Select Page

ČAJ OD VRBOVICE - za probleme sa urinarnim sistemom kod muškaraca

Čaj od vrbovice

Čaj od vrbovice – Biljka vrbovica latinskog naziva Epilobium Parviflorum, u narodu poznata kao kiprovina, ciprovina, crveni noćurak, svilovina ili vrbova ružica, pomalo je skrivena od javnosti. Za nju je malo ko čuo iako se kroz istoriju spominje kao najbolji lek za prostatu. Danas se sve više koristi ova biljka za probleme sa mokrenjem izazvane uvećanjem i upalom prostate, kao i mokraćnog mehura, oboljenja bubrega i urinarnog sistema muškaraca.

Pokazala se kao uspešnau rešavanju inkontinencije – nemogućnosti zadržavanja mokraće ili nekontrolisano mokrenje, kod oba pola. Po upotrebi prednjači svakako vrbovica čaj za prostatu i lečenje muških problema, mada se ovaj zdravi napitak sve češće daje i ženama za ublažavanje bolnih menstruacija i drugih boljki lepšeg pola.

O lekovitim svojstvima trave svilovine znalo se još u 12 veku. Obilato je korišćena u vojnoj medicini u staroj Nemačkoj, Rusiji, Tibetu i Mongoliji. Američki indijanci su je koristili zimi za zaštitu kože i spravljali su poznati vrbovica čaj protiv zatvora i tvrde stolice kod beba.

U Severnoj Americi svilovina se veoma često koristi i ima široku upotrebu, stavljaju je čak i u slatkiše, sladoled i sirupe. Danas se u Engleskoj, Danskoj i Norveškoj koristi za uređenje parkova i ukrašava znamenite objekte, zahvaljujući svojim prelepim bojama.

U kasno leto biljka vrbovica ima dodatnu ulogu, od njenog polena i nektara pravi se ukusan domaći med. U našoj tradicionalnoj medicini slabije je korišćena, o njoj se veoma malo znalo i pisalo, a dugo vremena bila je skroz zapostavljena i tretirana kao korov.

Lekovita svojstva svilovine poznata vekovima

Najpoznatija i može se reći glavna uloga joj je u lečenju prostate, bešike i hormonskog disbalansa, za koji se kao provereno sredstvo upotrebljava vrbovica čaj.

U svom sastavu ima bioflavonoide koji su veoma bitni za ljude jer imaju antioksidativna svojstva i bore se protiv slobodnih radikala te usporavaju raznoj karcinoma. Imaju antivirusno i protiv bakterijsko dejstvo. Pomažu kod srčanih oboljenja, upala i alergija. Veoma bitne supstance iz ove grupe su kvercetini i miricetin kojih takođe ima u ovoj biljki, čak više nego u zelenom čaju.

Značajan element vrbovice je sitosterol koji se koristi u tretmanu koronarnih oboljenja i visokog holesterola. Pored toga, ova trava je bogata vitaminom C- koji je poznat antioksidans, velikog značaja za pravilan razvoj tkiva i zdravlje kože, za zdravo srce, krvni pritisak, protiv prehlada, za jači imunitet, zdravlje očiju.

Karoten se takođe nalazi u ovoj biljci, on je neophodan za zdravu i lepu kožu i preplanuli ten, ali i za zdrave oči i bolji vid na daljinu.

Lekovita biljka vrbovica korisna je i u slučajevima krvarenja iz debelog creva. Topli napitak svilovine za probavu je veoma blagotvoran i učinkovito rešava problem proliva i iritacije creva.

Delotvorna je kod tegoba sa bubrezima, kao što su upale, bolovi, infekcije i tumor. Odlična je za ublažavanje upale mokraćnih kanala izazvanih bakterijama, ali i kod krvarenja u urinu. Vrbovica čaj je delotvorniji i spram poznatog napitka od rastavića.

POSTANI WELLNESS I SPA TERAPEUT

moć dodira

POGLEDAJTE VIŠE O KURKURMA ZAČINU

kurkuma začin