Digestivni trakt
Digestivni traktDigestivni trakt
Digestini trakt ili sistem organa za varenje se sastoji iz niza uzastopnih dijelova u kojima se odvijaju pojedinačne faze varenja i apsorpcije.
Digestivni trakt neprekidno snabdeva tijelo vodom, elektrolitima i hranom. Da bi se to ostvarilo potrebno je: kretanje hrane kroz digestivni trakt, lučenje digestivnih sokova i varenje hrane, apsorpcija produkata varenja, cirkulacija krvi kroz gastrointestinalne organe i kontrola svih ovih funkcija nervnim i hormonskim sistemima.
Podijela digestivnog trakta
Digestivni trakt čine:
- Usna duplja
- Ždrijelo
- Jednjak
- Želudac
- Tanko crijevo
- Debelo crijevo
- Jednjak
Digestivni trakt-Usna duplja
Ima funkciju primanja hrane. U njoj se nalaze pomoćni organi za varenje (zubi, jezik, pljuvačne žlijezde).
- Zubi omogućavaju usitnjavanje hrane, dok jezik igra veoma bitnu ulogu. On je pokretni mišić i organ, koji pomjera hranu u ustima i omogućava bolje natapanje pljuvačkom. Zatim u ustima se nalaze pljuvačne žlijezde. Razvile su se kod kopnenih kičmenjaka sa primarnom funkcijom vlaženja hrane. Kod sisara su razvijene podjezične, podvilične i zaušne. Njihov sekret sadrži enzim koji vari ugljene hidrate.
Digestivni trakt-Ždrijelo
Usna duplja se nastavlja na ždrijelo koje kasnije prelazi u jednjak. U ždrijelu se ukrštaju putevi hrane i vazduha.
Ždrijelo ima oblik uspravno postavljenog oluka i otvoren je prema napred. Prostire se od baze lobanje do šestog vratnog pršljena, tako da jedan njegov deo pripada glavi, a drugi vratu.
Hrana iz ždrijela prelazi u jednjak, a jednjak je mišićna cijev koja sprovodi hranu do želudca.
Digestivni trakt-Želudac
Želudac predstavlja prošireni deo crijeva u obliku slova J u kome se hrana nagomilava i započinje varenje da bi se zatim postepeno propuštala u crijevo.
Želudačne žlezde ispuštaju hlorovodoničnu kiselinu ili enzim pepsin koji započinje varenje bjelančevina.
Digestivni trakt-Crijevo
Najvažnija faza procesa varenja odvija se u crijevu u kome se vrši i apsorpcija, svarenih hranljivih materija.
U crijevu postoje sitni izraštaji koji su označeni kao crijevne resice.
Kod čovjeka površina resica iznosi 10m² .
Crijevo se sastoji iz dva dijela:
- Prednjeg tankog
- Zadnjeg debelog crijeva
Granica između njih je obilježene jednim malim izražtajem – slijepim izraštajem.
Tanko crijevo
Početni dio tankog crijeva je dvanaestopalačno crijevo (duodenum), u koji se ulivaju odvodi jetre i pankreasa.
Tanko crevo se dijeli na tri dijela:
- dvanaestopalačno crijevo (duodenum)
- prazno crijevo (jejunum)
krivo crijevo (ileum)
Jetra
To je najveća žlijezda u organizmu kičmenjaka. Jetrin sekret je žuč koja se sakuplja u žučnoj kesi, a odatle kroz žučni kanal izliva u duodenum.
Pored toga jetra obavlja još niz značajnih funkcija:
- u njoj se glikoza prijetvara u glikogen;
- predstavlja skladište vitamina i gvožđa;
- transformiše otrovne materije u neotrovne
Pankreas i Debelo crijevo
Pankreas (gušterača) leži u krivini dvanaestopalačnog creva. Iz njega se luči pankreasni sok čiji su sadržaj i funkcija naznačeni u tekstu o tankom crevu.
Debelo crijevo prihvata iz tankog crijeva sadržaj iz koga apsorbuje vodu i soli. Osim toga, ono prikuplja nesvarene ostatake.
U njemu se takođe nalazi mnoštvo bakterija koje imaju sposobnost sinteze vitamina koje organizam apsorbuje.
Debelo crijevo je dugačko 1,6m i završava se analnim otvorom.
Zaključak
Digestivni trakt čine: usna duplja, ždrelo, jednjak, želudac, tanko crijevo, debelo crijevo, jednjak.
Kao što je poznato, varenje je složen procijes koji pokrećemo svaki put kada ustima prinesemo neku od namirnica. Čak i kada biramo vrstu namirnica koje unosimo, ne možemo kontrolisati probavu. Osim toga, čitav organizam je angažovan u cilju, ekstrakovanja i apsorpcije najveće moguće količine hranljivih supstanci iz namirnica.
U ustima se temeljnim žvakanjem razlažu ugljeni hidrati, dok se u stomaku momentalno zadržava varenje hidrata, a otpočinje varenje proteina. Nakon nekoliko sati, mešavina hrane u stomaku se već pretvorila u kašu koja je rezultat varenja. Ova probavna kaša odlazi u dvanaestopalačno crijevo (početni deo tankog crijeva), gde se oslobađa čitav kompleks sokova potrebnih za rastvaranje različitih supstanci. Sok koji proizvodi pankreas meša se sa žuči, supstancom koja nastaje u jetri (oko jedan litar svaka 24 časa) i koja se skladišti u žučnoj kesi.
Student: Jovana Tošić
Smer: Estetičar-kozmetičar
Seminar iz anatomije: Digestivni trekt
Mentor: dr Vukan Babić
Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity