Select Page

Čas nege tela i duha

Ovaj čas na predmetu Primenjena kozmetologija smo nazvali “Čas nege tela i duha” jer smo obradili pažnju na posebne tačke opuštanja na telu.  Studenti su ovaj čas posvetili masaži leđa, lica, vrata i dekoltea, ramena, kao i ruku.

Masaža je postupak koji bi trebalo da bude sastavni deo nege tela, kao što je to odavno u mnogim zemljama Azije, iako je kod nas veliki broj ljudi još uvek vezuje samo za ulepšavanje.

Dvadeset i prvi vek nosi mnoštvo stresa, brz život, malo vremena za odmor a mnogo obaveza. Tretman koji priuštimo sebi treba da nam vrati energiju, podigne samopouzdanje, odvede daleko od opterećenja. Upravo to će masaža sa opuštanje učiniti kao prvi korak u tretmanu.

Relax masaža je blaga prijatna ručna masaža kojom se postiže opuštanje organizma sjedinjavanjem protoka energije.
Ima za cilj negovanje tela radi podizanja opšteg zdravstvenog stanja. Služi za prevenciju stresa i premora, kao i relaksaciju mišića.

Masaža dolazi sa istoka. Osnovni pojam masaže govori da ne treba rešavati posledice, nego uzroke nastanka problema. Ukazuje na osluškivanje unutrašnjosti tela, usmerava pažnju na disanje,prirodni tretman sinhronizovanja svog spoljašnjeg i unutrašnjeg bića.

Stari Egipćani su još 4000. god. p.n.e. koristili parfeme i znali za aromaterapiju i masažu aromatičnim uljima.

Masaža je povezana sa kineziterapijom, disanjem, unosom hrane, tečnosti, čajeva, kombinuje se sa svim kompatibilnim metodama.

Psihologija i socijalna komunikacija su od izuzetnog značaja u masaži.

Refleksologija je takođe bitna jer su svi delovi našeg tela prezentovani preko nervnih završetaka u 7.000 tačaka na stopalima ili šakama.

Prvi dodir sa kožom, poglađivanje, predstavlja oblik pilinga. Na taj način se oslobađaju pore i koža može da diše. Takođe se čisti epidermalni sloj kože i stimuliše njeno obnavljane. Vrlo bitno je obratiti pažnju na postojanje petehijalnih mladeža (visećih mladeža). Mladež ne sme da se otkine. On se obeleži gazom ili flasterom i NE DIRA SE U TOKU MASAŽE.

Kada masiramo vodimo računa da ne izazovemo iritaciju dlake i dovedemo do nastanka folikula.

Tokom masaže poboljšava se cirkulacija kože, razmena materija, kiseonika i ugljen dioksida. Dolazi do hiperemije, blagog crvenila kože. Masažom delujemo na kolagen, poboljšavamo tonus, reguliše se rad lojnih i znojnih žlezda naročito kod suve ili masne kože.