Select Page

DELOVANJE KAMILICE NA KOŽU

DELOVANJE KAMILICE NA KOŽU

Kamilica ( Matricaria chamomila, Chamomila recutita) ili narodski kamomila, carev cvet, popadija, titrica, jedan je od najstarijih lekova u narodnoj medicini. Cveta od maja do septembra. Cvetovi su lekoviti. Osnovni aktivni sastojak kamilice je etarsko ulje azulen, plavo ulje koje je uvek osetljivo i lako isparava.

Kamilica je jedna od najpoznatijih biljaka za negu kože. Poseduje protivupalna, antifungalna i antiseptička svojstva. Smatra se hipoalergenom.

Ova biljka takođe deluje na razne kožne probleme poput dermatitisa i alergija, poseduje velike količine antioksidansa.

Za negu kože najpoznatije su dve kamilice, a to su engleska i nemačka kamilica.

Kozmetički preparati sa kamilicom namenjenji su pre svega umiravanju upalnih stanja, za hidrataciju suve kože.

Ima jako protivupalno delovanje, što čini kamilicu izuzetno delotvornom za osetljivu kožu i tretiranje upaljenih akni.

Kamilica je odlična za sve tipove kože, jer je bogata antioksidansima.

Hidrira kožu, smanjuje nadraženost, olakšava napetost kod suve kože. Štiti kožu od slobodnih radikala, smanjuje oštećenja i usporava starenje kože. Kamilica ublažava i pomaže da se zaleče opekotine, odlična je za negu kože koja se ogulila zbog opekotina od sunca. Pomaže kod pigmentacije i promena boja kože.

Kamilica se može koristiti u obliku krema, balzama, tonika, eteričnog ulja, takodje je veoma dobro drzati lice iznad pare čaja od kamilice. Kamilica otvara pore i pomaže kod čišćenja lica.

Kamilica čini kožu mekšom i nežnom.

Kada se čaj od kamilice pomeša sa mlekom nastaje odličan piling za lice, koji pomaže kod uklanjanja mrtvih ćelija kože, dajući koži neophodan sjaj.

Kamilica smanjuje iritaciju kože, bilo kakvo oštećenje kože.

Ublažava ugrize insekata, osipe, modrice, rane, svrab..

Korišćenje ulja od kamilice i ćaja od kamilice veoma će pomoći vašem licu i koži.

Kamilica takodje deluje i kao dobro sredstvo za dezinfekciju. Kamilica predstavlja idealan lek  za bilo kakve probleme sa kožom.

DELOVANJE NANE NA KOŽU

 

Nana je jedna od najznačajnijih lekobitih biljaka. Preporučuje se za osobe koje imaju masnu kožu. Nana ima veoma složen hemijski sastav. Osim eteričnog ulja sa karakterističnim prijatnim mirisom koji osvežava i hladi (zbog prisutnog mentola), list sadrži i malo tanina, i mnogih drugih korisnih sastojaka, pa je zbog toga njeno delovanje višestruko, raznovrsno, i primena joj je široka. Blagotvorno dejstvo nane na masnu i problematičnu kožu je od davnina poznato, zbog antiupanog i antibakterijskog dejstva pomaže da se reše i smanje problemi koji prouzrokuju akne i bubuljice. Nana deluje regenerativno na kožu, takodje je i podmlađuje.

Pokazala se kao najbolja u lečenju gljivičnih i bakterijskih kožnih oboljenja.

Pomaže u ćiščenju kože. Mentol i menta se godinama koriste za tretmane masne kože.

Nana ublažava iritacije na koži i svrab. Otvara pore. Čaj od nane leči opekotine od sunca, bore, prerano starenje kože, ublažava simptome alergije.

Ima hladno dejstvo mente, koje stvara osvežavajuć efekat. To hladno dejstvo mente smanjuje ujede od insekata, ublažava svrab i smanjuje upale kože.

Možete pronaći razna sredstva od nane za zaštitu od insekata.

Ova biljka deluje antiseptički, analgetski, antibakterijski, umirujuće.

Nana je takodje i hidrantna, vlaži kožu.

Eterično ulje od nane ima umirujući efekat na telo i smanjuje svrab.

Ulje od mente je odlično za hidrataciju kože i preporučuje se za kombinovanu, masnu i prpblematičnu kožu.

Nana je savršeno biljno oružije protiv velikih vrućina. Samo uz pomoć listova menti rešićemo se akni u roku od sedam do petnaest dana. Maske od nane su idealne za masnu kožu. Takve maske dubinski čiste pore, toniraju i hidratizuju kožu.

Uloga nane je da štiti kožu i održava je zdravom i negovanom. Sadrži brojne minerale i hranjive materije, vitamin A i vitamin C.

Za negu kože se preporučuje čaj od nane, etirično ulje i razne maske koje će pomoći vašoj koži.

Nana je vrlo lekovita, ali nije za sve. Ako ste alergični na nanu, nemojte koristiti preparate od nane za negu kože, jer će vam dati suprotna dejstva.

 

POSTANI WELLNESS I SPA TERAPEUT

hroničan bol u leđima

POGLEDAJTE KAKO SE PRAVILNO ČISTI LICE?

kako se pravilno čisti lice