+381607237853 akademija.purity@gmail.com

DIVLJI KESTEN

Divlji kesten

Divlji kesten je visoko listopadno drvo koje raste i do 30m. Endemska je vrsta južnog dela Balkanskog poluostrva (Bugarska, Albanija, Grčka, Makedonija), ali se uzgaja širom Evrope kao dekorativno drvo.

Ima veoma dug životni vek, i to čak do 200 godina. Kod nas se često sreće u parkovima, drvoredima, pojedinačno ili u grupama. Raste visoko, krošnja mu je razgranata, a plod je okrugla, bodljikava, kožasta, zelena čaura, u kojoj se nalaze 1 do 2 semena braon boje sa svetlom mrljom. Cveta od maja do juna, a plod dozreva u septembru ili oktobru. U alternativnoj medicini se najčešće koristi seme divljeg kestena, ali lekoviti su i list i cvet, kao i kora divljeg kestena.

Plodovi divljeg kestena od davnina su korišćeni kao hrana za životinje i kao lek za konje, a značajan je i za ljude, jer ima brojna lekovita svojstva. Plod divljeg kestena se koristi i za uklanjanje hemoroida, jer obiluje saponinima, belančevinama i taninima.

Seme divljeg kestena se sakuplja kada je zrelo i to odmah kada padne sa drveta, jer se kvari kada dugo stoji na zemlji. Da bi se koristilo, suši se u dobro provetrenim prostorijama ili u sušarama na 60°C. Sadrži triterpenske saponine, kumarine, flavonoide, vitamine P, B, C, K, belančevine, do 60% skroba i oko 8% masnih ulja. Osim toga, sadrži magnezijum, fosfor, kalcijum i kalijum. Seme divljeg kestena se koristi za jačanje korena kose, neguje kosu i kožu glave, ima dijuretička svojstva, a često ga možete pronaći i kao sastojak sapuna ili u kozmetici. Ipak, najčešće se seme divljeg kestena koristi za spoljnu upotrebu, za lečenje problema sa krvotokom, kao što su proširene vene, upala vena, edemi (otoci), kao i za povećanje tonusa vena.

Divlji kesten se najčešće koristi za spoljnu upotrebu, u vidu tonika, melema, krema, masti. Dobar je i za smirivanje bola izazvanim proširenim venama, smiruje „umorne noge“ i jača zidove krvnih sudova. Ukoliko želite da ga koristite za unutrašnju upotrebu, najbolje je da se pre upotrebe posavetujete sa lekarom. Kreme, gelovi i masti na bazi divljeg kestena najčešće se spravljaju upravo od semena koje ima antiinflamatorno dejstvo i smanjuje otoke, upale, širi krvne sudove, ublažava grčeve, snižava krvni pritisak, utiče na provodljivost kapilara i ubrzava protok krvi kroz vene.

Jedan od glavnih sastojaka semena je i escin, koji jača tonus venskih krvnih zrnaca i smanjuje nagomilavanje tečnosti u tkivima. Deluje povoljno i na ubrzvanje krvotoka, pa će sprečiti zakrčenje krvnih sudova. Vitamin P iz semena divljeg kestena pomoći će da vaši krvni sudovi postanu otporniji, a pomaže i poboljšanju mikro cirkulacije. Vitamin P će, takođe, vaš organizam učiniti otpornijim na razne infekcije.

Treba imati u vidu da preparate od divljeg kestena treba koristiti čim se pojave prvi simptomi, jer sporo deluju, ali dju odlične rezultate. Osobe sa oboljenjima gastrointestinalnog trakta ne bi trebalo da koriste čajeve od divljeg kestena, jer postoji bojazan od iritacije sluzokože želuca i creva. Takođe, treba voditi računa kod količine, jer prekomerna količina semena i kore i kod zdravih osoba mogu izazvati: povraćanje, pospanost, glavobolju ili teškoće u disanju. Takođe, kod nekih osoba, divlji kesten može izazvati alergiju.

 

 

 

 

HAMAMALIS KREMA I MASKA

Hamamalis

VIDI OVDE

KOKOSOVO ULJE ZA HIDRATACIJU - negujte kožu prirodnim putem

kokosovo ulj

VIDI OVDE