+381607237853 akademija.purity@gmail.com

BIOPSIJA KOŽE - uzimanje uzorka obolele kože

Biopsija kože

Biopsija kože se obavlja od strane dermatologa kod određenih kožnih oboljenja. Biopsija kože je uzimanje uzorka obolele kože pacijenta radi postavljanja precizne dijagnoze, koja je neophodna za donošenje odluke o odgovarajućoj terapiji.

Kako izgleda biopsija kože?

Biopsija kože je procedura koju obavlja dermatolog u lokalnoj anesteziji. Nakon injekcije anestetika uzima se veoma mali segment obolele kože pomoću skalpela ili posebnog instrumenta koji se naziva punch. Dobijeni uzorak šalje se dermatopatologu na patohistološku analizu. Kompletna procedura traje kratko, oko desetak minuta, a ukoliko se eventualno nakon uzimanja uzorka kože rana zašiva koncem, konci se uklanjaju posle sedam do deset dana.

Ostaje li ožiljak nakon biopsije kože?

Da. Na koži ostaje veoma mali ožiljak izgleda linije, koji se dalje može tretirati odredjenim mastima i gelovima koji ga čine manje vidljivim.

Koliko se čeka rezultat biopsije kože?

Rezultat patohistološke analize gotov je za tri do sedam dana i na osnovu njega Vaš dermatolog dobija kompletnu informaciju o patohistološkoj dijagnozi na osnovu koje uz izvršen klinički pregled donosi odluku o daljoj terapiji.

Kompletna procedura traje kratko, oko desetak minuta. U slučaju da se nakon uzimanja uzorka kože rana mora zašivati koncem, konci se uklanjaju posle sedam do deset dana. Ožiljak koji ostaje tretira se mastima i gelovima koji ga čine manje vidljivim. Ožiljak je veoma mali i ima izgled oblika linije. Dermatolog će dobiti kompletne informacije na osnovu rezultata patohistološke analize. Rezultat analize je gotov za tri do sedam dana, a uz i izvršen klinički pregled biće donešena odluka o daljoj terapiji.