Select Page

CRNI ČAJ

Crni čaj

Crni čaj ima veoma dugu tradiciju i jos kako dugu listu lekovitih svojstava. Zahvaljujući svojim kvalitetima to je ubedljivo najpopularniji i najprodavaniji čaj u zemljama zapadnog sveta iako se u sferi herbalne medicine zeleni čaj intenzivnije propagira.

Crni čaj je u stvari tamniji “rodjeni brat” zelenog čaja jer i jedan i drugi potiču sa iste biljke čiji je latinski naziv Camellia sinensis. Ova dva srodnika imaju jos jednog “brata” kojeg englezi takodje rado piju. Njegovo je ime “white tea” (beli čaj). O tome da li će od listova biljke Camellia sinensis nastati crni, zeleni ili beli čaj odlucuje proizvodjač čaja primenom različite vrste obrade.

U tom procesu jedan od najbitnijih faktora je stepen fermentacije (oksidacije). Crni čaj je u potpunosti fermentirao i tako dobio tamnu boju i prodorno bogat ukus.

Zatim, u odnosu na svoju “braću” on sadrzi i najveci nivo kofeina sto znaci da se izmedju ostalog, proizvodi od listova koji rastu na vrhu biljke. Detaljnije o tome pisano je na stranici pod nazivom Zeleni caj sprecava rak . Iz tog razloga ne moze se u globalu govoriti o tome koliko kofeina sadrzi jedna soljica crnog caja ali u svakom slucaju dosta manje od jedne soljice kafe.Sirom sveta konstantno se vrse ispitivanja na temu lekovita svojstva crnog caja na osnovu cijih rezultata se na prvom mestu istice blagotvorno dejstvo na nas kardiovaskularni sistem. Redovno ispijanje crnog caja sprecava zacepljenje arterija koje dovodi do infarkta srca i mozga. Najveća razlika između zelenog i crnog čaja je u količini kofeina koje poseduju. Što je duža fermentacija čaja to je veća količina kofeina u njemu. Upravo je to razlog zbog kog se mnogi odlučuju za crni čaj umesto za kafu kada im je potreban kofein.Kofein koji se nalazi u crnom čaju utiče na koru velikog mozga, zahvaljujući čemu bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli. Uz pomoć kofeina u crnom čaju lakše se uči, pamti, komunicira, dok se smanjuje osećaj umora i pospanosti.Osim pomoći pri obavljanju intelektualnih radnji, kofein u crnom čaju utiče na rad mišića i na reflekse, što je posebno značajno za sportiste i za osobe kojima su (na primer zbog posla) važne brze reakcije.

 

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

KOJE PROMENE NA KOŽI MOŽEMO UOČITI?

tretman za upalne procese