Koliko je dobro blanširati kosu?

Koliko je dobro blanširati kosu?

Koliko je dobro blanširati kosu? Vecina devojaka se opredeljuje za pavu nijansu kose, dok plava kosa je i vise nego zahtevna za održavanje, jer u koliko posedujete crveni pigment, sama boja vuče na žuto. A to i ne izgleda baš lepo i oduševljavajuće. Da sama nijansa  ne bi vukla na žuto moraju da se često rade prelivi koji sadrže pepeljasti ton. Najbolje bi bilo na tri meseca raditi vodeni blanš koji prosvetljuje kosu, a ne šteti je kao klasično blanširanje Blanš je preparat koji razgrađuje pigmente u dlaci, te ima jednu jedinu ulogu – da posvetli kosu. Proizvodi se u formi kreme i praha. Blanš u kremi koristi se isključivo za izbeljivanje korena, dok se blanš u prahu primenjuje za beljenje kose i izvlačenje pramenova. Blanš u prahu može biti plavi ili beli. Beli se koristi za tamnu kosu, a plavi, kojim se neutrališu žuti tonovi, za kosu koja je žuta, narandžasta ili svetlosmeđa.Blanš ne treba zagrevati. Koliko god da je iskusan i stručan, frizer na prvi pogled ne može da proceni kako će nečija kosa da reaguje na blanš. Zato, kad nanese preparat za izbeljivanje, mora da kontroliše proces. Međutim, zagrevanje ne može da se kontroliše, pa ako se kosa na koju je nanesen blanš izloži toplotnim aparatima, vrlo brzo može da se isuši. Frizer mora da proceni koliko će vremena biti potrebno da kosa određene pigmentacije izbledi. Na primer, ako neko ima prirodno plavu kosu, dakle malo pigmenata u vlasima, dovoljno je od pet do deset minuta da ona posvetli. Ako je kosa tamna, potrebno je više vremena. Međutim, ne postoji neko opšte pravilo o tome koliko blanš treba da stoji na kom tipu kose – svaka zahteva poseban pristup. Kosa može da bude ravna, talasasta i kovrdžava. Zatim imamo onu čija je dlaka tanka, srednje debela ili debela. Takođe, postoji i podela na prirodno suvu kosu i onu koja u sebi ima mnogo vlažnosti. Svaki frizer može odmah da vidi kom tipu pripada koja kosa. Međutim, radi adekvatnog tretiranja kose, mora se obratiti pažnja i na promene koje nastaju tokom života i izloženost nekim posebnim okolnostima. Kosa, na primer, može da bude isušena prethodnim blanširanjem ili usled izloženosti prejakom suncu. Pošto je sve ovo teško proceniti na prvi pogled, frizer bi trebalo svakih minut-dva da nadgleda kako blanš deluje. Najbitnije je da nakon blenširanja uraditi preliv.

 

 

Više o kursu za profesionalne frizere

blanširati

Kliknite OVDE

Raspored časova akademskih kurseva

Kliknite OVDE