Select Page

Diplomski rad: TRETIRANJE OŽILJAKA DERMAPENOM

YORK UNIVERSITY USA

AKADEMIJA ZA ESTETIKU I KOZMETOLOGIJU PURITY

 

 

DIPLOMSKI RAD

 

 

TEMA: TRETIRANJE OŽILJAKA DERMAPENOM

 

 

Mentor: prof. Ivana Stanojević             Student: Marina Tošič 22029/18

 

 

 

Beograd, 2021. godine

 

 

Ovim potpisima se potvrđuje da je ovo završna verzija diplomskog rada koja je odbranjena pred ispitnom komisijom od tri člana, s unesenim korekcijama koje je zahtevao predmetni profesor, odnosno mentor.

 

Mentor:

______________________

Profesor Ivana Stanojević

 

 

Student:

_____________________

Marina Tošić

 

Sadržaj

 

Uvod. 4

Koža. 3

Epiderm.. 4

Derm (dermis) 5

Hipoderm (hypodermis) 6

Uloga kože. 7

Pore. 8

Akne. 10

Masna koža. 11

Saveti za negu masne kože. 12

Tipovi ožiljaka od akni: 12

Ožiljno tkivo. 13

Mezoterapija. 16

Prednosti mezoterapije. 16

Vrste mezoterapije. 17

Mezoterapija bez igala. 18

Tretiranje ožiljaka. 19

Metode tretiranja ožiljaka. 20

Izgled dermapen aparata i njegova funkcija. 21

Indikacije za tretman dermapenom su: 23

Postupak tretmana. 24

Supstance koje se najčešće koriste u tretmanu. 26

Kontraindikacije. 27

Rezultati i diskusija istraživanja. 28

Zaključak istraživanja: 34

Iskustva iz prakse. 35

Zaključak. 38

Literatura. 39

 

 

Uvod
 

Tretiranje ožiljaka je jedan veoma složen proces u kojem je potrebno biti istrajan. Ožiljci od operacija, posekotina, akni i opekotina mogu da utiču na samopouzdanje. Statistike pokazuju da 80% adolescenata imaju problem sa aknama. Usled neadekvatnog tretiranja istih dolazi do pojave ožiljaka koji predstavljaju ozbiljan estetski problem kako kod žena tako i kod muškaraca. Ožiljci nastaju kao posledica prirodnog zarastanja tkiva usled traume koja se desila na tkivu. Shodno tome postoje različite vrste ožiljaka koji zahtevaju dugotrajan proces kako bi ih se rešili.

Tretman koji se pokazao kao veoma efikasan u tretmanima tretiranja ožiljaka jeste tretman mezoterapije sa mikroiglicama. Tretman se izvodi uz pomoć aparata dermapen koji sterilnim iglicama pravi mikropukotine na koži i na taj način podstiče regeneraciju kože kao i proizvodnju kolagena. Ono što povećava efikasnost ovog tretmana jeste aplikovanje aktivne supstance u dublje slojeve kože spram problema koji se tretira. Pored ožiljaka mogu da se tretiraju i: bore, strije, opuštena koža, celulit.

Koža
 

Koža prekriva celokupnu površinu tela i predstavlja omotač koji je u neposrednom dodiru sa spoljašnjom sredinom.  Predstavlja najveći organ koji celokupno prekriva čovekovo telo. Koža predstavlja dvadeseti deo ukupne težine tela, a površina može da iznosi čak i do dva kvadratna metra. U njoj se nalaze čulni receptori kao što su receptori za toplo i hladno, osećaj za dodir i pritisak, kao i receptori za bol. Njena debljina varira od 0,5 do preko 5 mm. Tanja koža se nalazi na delovima tela gde ne dolazi do bilo kakvog trenja (kapci, unutrašnja strana podlaktice), a deblja na površinama koje su izloženije (tabani, dlanovi).  Ona se oko telesnih otvora pretvara u sluzokožu. Boja kože zavisi od količine pigmenta i od krvnih žilica.

Postoje 4 fototipa kože:

Ø  Tip I – potpuno bela koža koja pocrveni na suncu

Ø  Tip II – koža koja pocrveni na suncu i blago potamni

Ø  Tip III – gori umereno i tamni umereno

Ø  Tip IIII – tamni

 

Koža ima tri sloja:

Ø  Epiderm (epidermis)

Ø  Derm (dermis)

Ø  Hipoderm (hypodermis)

Osnovne uloge kože su:

Ø  Zaštitna – štiti telo od patogenih organizama, mehaničkih povreda, od UV sunčanih zraka

Ø  Učestvuje u termoregulaciji tako što reguliše odavanje toplote iz tela (znojenje)

Ø  Učestvuje u rezmeni materija – razmena gasova, što je od posebnog značaja

Ø  Učestvuje u procesima ekskrecije (izlučivanja) koji se vrše kožnim žlezdama

Ø  Prima spoljne nadražaje pomoću brojnih čulnih organa koji su u njoj smešteni

 

Slika 1. Struktura kože

 

Epiderm
 

 

Epiderm ili pokožica  predstavlja površinsko višeslojno tkivo. Može biti debljine 0,2mm-1,5mm. Izgrađen je najviše od keratinocita. Sastoji se iz pet slojeva:

Ø  Rožasti sloj (stratum corneum)

Ø  Sjajni sloj (stratum lucidum)

Ø  Zrnasti sloj (stratum granulosum)

Ø  Spinozni sloj (stratum spinosum)

Ø  Bazalni ili matični sloj (stratum basale)

Unutar epiderma razlikuju se 4 tipa ćelija:

Ø  Keratinociti – čine 80% epiderma, najbrojniji su, dele se, imaju velika ovalna jezgra

Ø  Melanociti – ne dele se i imaju manja jezgra od keratinocita, u njima se se vrši sinteza pigmenta kože – melanina

Ø  Langerhansove ćelije – one su deo imunog sistema

Ø  Merkalove ćelije – služe kao receptori dodira i zbog toga su u vezi sa nervnim završecima, slične su melanocitima ali ne stvaraju pigment

 
Derm (dermis)
 

Dermis je bogat krvnim sudovima koji hrane epidermis. Njegova debela i čvrsta tekstura pomaže u ublažavanju spoljašnjih udaraca i kada nastupi šteta on sadrži vezivna tkiva kao što su fibrolasti i mastociti koji zaceljuju rane. Takođe sadrži i lojne i znojne žlezde. Lojne žlezde dostavljaju sebum na površinu kože. Znojne žlezde dostavljaju vodu i mlečnu kiselinu na površinu kože. Ovi fluidi se udružuju i čine hidrolipidni film. Dermis štiti telo tako što ublažava pritiske, hrani kožu i uklanja otpad iz nje, i ima sposobnost znojenja.

 

U dermisu se još nalaze i:

Ø  Limfni sudovi

Ø  Senzorni receptori

Ø  Koreni dlake: loptasti krajevi stabla dlake gde se ona razvija

 

Hipoderm (hypodermis)
 

Hipoderm je rastresito potkožno tkivo ispod derma, sastavljeno od masnog tkiva i vezivnih pregrada koje razdvajaju masno tkivo. U tim vezivnim pregradama nalaze se krvni i limfni sudovi kao i ogranci nerava.

Potkožno tkivo takođe predstavlja rezervoar energije organizma u slučaju nedovoljnog unošenja energetskih materija. Pored toga, masno tkivo predstavlja odličan izolator u slučaju naglih temperaturnih promena, a deluje i kao amortizer mehaničkih trauma.

 

 

Slika 2. Prikaz debele i tanke kože kao i njene slojeve

Uloga kože
 

Površina kože može da iznosi čak i do dva kvadratna metra, dok je debljina kože na svakom delu različita. Najtanja koža se nalazi na kapcima dok je najdeblja na dlanovima i stopalima. Ona je veoma bitna jer predstavlja omotač tela koji je u neposrednom dodiru sa spoljašnjom sredinom.

Osnovne uloge kože su:

Ø  Zaštitna – štiti telo od patogenih organizama, mehaničkih povreda, UV sunčevih zraka

Ø  Učestvuje u razmeni materija

Ø  Učestvuje u tertmoregulaciji – reguliše odavanje toplote iz tela i održavanju telesne temperature. U slučaju pada temperature u spoljnoj sredini preko mehanizma termoregulacije sužavaju se krvni sudovi u koži pa ne dolazi do procesa rashlađivanja tela. Mehanizam samoregulacije toplote se sastoji od termoregulacionog centra u mozgu, nerva, znojnih žlezda i krvnih sudova kože.

Ø  Senzitivna uloga kože – reakcija na draž primljena preko kože ima zaštitnu ulogu po organizam. Ako ne bi došlo do reakcije na mehanička, fizička i druga dejstva na kožu, ne bi se moglo izbeći oštećenje organizma.

Ø  Uloga u metabolizmu vode – respiraciona sposobnost kože – kretanje vode sa površine kože u njene dublje slojeve naziva se transpidermalna resorpcija. Zahvaljujući transpidermalnoj resorpciji moguće je aplikovati aktivnu supstancu u dublje slojeve kože. Kojim putem će određena supstanca prodrirati u kožu, i kojom brzinom će ona dospeti do krvnih sudova zavisi od prorode kože, njenih fizičko-hemijskih svojstava, kao i njenog stanja.

 

Pore
 

Folikul dlake je okružen malim otvorom koji ima funkciju da hladi kožu. Kada je temperatura tela velika, znoj prolazi kroz rupice i na taj način rashlađuje organizam.

Postoje dve vrste pora:

Ø  Lojne

Ø  Znojne

Lojne pore predstavljaju izvodne kanale lojnih žlezda, kroz koje se na površinu kože izbacuje loj odnosno sebum. Otvor lojne žlezde je ustvari pora. Njih najviše ima na licu u T zoni. Kada se kanali lojne žlezde zapuše zbog viška sebuma nastaje problem. Masnoća se nakuplja unutra, taj se ceo proces upali i tada nastaju akne.

Znojne pore su dosta manje od lojnih pora . dele se na dve vrste:

·       Ekrine

·       Apokrine

Ekrine pore su smeštene po celom telu a najviše ih ima na dlanovima i tabanima.

Apokrine pore su dosta veće od ekrinih, smeštene ispod pazuha, u genitalnoj regiji, stomaku i licu.

Slika 3. Proširene pore

 

Proširene pore nastaju kada masne ćelije proizvode višak sebuma. Sebum se meša sa mrtvim ćelijama koje se nalaze na površini kože, i to izaziva začepljenje pora. Kada zapušena pora koja sadrži sebum i mrtve ćelije kože dođe u kontakt sa spoljašnošću tada nastaje mitiser.

U odnosu na žene muškarci su ti koji imaju tendenciju za veći problem sa proširenim porama, dok ženama pore predstavljaju više estetski problem.

Ono što je važno jeste da se pore redovno čiste kako ne bi dolazilo do nastanka mitisera, potkožnih akni, a kasnije rezultiralo i u fleke i ožiljke od akni.

Glavni uzroci nastanka proširenih pora:

Ø  Masna koža

Ø  Genetika

Ø  Hormonske promene

Ø  Pušenje

Ø  Upotreba komedogene šminke

Ø  Nepotpuno uklanjanje šminke sa kože lica

Ø  Loša higijena kože lica

Ø  Boravak u prašini i zagađenoj sredini

 

Akne
 

Statistički podaci su pokazali da čak 80% osoba u pubertetu ima problem sa aknama. Akne su inflamatorno oboljenje kože koje je  uzrokovano promenama u pilosebacealnoj[1] jedinici. Postoje različite vrste akni:

1.     Cistične akne na licu

2.     Akne na stomaku

3.     Akne na grudima i ramenima

Ovo stanje obično nastaje tokom puberteta i ono se najčešće javlja kod preteranog odziva lojne žlezde na uobičajene nivoe muškog hormona testosterona. Akne su bolest koja zahteva dugotrajno lečenje i kada ne postoje upalni procesi. Stanje takve kože je posebno, te se lečenje akni najčešće odvija od puberteta pa sve do sasvim zrelih godina. Akne imaju više kliničkih oblika: akne komedonika, papulopustulozne akne, akne konglobata, ujedno najgrublji klinički oblik pojave akne. Međutim, svaki ovaj oblik može biti nežniji i ozbiljniji pa je pristup lečenju uvek individualan. Klijentu treba objasniti koliko je lečenje neophodno, ne samo da bi se postigao prihvatljiv estetski izgled, već i zbog izbegavanja nastajanja trajnih ožiljaka.

 

Slika 4. Aknozna koža

 

 

Pored hormonskog dizbalansa u pubertetu, na nastanak akni utiču i:

Ø  Stres

Ø  Bakterije u porama

Ø  Iritacija kože

Ø  Nagomilavanje izumrlih ćelija na površini kože

Ø  Hiperaktivnost lojnih žlezdi

Ø  Ishrana

Ø  Genetska predispozicija (masan tip kože)

Teži oblik akni u pubertetu zaslužan je za nastajanje ožiljaka od akni što u zrelijem dobu pravi ozbiljan estetski problem.

 

 

Masna koža
 

U 90% slučajeva kod problematične kože koja je sklona aknama glavni uzrok jeste masna koža. Masna koža je sklona veoma proširenim porama na celom licu, ne samo u T zoni, kao i proizvodnji sebuma u velikim količinama. Kod nepravilnog tretiranja takve kože stvara se idealna podloga za nastanak akni.  Akne nastaju kada se pore zapuše zbog viška sebuma koji se proizvodi. Taj proces se može rešiti pravilnom kućnom negom i odlaskom kod kozmetičara. Da bi zaustavili ovaj užasno težak proces potrebno nam je da se strogo pridržavamo  pravila kako bi zaustavili nastanak akni, a uklonili već postojeće.

 

Saveti za negu masne kože
 

Za početak higijena je najbitnija! Masnoj koži je potrebna umivalica koja će uveče dobro da očisti kožu i pripremi je za spavanje. Veoma je važno da se jastučnice menjaju na svaka 2 dana iz razloga što se na jastučnici najviše skupljaju mikroorganizmi, bakterije i mrtve ćelije naše kože koje ostavimo  na jastuku tokom noći. Sledeća stvar koja je veoma bitna jeste – ne koristiti jake i masne kreme koje će još više zapušiti pore, već blage kreme koje su namenjene za masan tip kože, koje će hidrirati kožu  a neće zapušiti pore. Veoma je bitno ne isušivati kožu  jer će tad lojne žlezde još više proizvoditi sebum. Koristiti proizvode koji smanjuju proizvodnju sebuma (npr niacinamid)  i proizvode koji uklanjaju površinski izumrli sloj kože (npr hemijski piling, enzimski piling). Sa ovakvim proizvodima moramo biti oprezni  i pratiti uputstva o korišćenju.

Pravilnom negom masne kože sprečavamo nastanak upalnih procesa na koži, a samim tim i pojavu ožiljaka od istih. Kod takve kože ožiljci su veoma neizbežni a oni nastaju ako se radi komedoekspresija upalnih akni u uslovima koji nisu prikladni,  ako se izvodi nepravilno. Zato je veoma važno da se akne ne diraju  u kućnim uslovima jer tako povećavamo mogućnost za pojavu ožiljaka i fleka od akni.

 

Tipovi ožiljaka od akni

Ø  Roling

Ø  Box scar

Ø  Ice peack ožiljci

Slika 5. Tipovi ožiljaka od akni

 

Ožiljno tkivo
 

Ožiljak je zajednički naziv za promenu koja nastaje usled zarastanja rane na koži, sluzokoži ili posle povrede nekog organa. Ožiljci mogu imati uticaj na emocionalno stanje jer se smatra naružujućim. Formira se tokom 12 do 18 meseci i za to vreme menja boju, od jarkocrvene do sedefasto bele. Ožiljci se dele na: linearne, široke, glatke, reljefne, atrofične, hipertrofične i keloidne. Poslednja tri ožiljka su najproblematičnija.

Slika 6. Ožiljno tkivo

 

U zavisnosti od dubine povrede kože, genetske predispozicije i mesta povrede ožiljci mogu biti:

Ø  Keloidni

Ø  Hipertrofični

Ø  Kontrakture

Ø  Atrofični ožiljci

Ø  Linearni

Ø  Opekotine

Ø  Ožiljci od akni

Prilikom nastanka, ožiljak prolazi kroz 4 faze.

1.     Faza hemostaze – ona počinje nakon pojave krvi pri povredi kože i završava se formiranjem tromba i zaustavljanjem krvarenja.

2.     Faza upale (inflamacija) a nastaje odmah nakon povrede pri prvim znacima otoka tkiva. Smanjuje mogućnost razvijanja infekcije i doprinosi zaustavljanju krvarenja.

3.     Faza proliferacije omogućava zatvaranje rane. Novo tkivo sastoji se iz ožiljnog kolagena i ekstracelularnog matriksa. U ovoj fazi nastaje formiranje novih krvnih sudova i ožiljno tkivo dobija crvenu boju.

4.     Faza remodelovanja ožiljka počinje tri nedelje od povrede kože. Ova faza teži da ožiljak bude što diskretniji i traje do 2 godine.

 

Ø  Keloidni ožiljci – karakterišu bujanjem tkiva izvan rubova ožiljaka, sa pojačanom vaskularizacijom i inflamacijom.

Ø  Hipertrofični ožiljci – imaju slične karakteristike ali ožiljno tkivo ne izlazi izvan linija oštećenja kože.

Ø  Kontrakture – nastaju na mestima gde koža zarasta povećanom fibrozom i sužavanjem tkiva. Nije retko da kontrakture budu tako izražene da skraćuju ligament ili onemogućavaju korišćenje šake (najčešće kod opekotina).

Ø  Atrofični ožiljci – ulegnuća ili udubljeni ožiljci koji nastaju kada rana ne zaraste pravilno i kada se formira premalo vezujućeg tkiva. Ožiljak se onda formira ispod okolnog tkiva i razvija se malo vidljivo udubljenje.

Ø  Linearni ožiljci – nastaju posle operacije

Ø  Ožiljci od akni – pojaljuju se nakon upale nastale punjenjem pora gnojem

Slika 7. Ožiljci

Mezoterapija
 

Mezoterapija je savremena metoda koja podrazumeva aplikovanje (ubrizgavanje) aktivnih supstanci u dublje slojeve kože.  Može da se izvodi injekciono, ali može i metodom bez igala ukoliko klijent ne voli invazivne metode. Cilj mezoterapije jeste povećanje unosa fibroblasta[2] i povećanje količine kolagena u koži.

Mezoterapiju mora da obavlja lekar koji je prošao obuku izvođenja ovog tretmana. Koristi tanku iglu i u kožu ubrizgava koktel koji je pripremljen spram tipa kože i problematike koja se tretira. Broj inekcija, sastav koktela i dubina na koju igla prodire u kožu je individualna i nju određuje lekar.

 

Prednosti mezoterapije
 

Ø  Podmlađuje kožu na sasvim prirodan način

Ø  Povećanje elastičnosti i čvrstine kože

Ø  Poboljšanje tonusa

Ø  Poboljšanje elastičnosti opuštene kože na licu, rukama, dekolteu i vratu

Ø  Poboljšanje tena i sjaja kože

Mezoterapija bi trebalo da se radi preventivno kako bi uspešno usporili starenje kože, pojavu bora, pad tonusa i deformitet. Sa ovim tretmanom se takođe uspešno može pospešiti rast kose.

 

Vrste mezoterapije
 

Mezoterapija lica – koristi se kao ani-age metoda, kao metoda za uklanjanje fleka, ožiljaka od akni, dubinski hidrira kožu, poboljšava ten i tonus lica.

Mezoterapija kose – takođe efikasno rešava probleme sa vlasištem, proređenosti dlaka i opadanjem, kod tanke i oštećene kose, peruti i seboreje. Ubrizgavanjem koktela se vraća vitalnost dlake i celog vlasišta, dolazi do jačanja i obnavljanja korena dlake kao i zaustavljanje opadanja kose. U ovom slučaju kao aktivna supstanca koriste se razni biljni ekstrakti, vitamini i lekovi.

Mezoterapija tela – obuhvata regiju ruku, nogu i dekoltea. Efikasno se uklanjaju strije sa pomenutih regija kao i celulit. Za ove regije koriste se kokteli koji su namenjenji baš za pomenutu problematiku na telu. Za celulit se koristi koktel koji podstiče oslobađanje masti i ubrzava cirkulaciju. Tretman se može kombinovati i sa drugim anticelulit tretmanima.

 

Mezoterapija bez igala
 

Mezoterapija bez igala predstavlja aparaturno ubacivanje aktivne supstance u kožu uz pomoć ultrazvučnih talasa. Ovim talasima se zagreva tkivo u dubini do 4-5mm čime se stvaraju velike količine kolagenih vlakana, što rezultira bolji izgled kože. Nakon što se koža pripremi za tretman nanosi se aktivna supstanca na kožu, kontaktni gel koji sprovodi ove talase u kožu i laganim kružnim pokretima se prelazi regija lica, vrata i dekoltea. Cilj tretmana je da probudi kolagen, ubaci koktel u dublje slojeve kože, hidrira i osveži

Slika 8. Mezoterapija bez igle

 

Tretiranje ožiljaka
 

Najefikasniji tretman za uklanjanje i smanjivanje ožiljaka bilo koje vrste jeste mezoterapija. To je savremena procedura koja se koristi u estetskoj hirurgiji, dermatologiji i kozmetici.  Kada pričamo o kozmetici nju mogu primenjivati isključivo obučeni estetičari- kozmetičari koji su završili adekvatnu školu ili obuku. Mazoterapija predstavlja direktno unošenje sterilnih aktivnih supastanci, preparata ili koktela u drugi sloj kože putem mikro inekcija različite dubine. Koja dubina igle će se koristiti to zavisi do regije na kojoj se radi tretiranje ožiljka, kao i do osobe koja izvodi tretman. Kada pričamo o kozmetičarima, oni isključivo mogu da rade mezoterapiju sa mikroiglicama, uz pomoć aparata dermapen koji najefikasnije reguliše dubinu i brzinu prodora iglice.

Tretman dermapenom ili mezoterapija mikroiglicama je osmišljena kao biostimulacioni i regenerativni tretman radi postizanja svežijeg izgleda. Tretman kože dermapenom spada u najdelotvornije metode potpunog podmlađivanja kože i čini neizostavan korak svih ozbiljnih procedura u nezi lica i tela. Tretman uz pomoć ovog aparata pravi mikropukotine na koži, time stimuliše kožu da sama reaguje na regeneraciju i da stvara nova elastična i kolagena vlakna na prirodan način. Takođe, podstiče razvoj novih kapilara, poboljšava prokrvljenost kože, omogućava bolji dotok kiseonika i hranljivih materija i na ovaj način se poboljšava celokupan kvalitet i izgled kože. Budući da kolagenim vlaknima i kapilarima treba vremena da se formiraju, preporučuje se strpljenje. Prvi rezultati tretmana su vidljivi nakon 28 dana jer nam toliko i traje sam process keratinizacije (regeneracije kože). Za maksimalne rezultate se preporučuje serija tretmana koja se izvodi na mesec dana. Tako možemo postići najbolji rezultat kože ili tretiranog ožiljka.

 

 

Metode tretiranja ožiljaka
 

Sam postupak tretiranja ožiljaka je veoma složen i shodno tome potrebno je dosta strpljenja, truda i odgovornosti kako bi postigli željeni rezultat. Da bi tretirali ožiljak nije dovoljno da pristupimo površinski na isti, već da uđemo dublje u kožu kako bi podstakli regeneraciju kompletnog ožiljnog tkiva u dubljem sloju kože. Shodno tome na trižištu postoje još neke metode tretiranja ožiljaka osim mezoterapije dermapenom, a neke od njih su:

·       Dermoabrazija – ovaj tretman uklanja površinski sloj kože i dovodi do toga da se izravna ožiljak sa ostalim delom “zdrave” kože. Tretman je vrlo invazivan i postoji rizik od infekcije i hiperpigmentacije nakon zarastanja. Aparat izgleda tako što se na vrhu sonde nalazi rotirajući hrapavi nastavak koji “šmirgla” površinski deo kože.

·       Pulsed dye laser – cilj ovog lasera jeste hemoglobin. Zrak omogućava da zatvori krvne sudove ožiljka i na taj način utiče na njegovo smanjenje. Ovaj tretman je najbolje raditi u prva 3 meseca od nastanka ožiljka.

·       Frakcioni CO2 laser – ima mogućnost da ukloni površinski deo kože do značajne dubine što i jeste njegova najevća prednost.

·       Hirurška intervencija – kod jako velikih ožiljaka neophodna je hirurška intervencija  uz obaveznu terapiju i laserske tretmane nakon intervencije

·       Inekcije – ovom tehnikom se ubrizgavaju kortikosteroidi kako bi pospešili izravnavanje keloidnih ožiljaka.

 

Izgled dermapen aparata i njegova funkcija
 

            Tretman mezoterapije sa mikro iglicama se izvodi posebnim uređajem koji lići na olovku pa odatle i naziv samog aparata. Dermapen je proučavan decenijama unazad sa nekoliko objavljenih izveštaja koji opisuju kliničku efikasnost, kombinovane terapije, specifičnost uređaja, histološke analize. Najbolje rezultate su dale analize koje su se bavile lečenjem akni, ožiljaka, bora.

            Aparat dermapen sadrži veliki broj mikroiglica za jednokratnu upotrebu sa posebnom tehnikom višestrukih uboda po koži.  Iglice na ovom aparatu su dosta tanje što dovodi do toga da se mnogo kvalitetnije i efikasnije popunjavaju pore, jer se ova igličasta penetracija može lakše i dublje kontrolisati. Iglice za jednokratnu upotrebu ograničavaju rizik od infekcije.  Cilj dermapen tretmana je pristup do potkožnog tkiva, jer svaki problem vezan za kožu uglavnom tu nastaje.

            Slika 9. Dermapen aparat

Pre nego što je dermapen došao na tržište, mezoterapija mikro iglicama se izvodila dermarolerom. Igličasti roler se koristi još od desetog veka gde su tadašnji stručnjaci znali koliko je važno rešiti se podočnjaka, bora, fleka na licu, pokrenuti cirkulaciju. Dermaroler je mali kozmetički alat koji ima dršku i roler pokriven metalnim iglicama. Rolerom se prave lagani pokreti u različitim pravcima po željenoj regiji lica, vrata i dekoltea.

Prednost između ova dva načina izvođenja mezoterapije mikro iglicama ima derma pen. Ova električna olovka nudi mogućnost lakog rukovanja, prilaz manjim fokalnim lezijama kao što su ožiljci i bore (što bi bilo teško uraditi sa valjkastim vrhom), kontrolu dubine iglica, kontrolu brzine uboda iglica.

Slika 10. Kertridž ( jednokratni sterilni nastavak) za aparat dermapen

 

Indikacije za tretman dermapenom
 

Indikacije za tretman dermapenom su:

Ø  Bore

Ø  Ožiljci od akni

Ø  Hiperpigmentacije

Ø  Strije

Ø  Akne

Ø  Celulit

Ø  Starenje kože

Ø  Revitalizacija umorne kože

Ø  Poboljšanje tonusa kože

Ø  Podmlađivanje

Ø  Regeneracija i biorevitalizacija kože

U zavisnosti od stanja kože, problema koji se tretira , u kožu se ubacuju serumi koji su adekvatni za određenu problematiku koju želimo da rešimo.

Efekti pomenutog tretmana se postižu na dva načina:

Ø  Mikrooštećenjima na koži podstiče se stvaranje kolagena i koža se podmlađuje i regeneriše

Ø  Dejstvom aktivnih supstanci iz koktela koji se nanose na kožu

 

 

Postupak tretmana

Pre nego što klijentu predložimo tretman potrebno je da  uradimo anamnezu. Anamneza jeste razgovor sa klijenom uz pomoć kojeg uspostavljamo dijagnozu. Tu saznajemo najvažnije i najbitnije informacije koje su vezane za način života pacijenta, njegovo zdravstveno stanje, zanimanje i slično. Nakon toga je potrebno da se koža dobro očisti i pripremi kako bi izvršili pregled kože i ustanovili stanje u kojem se ona nalazi. Najbolje bi bilo da se prvo odradi čišćenje kože (hemijski piling, komedoekspresija, mikrodermoabrazija) dve nedelje pre tretmana dermapenom. U koliko je odrađen pomenuti tretman i koža pripremljena radi se piling i nanosi lokalni anestetik koji će da ostane na koži 20 minuta kako bi se pojavio osećaj trnjenja. Nakon toga uklanjamo anestetik, dezinfikujemo kožu i nanosimo aktivne supstance koje smo pripremili na osnovu prethodnog pregleda stanja kože.  Nakon toga se dermapenom prelazi po koži vodoravno, dijagonalno i vertikalno. Prilikom tretmana oseća se blago peckanje.

Slika 11. Tretman dermapenom

U toku tretmana se koktel dodaje na kožu i ponovo prelazi aparatom kako bi penetracija bila potpuna i efektna. Dubinu prodora iglice podešavamo u zavisnosti od mesta i regije koju tretiramo. Regija čela, vrata i predela oko očiju radimo sa minimalnom dubinom prodora iglica, dok se obrazi i delovi tela rade sa dužim iglicama. Nakon što smo detaljno prešli cello lice tretman privodimo kraju i stavljamo masku sa umirujućim efektom kako bi se umirilo crvenilo. Nakon maske nanosimo kremu sa zaštitnim faktorom koja je OBAVEZNA!

Ono što je od važnog značaja jeste skrenuti pažnju klijentu šta sme a šta ne sme da radi par dana nakon što smo uradili tretman dermapenom. Nakon  ove procedure javlja se crvenilo različitog intenziteta i  koža se ne sme izlagati suncu, klijent se ne sme šminkati, biti u zagušljivim prostorijama, trenirati i slično. Iz ovoga zaključujemo da je ovaj tretman najbolje raditi u zimskom periodu kada nemamo previse sunčanih dana. Kada sunce dođe u kontakt sa kožom nakon ovog tretmana može da dovede do raznih kontraindikacija i napraviti još veći problem nego što je bilo pre, a to je pojava hiperpigmentacija. Zbog toga je jako važno klijenta uputiti o onome šta sledi nakon odrađenog tretmana.

Za maksimalne rezultate, pogotovo ako se tretiraju duboki užiljci od akni, preporučuje se serija od 4-6 tretmana u razmaku od 28 dana. Tretman se izvodi isključivo u ZIMSKOM PERIODU!

 

Supstance koje se najčešće koriste u tretmanu

Aktivne supstance i kokteli koji se koriste u tretmanu ubacuju se u dublje slojeve kože i time poboljšavaju i pospešuju još bolji efekat samog tretmana. Kokteli koji se koriste u tretmanu se određuju spram stanja kože i problema koji se nalazi na istoj, a neki od njih su:

·       Hijaluronska kiselina (HA) – supstanca koja je prisutna u našem telu. Reč je o poptpuno prirodnoj supstanci koja ima blagotvorno dejstvo na kožu. Ona poboljšava teksturu kože, hidrira, podmlađuje kožu.

·       Elastin – vrsta proteina koji je takođe uključen u prirodni sastav kože. Zadužen je za elastičnost kože koja opada starenjem. Shodno tome koži treba nadomestiti elastina kako bi bila zategnutija.

·       Kolagen – takođe vrsta proteina kojeg ima u našoj koži, tačnije u dermu. Daje čvrstinu koži, kostima, hrskavici, zubima, daje moć brze regeneracije, održava kožu čvrstom i mladom.

·       Vitaminski kokteli (A,B,C,D,E) – vitamini stimulišu prirodne funkcije kože među kojima je i proizvodnja kolagena. Svaki od ovih vitamina hrani kožu, čini da bude blistava, da ima ujednačen ten, usporava starenje i formiranje bora, uklanja pigmentacije. Koriste se za sve tipove kože.

·       Peptidi – stimulišu rast novih ćelija, ubrzavaju regeneraciju, daju “signale” koži kada zalihe kolagena opadaju, imaju efekat “zamrzavanja” mišića poput botoksa samo u mnogo blažoj verziji, takvi peptide se nazivaju neuropeptidi.

 

Kontraindikacije
 

Kontraindikacije za ovaj tretman su:

Ø  Upalni procesi na koži

Ø  Infekcije

Ø  Gljivična oboljenja

Ø  Herpes

Ø  Rozacea

Ø  Veoma osetljiv tip kože

Ø  Sklonost ka alergijskim reakcijama (alergija na anestetik ili neku supstancu koju ubacujemo u kožu)

Ø  Trudnice

Ø  Dojilje

Ø  Ekcemi

Ø  Dijabetes

Ø  Hronična oboljenja kože

Ø  Maligne promene na koži

Ø  Preplanula koža

 

Rezultati i diskusija istraživanja
 

Rađena je anketa gde su učestvovali i muškarci i žene. U nastavku rada dat je pregled rezultata istraživanja uz upotrebu grafikona i njihova diskusija.

Grafikon 1. Podela ispitanika – koliko njih je imalo problem sa aknama u periodu puberteta.

Na osnovu datog grafikona utvrđujemo da su u i muškarci i žene imali problem sa aknama u razdoblju puberteta.

Grafikon 2. Podela ispitanika – koliko njih je imalo problem sa aknama u adolescentnom periodu.

Na osnovu grafikona zaključujemo da žene imaju problem sa aknama u adolescentnom periodu u odnosu na muškarce koji su u nešta manjem procentu u odnosu na period puberteta gde su visočije na skali.

Grafikon 3.  Podela ispitanika u zavisnosti od toga koliko njih ima problem sa neželjenim ožiljcima od akni na licu

Analizom navedenog grafikona zaključuje se da je veliki procenat i muškaraca i žena koji imaju problem sa neželjenim ožiljcima na licu ili telu. Ono što zaključujemo iz ove analize jeste nepravilna nega u periodu u kojem su postojale akne, činjenica da nije pronađen uzrok nastanka i nedovoljna informisanost o istim.

        Grafikon 4. Distribucija ispitanika u zavisnosti od posećivanja kozmetičkih salona zbog tretmana lica.

Analizom navedenog grafikona možemo zaključiti da su u velikoj većini žene te koje redovno posećuju kozmetičke salone.

Grafikon 5. Podela ispitanika u zavisnosti od toga koliko njih je bilo na tretmanima dermapena.

Analizom grafikona broj 5 zaključuje se da je svega 20% muškaraca pokušalo da reši problem na koži kozmetičkim tretmanom u odnosu na žene koje prednjače sa 80%.

Grafikon 6. Distribucija ispitanika u odnosu na to zbog čega su se najviše opredelili za tretman dermapen.

Analizom grafikona broj 6 zaključili smo da se najviše njih opredelilo za tretman dermapena zbog ožiljaka na licu koji su najčešće uzrokovani aknama. Nešto manje ispitanika je izjavilo da su se opredelili za pomenuti tretman zbog bora i hiperpigmentacija.

Grafikon 7.  Distribucija ispitanika u odnosu na to šta očekuju nakon jednog tretmana dermapena.

Analizom grafikona broj 7 zaključujemo da veliki broj ispitanika očekuje mnogo od samo jednog tretmana što nam ukazuje na nedovoljnu upućenost ispitanika u pomenuti tretman.

 

Grafikon 8. Distribucija ispitanika u zavisnosti od načina informisanja o kozmetičkim tretmanima.

Na osnovu rezultata grafikona 8 može se zaključiti da se najveći procenat ispitanika informiše putem interneta.

 

Zaključak istraživanja:
 

Na osnovu datog istraživanja zaključujemo da i muškarci i žene imaju problem sa ožiljcima na licu i telu. U nastavku istraživanja uočavamo da žene u većem procentu odlaze na tretmane lica da reše problem koji imaju na svojoj koži, u odnosu na muškarce koji zanemare problem. Ispitanici se najčešće informišu preko interneta što nekad dovodi do problema i nedovoljne upućenosti. Najbolje je posavetovati se sa stručnim licem.

Iskustva iz prakse
 

U nastavku rada dat je razgovor sa klijentom koji je došao na tretman uklanjanja ožiljaka dermapenom.

Klijent: U pubertetu su počele da se pojavljuju akne. Zanemarila sam ih jer sam mislila da je to prosto normalno i da ih svi imamo u tom uzrastu. Naravno, ja sam bila sam svoj majstor i pokušavala da ih se rešim tako što ću da ih “cedim” sama kod kuće ali to naravno nije bilo rešenje. Nastao je još gori problem, podlivi, kraste, fleke i ožiljci.  Kako je vreme prolazilo polako počinju da mi smetaju estetski. Ne mogu čak ni da stavim puder, i tada se vide. Postajem nesrećna zbog svog izgleda i odlazim kod kozmetičara. Kozmetičarka mi je ustanovila masnu kožu i odredila mi kućnu negu, posavetovala me je da posetim lekara i da proverim hormone kako bi ustanovili da li problem postoji unutar, u organizmu, ili može da se reši pravilnom negom. Kada sam uradila sve analize ustanovljen mi je hormlnski dizbalans i terapija koja će da reguliše isti. Uz pravilnu terapiju, odlazak na higijenski tretman i pravilnu kućnu negu uspela sam da se rešim akni, naravno, taj process je trajao dugo ali krajnji rezultat je neverovatan. Mislila sam da ih se nikada neću rešiti! Sada sam došla da rešimo “rupice” na licu koje sam ja napravila pre nego što sam zatražila stručnu pomoć.

Nakon detaljnog pregleda kože i anamneze, dogovorili smo se da radimo tretman dermapen. Objasnila sam klijentkinji postupak samog tretmana i uputila je na proceduru nakon tretmana. Moja procena kao stručnog lica iz dosadašnjeg iskustva jeste da će nam trebati 5-6 tretmana kako bi se rešili ožiljaka. Klijentkinja je pristala i prihvatila sve ono čega mora da se odrekne par meseci dok traje procedura (saune, solarijumi, izlaganje suncu i sl.)

Napravili smo fotografiju lica pre nego što smo počeli tretman kako bi pratili rezultate svakog meseca.

Kada smo završili sa tretmanom zakazali smo sledeći dolazak za 4 nedelje i dogovorili da me izveštava narednih dana o tome kako izgleda njena koža lica nakon tretmana.

 

Prvi dan nakon tretmana

Klijent: Koža je jako crvena i vruća. Veoma prija umivanje hladnom vodom. Nanosim hidratantnu kremu i serum za ožiljke. Neću izlaziti iz kuće sve dok ne padne mrak.

Drugi dan nakon tretmana

Klijent: Crvenilo se polako umiruje. Koža zateže i zbog toga joj je neophodna hidratacija. Na lice nanosim serum za ožiljke koji sačekam da upije, a zatim hidratantnu kremu. Pre nego što sam izašla napolje stavila sam zaštitnu kremu SPF 50 iako nije bilo sunca.

Treći dan nakon tretmana

Klijent: Crvenilo je potpuno nestalo. Koža je na dodir malo hrapava i osetljiva. I dalje je negujem isto.

Četvrti dan nakon tretmana

Klijent: Koža je glatka i sjajna. Ten je ujednačen. Rezulatati će biti vidljiviji iz dana u dan. SPF nastavljam da koristim. Vidimo se za 4 nedelje!

U daljem nastavku sledi slika pre i posle prvog tretmana. Rezultati su izvanredni već sada i sigurni smo da će biti još bolji nakon odrađene serije tretmana koju smo dogovorili.

                                                                                                         

Slika  12: Rezultat redukovanja ožiljaka Dermapen aparatom

 Rezultat nakon jednog tretmana dermapena. Korišćen serum Dermaceutical (striamin) koji je namenjen upravo za redukciju ožiljaka. Slikano je nakon mesec dana od odrađenog tretmana i rezultati su izvanredni što se vidi na prikazanoj slici. Plan je da se uradi još 5 tretmana da bi se ožiljci potpuno uklonili.

 

Zaključak

Oko 80% mladih, u određenoj meri, ima problem sa aknama na licu. One se mogu naslediti genetski, ukoliko je neko od roditelja u pubertetu patio od težeg oblika akni na koži. Mogu se javiti usled hormonskog dizbalansa u organizmu. Porast androgena u pubertetu podstiče lojne žlezde da luče vise sebuma nego što je koži potrebno usled čeka dolazi do nastanka akni. Bakterije u porama takođe dovode do nastanka akni. Taj problem se može rešiti antibiotskim kremama. Usled neadekvatnog tretiranja aknozne kože i upalnih procesa javljaju se ožiljci od akni. Da bi ih se rešili potrebno nam je da u potpunosti regenerišemo kožu, probudimo kolagen i aplikujemo aktivnu supstancu koja će dodatno olakšati proces. To postižemo tretmanom mezoterapije mikro iglicama. Mezoterapija mikro iglicama se izvodi aparatom derma pen koji se trenutno nalazi među najpopularnijim tretmanima iz sveta estetske nege lica i tela. Dermapenom se prave mikropukotine na koži i na taj način se podstiče proizvodnja kolagena, samoregeneracija kože što dovodi do ravnanja ožiljaka. Kod težih slučajeva potrebno je uraditi seriju tretmana kako bi postigli maksimalan rezultat.

Pored toga što rešava ožiljke od akni, dermapen je veoma efikasan  i kod tretiranja zrelije kože, bora, strija, hiperpigmentacija, opuštene kože i sl. Cilj tretmana jeste pristup do potkožnog tkiva jer svaki problem vezan za kožu tu nastaje.            Vitaminski kokteli uz pomoć iglica dermapena lakše i dublje prodiru u kožu, čak do derma. Koja će se aktivna supstanca aplikovati u kožu zavisi od regije koja se tretira i problema koji se nalazi na koži.

 

Literatura
 

1.      Bjekić M. Nega kože u dermatologiji. Beograd: autorsko izdanje, 2013.

2.      Milanović I. Kozmetologija. Beograd: autorsko izdanje, 2019.

3.      http://www.kozmetika.edu.rs/project/masna-koza-njeno-tretiranje-dermapenom/

4.      http://www.kozmetika.edu.rs/project/dejstvo-dermapena-na-kozu-lica/

 

[1] Struktura koja se nalazi u koži i sastoji se od dlake i lojne žlezde
[2] Fibroblast – ćelija vezivnog tkiva koja ima gradivnu ulogu

POSTANI I TI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

POZOVI - INFORMIŠI SE!!! REZERVIŠI SVOJE MESTO NA VREME