Select Page

Da li je kana dobra za vasu kosu?

Da li je kana dobra za vasu kosu?

Farbanje kose kanom je postupak kojim se zadovoljava iskonska želja žena za promenom i lepim izgledom ali se pri tom ne uništava kvalitet kose. Naprotiv, farbanje kose kanom vaša kosa će biti zdravija, jača i sjajnija. Kosa će biti mekana i laka za oblikovanje. Uz korišćenje kane pri farbanju kose ne trebate koristiti regenerator.

Kana je biljka čiji se listovi suše na suncu a zatim sitne u zeleni prah. U mnogim zemljama se koristi za bojenje kose i za ukrašavanje kože i noktiju.Kako farbati kosu kanom…saznajte na Akademiji Purity.

Osnovna boja kose koja se dobije bojenjem kanom je crvena, ali se mešanjem sa nekim drugim biljkama može dobiti i druga boja, na primer indigo ili crna boja sa različitim odsjajem. Obratite pažnju kada kupujete kanu u prodavnici da uzmete prirodnu boju (kana iz Indije je u obliku praha u kesicama) a ne neku komercijalizovanu smesu koja može imati neke suspstance koje uništavaju kosu. U prodavnicama se može naći kana i u obliku table i gela.

Kako farbati kosu kanom?

Farbanje kanom se preporučuje posebno crnkama i brinetama jer će one nakon farbanja dobiti malo tamniju nijansu koja će delovati prirodno ali ipak svežije i sjajnije. Osobe sa prirodno svetlijom kosom kao i one sa sedim vlasima, treba pre farbanja kose kanom da isprobaju njeno delovanje na pramenu kose i da bi utvrdili koliko kanu treba držati na kosi da se dobije željena boja.

Kako farbati kosu kanom?

Kako farbati kosu kanom….Farbanje kanom treba uraditi u sledećim fazama:

– obzirom da kana ostavlja fleke na odeći najpre obucite nešto što vam više ne treba. Pre farbanja kose nanesite neku masniju kremu na čelo, vrat i iza ušiju, da vam na tim delovima koža ne ostane ofarbana kanom. Obavezno koristite rukavice da vam ruke ne bi ostale ofarbane.

– u posudicu uspite prah kane i pomešajte sa što toplijom vodom (neki kanu pomešaju sa crnim ili čajem od hibiskusa). Smesa ne treba da bude ni previše retka ni previše gusta, na primer kao što je gustina smese za puding. Ne smeju da se pojave grudvice u smesi. Što je prah kane svetlije boje, to je ona kvalitetnija. Ukoliko želite da dobijete malo tamniju boju, u tu smesu dodajte par kapi crvenog vina ili kafe. Neki dodaju sirće i limunov sok ili dodaju dva žumanca pomešana sa maslinovim uljem da dobiju još sjajniju kosu.

– na opranu, vlažnu kosu nanesite smesu četkicom od korena ka krajevima i držite što duže, najmanje 3-4 sata. Što je duže držite, boja će biti intezivnija a kosa sjajnija. Kosu rasčešljajte češljom sa širokim zupcima. Nakon nanošenja kane na kosu stavite kapu za kupanje a zatim glavu zamotajte peškirom, jer je važno što duže održati toplinu ove smese.

– nakon par sati isperite kosu mlakom vodom a zatim je operite blagim šamponom za kosu.

I kana može da izazove alergijsku reakciju. Nekoliko dana pre farbanja uradite test – napravite sasvim malo smese i nanesite je na kožu. U slučaju da primetite bilo kakve sumnjive promene, odustanite od farbanja.

POSTANI MAKEUP ARTIST

POGLEDAJTE VIŠE O EDITORIJALU ŽAKLINE VUČIĆ

Žaklina Vučić