikaciju lekova u elektroforezi najcesce dobijamo vec gotve rastvore lekova u 1-10% rastvorima pa tako pripremljenje sipamo u epruvete I stavljamo u topla kupatila kako bi se pre nanosenja na zeljenu povrsinu zagrejali na odredjenu temperature.

Toplo kupatilo je uredjaj u obliku dublje kutije koja u zidovima ima grejace. Pri ukljucenju u strujno kolo grejaci prenose toplotu na obicnu vodu koju smo sipali u unutrasnjost suda I na taj nacin indirektno zagrejavaju u epruvetama rastvore.

 

Primena

U ovoj procedure ima izvesnih razlika koju su veoma bitne I koje ako nisu uzete u obzir iskljucuju elektroforezu kao korisni terapijski postupak. Vazno je paziti na sledece : elektroforeza se aplikuje preko istih metalnih elektroda kao direktna galvanizacija. . Lek se unosi u rastvorenom jonskom obliku (1-10%) sa one elektrode koja ima isto naelektrisanje kao i njegova aktivna supstanca. Iz tog razloga primenjuju se hidrosolubilni lekovi koji se unose kroz izvodne kanale znojnih i lojnih žlezda, stvarajući u koži i potkožnom tkivu depo koji posle izvesnog vremena (u zavisnosti od vrste leka) prelazi u sistemsku cirkulaciju.

Prilikom elektroforeze istovremeno deluje i lek i galvanska struja.

Na količinu unetog leka utiču intenzitet galvanske struje i vreme njene primene i izražava se u mA/min.  Gaza za elektroforezu moraju biti posebne, za svaki lek zasebna gaza koja ce se koristiti samo za natapanje istim lekom. Posle svake upotrebe gazu prati u destilovanoj vodi I posudici. Posto smo izvrsili proveru aparata I provodnika kao I inspekciju koze , pristupamo natapanju gaze. Gaza se natapa destilovanom ili redestilovanom vodom a ne fizioloskim rastvorom ili vodom iz cesme. Destilovana voda, iz koje su eliminisani parazitarni joni sluzi kao rastvarac leku koji cemo sipati na gazu, I mora biti zagrejana na temperature od 45- 46 stepeni, jer je potrebno zagrejati gazu na 37-38 stepeni.

U suprotnom gaza rashladjuje rastvor leka iz kupatila cemu doprinosi vreme manipulacije pri aplikaciji elektroforeze. Lekovi se daju u miligramskim dozama I ne sipaju se na gazu u malim jedinicama vec ih je bolje prethodno rastvoriti u 20 cm3 destilovane vode kako bi se lek pravilno rasporedio. Galvanska struja pri prolazku kroz telo coveka dovodi do polarnog, interpolarnog I specificnog efekta.

Pri aplikaciji elektroforeze bitno je lek postaviti na elektrodu istog pola kao sto je deo jedinjenja koje deluje kao lek. Na primer : kalijum+ , jod – se nanosi sa negativne elektrode jer zelimo u kozu uneti jon joda koji je dejstveni princip I koji je negativno naelektrisan. On ce kao takav na putu ka pozitivnoj elektrodi morati da se unese I prodje kroz kozu.

U slucaju greske pola, lek ostaje na onoj elektrodi gde smo ga naneli I efekat je raven nuli.

Takodje je bitno da se na drugu inaktivnu elektrodu stavlja gaza koja je natopljena toplim fizioloskim rastvorom jer ona sluzi samo kao provodnik I omogucava uspostavljanje strujnog kola.

 

Funkcije aparata:

-Ubacujemo hranljive sastojke u kozu

-Struja vrsi drenazu nagomilanih toksina

-Ubacuju se sastojci duboko u tkivo kako bi se koza oporavila I izgledala lepse

-Oporavlja nerve I jaca sastav kolagenih vlakana

-Suzava pore I sprecava upalu

 

Indikacije:

Indikacije za primenu galvanske struje: neuralgije, neuritisi, periferne lezije nerava, funkcionalna i organska oštećenja perifernih arterija, artroze, artritis, algodistrofija, mijalgije, tendinitisi, postraumatski edemi,elektordijagnostika, elektroforeza lekova.

 

Kontraindikacije:

Kontraindikacije: oštećenje kože, prisustvo metala, akutna krvarenja, oštećen senzibilitet i opšte kontraindikacije.

 

TRETMAN AKOZNE KOZE

 

Akne su jedan od vanvremenskih estetskih problema. Daleko od toga da pogađaju samo tinejdžere. Mnoge žene imaju problema sa aknama i u poodmaklim godinama. Uzroci pojave akni mogu biti razni, nepravilno tretiranje I nega koze lica, nepravilna ishrana, komodogena I neodgovarajuca dekarativna kozmetika…

Lecenje akni zavisi od stepena. Ako su prisutne jake upale, dermatolozi najcesce to lece industrijskim retenoidima ili hormonskim reparatima.

Daju se I antibiotici koji se mogu davati putem elektroforeze kao sto je gentamicin, klindamicin, eritromicin.Kod rosacee najpogodniji je unos vitamin C. Oni se mogu davati I u vidu miksutera za mazanje lica, ili u vidu oralnih preparata.

Galvanska struja prodire dublje u kozu I na taj nacin dovodi do boljeg prodora leka u resavanju problema sa akoznom kozom.Redovni tretmani I pravilno tretiranje koze dovode do brzih I uspesnih rezultata.

 

 

ZAKLJUCAK

Elektorforeza je pogodna za vise tipova koze. Posebno je pogodna za masan tip koze, zrelu kozu I kod problema sa razaceom. Pravilno koristenje I rukovanje galvanske struje I unos lekova dovodi do resavanja I izlecenja problema. Dovodi do bolje cirkulacije I hranljivosti koze.

 

 

 

 

 

 

 

 

Literatura:

 

http://www.poslovni.hr/blog/elektroforeza-lekova-1150

 

Slike:

 

https://www.google.com/search?biw=1242&bih=597&tbm=isch&sa=1&ei=eWhjXMjgJYSdrgSt7YOQDw&q=resavanje+akozne+koze&oq=resavanje+akozne+koze&gs_l=img.3…84043.96226..96623…10.0..0.314.4350.0j28j0j1……1….1..gws-wiz-img…….35i39j0j0i67j0i24.LsLJTnkSZP8#imgrc=b2L-TCg-GyqjOM:

 

https://www.google.com/search?biw=1242&bih=597&tbm=isch&sa=1&ei=YWhjXPnmF5CQrgTo_qi4AQ&q=elektroforeza+tretman&oq=elektroforeza+tretman&gs_l=img.3…19368.21858..22331…0.0..0.343.1345.0j7j0j1……1….1..gws-wiz-img…….35i39j0j0i5i30j0i30j0i24.EqIyHWSFF9A#imgrc=7rgc7S0EKF_2DM:

 

https://www.google.com/search?biw=1242&bih=597&tbm=isch&sa=1&ei=YWhjXPnmF5CQrgTo_qi4AQ&q=elektroforeza+tretman&oq=elektroforeza+tretman&gs_l=img.3…19368.21858..22331…0.0..0.343.1345.0j7j0j1……1….1..gws-wiz-img…….35i39j0j0i5i30j0i30j0i24.EqIyHWSFF9A#imgrc=nIL4YRCH7WGYBM:

 

POSTANI I IT KOZMETICAR-ESTETICAR

vise informacija na telefon