Select Page

PILING ZA OSETLJIVU KOZU

Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity

 

 

 

SEMINARSKI RAD

 

 

 

 

Predmet: Coaching

Tema:  Piling za osetljivu  kožu

 

 

 

 

 

 

Profesor: Željko Stanojević                                                             Učenik: Jovana Cvijetić

 

 

 

 

 

Beograd, 2019

SADRŽAJ

 

UVOD.. 3

OSETLJIVA KOŽA.. 3

VRSTE PILINGA.. 4

PILING ZA OSETLJIVU KOŽU.. 5

PREPARAT SA KOJIM JE RAĐENO ISTRAŽIVANJE. 7

ISTRAŽIVANJE. 7

 

 

 


UVOD

 

Prvi pilinzi potiču od Starih Egipćana koji su za unapređenje kvaliteta kože upotrebljavali životinjska ulja, so i alabaster. Egipćanke su se kupale u mleku i tako koristile dobrobiti laktične kiseline, jedne od alfa-hidroksi kiselina.

Prvi dermatološki pilinzi potiču još iz 1882. godine, od nemačkog dermatologa P. G. Unna koji je opisao svojstva salicilne kiseline, rezorcinola i trihlorsirćetne kiseline.

Hemijski piling je dermatološki postupak aplikovanja različitih agenasa na kožu, s ciljem izazivanja ljuspanja (eksfolijacije). Kontrolisano povređivanje kože dovodi do njenog obnavljanja, smanjenja pigmentnih nepravilnosti, finih bora, keratoza, ugnutih ožiljaka.

Reč potiče od engleskog glagola „to peel“ što znači ljuštiti, guliti.

Pod pilingom podrazumevaju se različite metode skidanja površinskih slojeva epiderma u cilju odstranjivanja estetskih nedostataka sa površine kože i stimulacije regenerativne aktivnosti epiderma. Primena se zasnima na mogućnosti kože da regeneriše slojeve epiderma.

OSETLJIVA KOŽA

 

Lice je osetljivije kada je napolju loše vreme. Vetar, hladnoća i sneg itekako će vas podsetiti koliko vam je lice osetljivo. Niske temperature i suv vazduh u prostorijama umeju da isuše kožu. Ako vam je koža osetljiva, da morate tokom hadnih dana imati drugačiju negu nego tokom leta.

Lice postaje crveno, grubo je na dodir, tekstura nije jednaka. Iako mislimo da to možemo sakriti šminkom, nećemo uspeti, jer njoj treba više nege, a ne maska. Kada je u pitanju osetljiva koža lica, moram da napomenem da je najbitnija hidratacija kože. Osetljiva koža lica sklona jepojavi fleka, ali je podložna i drugim nepravilnostima.

Osetljivu kožu mogu imati i muškarci i žene i po procenama, čak 50% ljudi je osetilo neke od simptoma osetljive kože u nekom trenutku.

Osetljiva koža lica nastaje kada se izgubi vlaga i ošteti kožna barijera. Osim toga, moguće je da su vaši nervni završeci preosetljivi i da je to samo reakcija kože.

Osetljiva koža može da bude izražena kada doživljamo stres ili kada burno reagujemo, simptomi se mogu javiti zbog korišćenja pogrešnih preparata za lice, zbog hladnoće, vetra, previše sunčanja ili šminke. Alergija na određene lekove takođe može da se odrazi na licu

Osim što stres utiče na to da naša koža postane osetljiva, i hormonski disbalans ima veliki udeo u tome da se crvenilo ili peckanje javlja na licu ili na drugom delu tela.

Osetljiva koža se može javiti bilo kada u životu, a može isto tako i nestati. Ne postoji univerzalni lek za osetljivu kožu koji će rešiti ovaj problem preko noći.

VRSTE PILINGA

Postoji više vrsta pilinga. Osnovna podela je na mehaničke, hemijske i enzimske (biološke).

Dužina i jačina pilinga zavisi od toga kakav tip i koje stanje kože imate, ali postupak uglavnom traje oko 5 minuta.

Ukoliko imate suvu kožu, piling će trajati kraće, a ukoliko imate masnu onda duže. Za mešovitu kožu je izmešano.

 

 

  1. Mehanički piling

Mehanički pilinzi kao što sam naziv kaže dolazi do mehaničkog trenja koje uklanja mrtve ćelije sa površine kože. Obično sadrže sitne čestite koje stvaraju trenje – razlčitia zrnca koja mogu da budu: semenke, kvarcni pesak, plastika (kod nekih komercijalnih proizvoda), biljno brašno, šećer.

Količina zrnaca po pilingu može da bude različita – ređi pilinzi se koriste ukoliko imate suvu ili osetljivu kožu, a gušći ako imate masnu.

NAPOMENA: Mehanički piling ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju rane, akne, herpes, alergijske reakcije ili su skloni kuperozi.

 

  1. Hemijski piling

Hemijski piling je vrsta pilinga pri kojem kozmetičar nanosi kiseline koje uklanjaju mrtvi/oštećeni sloj kože. Hemijski pilinzi dosta pomažu kod hiperpigmentacija (tamnih mrlja na koži – od sunca na primer), akni, bora i ožiljaka od akni.

Broj tretmana zavisi od toga koliko vam je oštećena koža. Uglavnom se radi 3-6 tretmana. NAPOMENA: Hemijski piling ne bi trebalo da koriste osobe koje su na terapiji Roakutanom.

  1. Enzimski pilinzi

Enzimski piling je najnežniji piling na svetu jer on prirodno ubrzava keratinizaciju (regeneraciju ćelija). Mogu ga raditi osobe sa svim tipovima kože kako bi smanjili bore i učinili kožu elastičnijom.

PILING ZA OSETLJIVU KOŽU

 

Blagim pilinzima osvežavamo kožu i stimulišemo njenu regeneraciju.

Blagi pilinzi su procedure koje možete obaviti i u kratkim pauzama tokom dana, nakon kojih se odmah možete vratiti u socijalni zivot.

AHA voćne kiseline (AHA), kao što je glikolna, mlečna ili voćna kiselina, najblaže su formule za piling i proizvode blagi piling.

AHA pilinzi mogu se koristiti za tretiranje manjih bora, suvih delova, neujednačene pigmentacije i akni. Različite koncentracije AHA mogu se primenjivati jednom nedeljno ili u dužim intervalima da bi se postigli najbolji rezultati.

 

 

PREPARAT SA KOJIM JE RAĐENO ISTRAŽIVANJE

 

Extra fine piling sa izuzetno sitnim česticama za mehaničko čišćenje kože, lica, vrata i dekoltea. Uklanja izumrle ćelije sa površine kože, nečistoću i višak sebuma, čineći kožu glatkom

Bogata je sastojcima koji umiruju i vlaže kožu, pospešujući njeno obnavljanje.

Poboljšava prokrvljenost i razmenu materija.

Ten je ujednačen i blistav, kožni reljef manje primetan.

Upotrebljava se tako što se na kožu nanese željena količina. Vlažnim prstima masirati 10-ak minuta kružnim pokretima. Za bolju efikasnost vrhove prstiju vlažiti tokom tretmana.

ISTRAŽIVANJE

 

Odabran je klijent  sa osetljivom kožom lica i tretiran je tokom 3 nedelje dva puta dnevno pilingom „ Extra fine“  za osetljivu kozu.  Pre tretmana pregledana mu je osetljivost, vlaznost koze i pregledani su kozmetičkom lupom.

Nakon 3 nedelje tretmana došlo je do sledećih rezultata.

Klijent je imao izuzetan napredak. Znatno mu se poboljšala hidratacija kože.

 

 

 

 

 

 

Prvi klijent pre tretmana lica.                                                Klijent tokom tretmana.

Klijent nakon tretmana

ZAKLJUČAK

 

Nakon tri nedelje istraživanja pregledali smo klijenta  I ustanovili da se hidratacija I vlažnost znatno poboljšala.

Klijentu smo preporučili proizvode za dnevnu I noćnu negu.

Preporučuje se serija od 4 do 6 tretmana (jedan tretman nedeljno). Nakon serije neophodno je stalno održavanje rezultata kako kućnom negom, tako i ponavljanjem profesionalnog tretmana, minimum jednom mesečno. Mora se stalno detaljno čistiti i uklanjati orožali sloj na površini kože, da bi se uklonilei mrtve ćelij. Pri tom se koža  ne sme dodatno iritirati i oštetiti mehaničkim tretmanima, da bi se sprečio nastanak lojnih cisti ili širenja bakterijske infekcije.

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTANI I TI KOZMTETICAR-ESTETICAR

vise informacija na telefon