Select Page

Bolesti noktiju

Bolesti noktiju

Bolesti noktiju. Nokat je rožnata tvorevina koja štiti vrhove prstiju na rukama i nogama. Nalazi se u srednjem sloju kože (derma), kao i dlake. DEo nokta koji je usađen u kožu zove se koren, a uz njega je matica ili matriks. Preostali DEo nokta je orožala ploča, a ispod nje nalazi se posteljica ili ležište nokta. Na prelazu ploče i korena nokta nalazi se polumesečasta zona lunula (lat.luna-mjesec), koja je vidljiva kod gotovo svih ljudi na svim prstima.

Kod bolesti noktiju, ploča nokta je bez boje, a boju joj određuje splet žilica ispod nje. Sastoji se od epidermalnih stanica, orožanih stanica, koje su spojene u nokatnu tvar koja sadrži tvrdi keratin i zbog toga se nokti mogu ljuštiti. Stanice su poredjane u slojeve pa ploča na vertikalnom preseku izgleda ispugano. Ploča nokta je u području nokta tanka i nije potpuno orožena,a na prelazu u slobodni deo dosegne max. debljine na prstima ruke 0,5 mm, a na nogama i puno više.

 

Naši nokti imaju značajnu ulogu u zaštiti prstiju šaka i stopala. Kod bolesti noktiju izgled noktiju može nas upozoriti da se nešto vrlo ozbiljno dešava unutar našeg organizma. Najčešće promene na noktima su: promena boje, promena oblika, zadebljavanje ili istanjivanje, hrapavost, lomljenje i drugo.

Bele tačke na noktima

Bele tačke na noktima ili bela prebojenost nokatne ploče – Leukonihija, su uzrokovane blagim traumama, tj povredama matriksa nokta. Stanje je bezazleno i prolazno, kako nokat raste. Uzrok moze biti anemija, ciroza jetre, ulcerozni kolitis, ulkusna bolest, stanja posle hemioterapije. Bele tačke i linije na noktima mogu da imaju tri uzroka, a prvi od njih je leukohinija, koja je rezultat manje povrede i nije razlog za brigu. Bele poprečne linije ili pege se nazivaju Meesovim prugama, a mogu nastati zbog trovanja, Hodžkinove bolesti, srčanog zastoja, malarije, a mogu biti i rezultat hemoterapije kao i prezasićenosti ugljen dioksidom. Do bele boje može doći i zato što se nokat podigao od kožne podloge (onoholioza),  a uzrok može biti, takođe, povreda, zatim infekcija, psorijaza, hipertireoza, ali uzrok mogu biti i proizvodi za nokte koje koristimo. Potpuno beli nokti se nazivaju Terijevim noktima, a mogu opominjati na dijabetes,  oboljenje jetre ili srčane probleme, a često se pojavljuju i zbog starenja. Takođe, za Terijeve nokte je specifična i tamnija crta uz ivicu noktiju. Beli nokti mogu biti znak i anemije.

Tamna boja noktiju

Smedje do crno prebojeni nokti – Melanonihija, rezultat su povećane količine pigmenta. Tako se može formirati mladež ili lentigo simplex u nokatnom ležistu. Takodje, pojačana aktivnost i nakupljanje melanocita može se videti u melanomu nokatnog ležista – Maligna melanonihija. Jedan od najbržih i najagresivnijih karcinoma. Plavi nokti pokazuju probleme sa plućima, odnosno disajnim sistemom, a mogu biti pokazatelj anemije. Takođe, plavi nokti mogu biti posledica duge izloženosti hladnoći, visini, ali i stresu.

Zeleni nokti mogu da budu uzrokovani bakterijskom ili gljivičnom infekcijom. Međutim, nokti mogu da pozelene i zbog sindroma žutih noktiju.

Crni i smeđi nokti nastaju zbog teže povrede nokta, a crna boja se razvije zbog podliva krvi koji najčešće sam nestane, ali treba da budete strpljiv. Takođe, ispod crnog nokta se može kriti melanom, ali tada je u obliku pravilne crte. Do smeđe boje nokta može doći zbog bakterijskih ili gljivičnih infekcija.

Žuti nokti

Sindrom žutog nokta označava stanje kad dolazi do njihovog zadebljenja. Mogu biti uzrokovani poremećajem limfne drenaže, reumatoidnog artritisa, a mogu biti i simptom malignih bolesti, imunodeficijencije i problema sa disajnim putevima. Posle nekog vremena žuti nokti mogu poprimiti i zelenu boju. Psorijaza može biti uzrok žutih noktiju, Međutim, nokti mogu požuteti i zbog pušenja, ali tad se radi o noktima na prstima između kojih najčešće držite cigaretu.

Crvena lunula

Crvena lunula – polukrug na spoju nokatne ploče i kože se sreće kod mnogih sistemskih oboljenja, ćelavosti na pečate, srčane insuficijencije ili trovanja ugljen monoksidom.

Hemoragije nokta

Reckaste hemoragije su mala kapilarna krvarenja u površnim slojevima nokatnog ležišta i mogu biti znak srčanog ili plućnog oboljenja, hipertenzije, hepatitisa ili trihinoze. Takodje, one mogu biti znak traume nokta, ekcema ili psorijaze. Važno ih je dobro razlikovati od malignog melanoma.

Urastao nokat

Urastao nokat označava zabijanje nokta prilikom rasta u okolno tkivo. Nepravilno sečenje nokta, tesna i neodgovarajuća obuća kao i povreda mogu dovesti do ovog stanja. Adekvatan tretman kod dermatologa može rešiti problem, posebno ako se osoba javi pre nego se razvije infekcija. Urastao nokat je stanje u kome ivice nokatne ploče zalaze u okolno meko tkivo izazivajući otok, crvenilo, bol a nekada i infekciju. Može biti na bilo kom prstu a najčešće je na palcu stopala, ometa hodanje a najmanji pritisak izaziva bol. Kod dece se javlja veoma retko. Nepravilno sečenje nokta, uzane i tesne cipele, kao i povreda samog nokta mogu dovesti do ovog stanja. Stanje je bolno i skoro uvek vodi infekciji mekog tkiva oko nokta a ukoliko se ne leči i eventualnoj infekciji kosti.

 

Gljivične infekcije nokta

Gljivične infekcije – Onichomicosis, su najčešće infekcije nokta. Češće se javljaju na stopalima nego na šakama, daju zadebljalu nokatnu ploču, koja se lista i odvaja nokat od nokatnog ležišta. Gljivične infekcije daju mrku, žutu ili kreda belu boju nokta.

Bakterijske infekcije noktiju

Bakterijske infekcije noktiju nešto su redje. Praćene su bolom, pulsiranjem, crvenilom. Bakterije izazivaju infekciju kože oko nokta, sa zahvatanjem nokatnog ležišta.

Hrapavost nokta i nokatne ploče

Brazde na noktima

Poprečna izbrazdanost nokta je prolazna kod odojčadi a kod žena je najčešće vezana za menstrualni ciklus. U svim drugim slučajevima je znak pothranjenosti, nedostatka cinka u ishrani, oštećenja nerava ili slabe cirkulacije ekstremiteta.

Udubljenja nokta

Tačkaste lezije – udubljenja nokta, karakteristične su za psorijazu. Plitke tačke javljaju se u ekcemima, alopeciji areati, povredama kao i profesionalnoj izloženosti hemikalijama.

Cepanje nokta

Cepanje nokta se javlja u 30% zdravih osoba (posebno kod žena). Lakovi za nokte, deterdženti ili fizička trauma oštećuju veze u nokatnoj ploči i dovode do listanja.

 

Student : Maja Mijailović

Smer : Make up artist

Seminar iz manikira : bolesti noktiju

Mentor : Jelena Miljković

Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity