Select Page

BREAKING AWAY

FILM “BREAKING AWAY”

 

 

 

Lična karta filma

 

Breaking away1

 

Režija: Peter Yates

Producent: Peter Yates

Scenario: Steve Tesich

Uloge: Dennis Christopher, Dennis Quaid, Daniel Stern, Jackie Earle Haley, Barbara Barrie, Paul Dooley, itd.

Make up:  Marvin Westmore

Special Effects:  Ira Anderson Jr.

 

Breaking Away iz 1979. godine je dobio velike pohvale kritičara na temu potencijalne depresije koja se obradila sa puno duha i optimizma te je zbog toga nominovan za nekoliko nagrada.

Dobio je Oskara za scenario Petera Tesich-a. Takodje osvojenu nagradu BAFTA u kategoriji Najobećavajući novi glumacDennis Christopher, kao i nagradu Zlatni globus u kategoriji Najbolji film- komedija ili mjuzikl. Američki filmski institut (AFI) ga je 2006. godine stavio na 8. mesto na listi „100 godina AFI-a… 100 bodrenja“ , a 2008. godine takodje na 8. mestu na listi „ 10 najboljih sportskih filmova“.

Dave,Mike,Cyril and Moocher su najbolji drugari radničke klase koji žive u gradu Bloomington, Indiana. Sada imaju 19 godina, svi su završili srednju školu još pre godinu dana i sada ne znaju šta da urade sa svojim životom.Veliki deo svog života provode kupajući se u starom napuštenom kamenolomu. Ponekad se sukobljavaju sa imućnijim studentima univerziteta, koji ih nazivaju „sekačima“, pogrdnim nazivom za domaće stanovnike povezane sa lokalnom industrijom krečnjaka i kamenorescima koji su radili u kamenolomima.

Dave je opsednut takmičarskim biciklističkim trkama, a posebno italijanskim trkačima. Njegov otac Ray, bivši kamenjar, koji sada vodi sopstveni posao, prodajom polovnih automobila, zbunjen je i veoma nervozan sinovom ljubavlju prema Italiji, njenoj kulturi i muzici. Medjutim, njegova majka Evelyn ima više razumevanja, čak mu i sprema italijanska jela.

Kada je dobio vesti da će Italijani doći na biciklističku trku, Dave je nedeljama trenirao kako bi se njima dokazao i kako bi ga oni zapazili. Jednog dana, prolazeći pored Univerziteta, ugledao je prelepu studentkinju Katarinu, kojoj je ispala knjga god je odlazila sa parkinja Univerziteta na svom mopedu. Bila je znatno brža od njega ali on nije odustajao sve dok je nije stigao i vratio joj izgubljenu knjigu. Istog trenutka se zaljubio u nju, i predstavio se kao Italijan, student na razmeni kako ona ne bi saznala da je on „sekač“ već otmen i prefinjen momak. Ta ljubav nije dugo trajala. Katarinin dečko je saznao da je neko pevo serenadu ispod njenog prozora i na kraju pretukao Cyril-a, pomešajući ga sa Dave-om. Mike-u se to nije svideo i sledećeg dana je otišao u Pab gde su izlazili samo studenti Univerziteta  tražeći Rod-a kako bi mu se osvetio što mu je pretukao druga. Nakon tuče, studenti su pozvani kod predsednka Univerziteta kako bi im on dao ukore i još pored njihovih prigovora doodao kako i „sekači“ mogu da učestvuju u „Little 500“ godišnjoj trci Univerziteta u Indian-i.

Kada su došli profesionalni italijanski biciklisti, Dave je bio oduševljen što će se takmičiti sa njima, ne znajući da su ovi veoma pokvareni čime su i pokazali tako što su izbušili gumu pred sam kraj trke gde se Dave povredio i sa porazom otišao kući. Roditelji koji to nisu očekivali su bili veoma zbunjeni što im sin nije došao sa peharom pevajući italijanske pesme. Nakon toga, drugari ga mole da se takmiči sa njima u trci.

Prvi put u istoriji su „sekači“ pobedili u toj trci. Dave i njegov otac sada imaju odličan odnos i Dave se upisuje u Univerzitet gde upoznaje francuskinju i zaboravlja Italiju i okreće se Francuskoj.

 

Šminka i maska filma

 

Šminku ovog filma je radio Marvin Westmore. Za ovaj film nema puno toga da se kaže vezano za ovaj posao. Šminka je minimalna, praćen je kontinuitet, ima delova gde su povredjeni, kada je Mike udario glavu u kamen dok je plivao, kada je Dave padao sa bicikle više puta, sve je uradjeno korektno i za tematiku tog filma veoma dobro. Povrede su mogle da budu ispraćene nekim ožiljcima a ne da odmah sledeće scene nestane sve, kao da se  ništa nije desilo.

 

 

 

Seminarski rad

Predmet: Filmografija

Film: „Breaking Away“

Student: Jana Tripković

Profesor: dr. Maja Volk

Beograd 2019/20 godina

 

 

 

POSTANI I TI MAKE UP ARTIST

Više informacija na telefon 0607237853