Select Page

APARATNE TEHNIKE ČIŠĆENJA LICA

YORK UNIVERSITY USA

Akademija za estetiku i kozmetologiju „Purity“

Seminarski rad iz predmeta Kozmetologija 1

APARATNE TEHNIKE ČIŠĆENJA LICA

Profesor:Prof. Dr Dragana Sekulović

Student: Dimirijević Anđela

Beograd, 2021.

SADRŽAJ:

Uvod………………………………………………………………………………3

1.Građa kože lica……………………….…………………………………………4

1.1 Funkcija kože………………………………………………………………….5

1.2 Tipovi kože………………………………………………………………….…5

2.Aparatne tehnike čišćenja lica……………………………………………………6

2.1 Vaporizacija……………………………………………………………………6

2.2 „Brušenje kože“………………………………………………………………..6

2.3 Ultrazvučni piling………………………………………………………………7

2.4 Dezinkrustacija…………………………………………………………………7

2.5 Dezinkrustacija galvanskom strujom………………………….………………7,8

2.6 Dezinkrustacija mikrostrujom…………………………………………….……8

2.7 Vakuumsko čišćenje………………………………………………………….8,9

Zaključak…………………………………………………………………………..11

Literatura…………………………………………………………………………..10

UVOD

Čišćenje kože je veoma bitna svakodnevna stavka u svačijem životu, bez obzira na pol. Važno je na koji način izvodimo negu kože. Koliko je bitna nega celog tela, tako i lica. Ukoliko ne vodimo računa o čistoći našeg lica, može doći do pojava promena kao što su bubuljice, mitiseri i najčešće akne. Kod nepravilne higijene lica, može doći do zapušavanja pora, što rezultira pojavom mitisera.

Osobe ženskog pola su ugroženije po ovom pitanju, zbog svakodnevnog nanošenja šminke. Korišćenje tečnog pudera, pudera u prahu, korektora itd. dovodi takođe do zapušavanje pora. Na kraju dana čišćenje lica je obvezno, ali ne samo pomoću vlažne maramice ili micelarne vode. Sem toga, rutina mora sadržati mlaku vodu i odgovarajuću umivalicu koja može biti različitog sadržaja. Postoje i razni sapuni koji mogu upotpuniti tu rutinu, a najbolji su blagi i prirodni sapuni , zato što neki mogu dovesti do isušivanja kože lica. U sredstva za higijenu lica spadaju i tonik, mleko za čišćenje lica, kreme različitih tipova…

Ono što se preporučuje s vremena na vreme je higijenski tretmam u kome se lice čisti dubinski. Kozmetičar određenim sredstvima očisti lice klijentu, zatim sledi piling kako bi se uklonile mrtve ćelije kože. Nakon toga se termo-procedurama otvaraju pore kako bi se izvršila komedoekspresija. Tretman se završava stavljanjem odgovarajuće maske i kreme.

1.GRAĐA KOŽE LICA

Koža je naš najveći organ, međutim priroda se poigrala sa nama, pa je najizloženiji deo kože (lice) učinila najosetljivijim. Koža na licu nam je najtanja. S obzirom da je lice konstantno izloženo spoljašnjim faktorima, naučili smo da se nosimo sa time i da održavamo njenu otpornost.

Koža se sastoji iz tri sloja, a to su : epidermis, dermis i hipodermis.

EPIDERMIS

Ako gledamo od površine ka unutra ovo je prvi sloj kože. Epidermis je spoljašnji sloj kože i samim tim najviše i strada. Naziva se još i rožnatim delom epiderma zbog čestog isušivanja i odumiranja ćelija kože. Sklon je ljuštenju zbog spoljašnjih faktora, ali i kao deo procesa starenja. Ispod rožnatog, nastavlja se germinativni sloj kože. Tu se nalaze zdrave ćelije koje zamenjuju mrtve kad za to dođe vreme, zbog toga nam se koža lica stalno obnavlja i brzo dolazi do zarastanja rana.

Na samoj površini epiderma se nalazi prirodni vlažeći sloj, odnosno hidrolipidni sloj. Bez njega bi koža brže propadala, jer ne bi postojala barijera koja bi štitila kožu od svoh štetnih uticaja.

DERMIS

Ovaj sloj kože je srednji i naziva se još i krzno. Veoma je bitan sloj i od njega zavisi kako će koža izgledati, jer se u njemu nalaze važni gradivni elementi kože. Pored nerava i kapilara, tu su smeštene i lojne i znojne žlezde.

Lojne žlezde su zadužene za lučenje masnoće, koja je bitna u zaštiti kože od spoljašnjih uticaja. Problem nastaje kada dođe do prekomernog lučenja sebuma zato što onda nastaje masna koža sa bubuljicama.

Znojne žlezde spadaju u organe za izlučivanje, jer se preko njih oslobađamo toksina i drugih štetnih materija iz organizma, a takođe utiču i na termoregulaciju.

Sem ovih važnih stavki, postoje dve veoma bitne supstance, a to su kolagen i elastin koje utiču na pokretljivost i elastičnost kože.

HIPODERMIS

Ovo je poslednji sloj kože lica i uglavnom je izgrađen od masnih ćelija, zato ga često nazivaju i masno tkivo. Osim zaštitne funkcije, onemogućava i gubitak toplote iz tela. Ukoliko je ovaj sloj debeo, koža će nam biti otpornija na spoljašnje uticaje i obrnuto.

  1. FUNKCIJA KOŽE

Najznačajnija uloga je zaštitna odnosno barijerna. Štiti organizam od prodora bakterija, virusa i drugih mikroba. Ima i ulogu u termoregulaciji, čula za dodir, bol, pritiska, hladnoće, toplote, imunološka uloga, ekskretorna, endokrina, uloga depoa i mesto sinteze vitamina D.

  1. TIPOVI KOŽE

Postoje četiri osnovna tipa kože: normalna, suva, masna i kombinovana.

Normalna koža sadrži balans masnoće i vlage, odnosno nije ni previše masna, ni previše suva. Ima ujednačenu boju, zategnuta je i elastična. Neguje se pomoću krema za čišćenje, losiona i krema tipa u/v.

Masna koža se drugačije naziva i seboroična. Karakterišu je vidljive i proširene pore, sjaj usled povećanja lučenja sebuma i česta pojava mitisera i bubuljica koje predtavljaju veliki problem.

Prednost ovog tipa kože je što se bore pojavljuju kasnije nego kod ostalih tipova kože, jer koža nije suva i ne puca, već je puna vlage.

Suva koža- poznata i kao sebostatična, nastaje usled nedovoljne proizvodnje vlage i masnoće. Zbog nedostatka vlage, često je zategnuta i neelastična. U poređenju sa masnom kožom, sklona je pojavi bora i brazda.

Mešovita koža je najčešći tip kože i predstavlja kombinaciju suve kože u predelu obraza i masne kože sa proširenim porama u T-zoni. Kod ovog tipa kože, lojne žlezde su neravnomernno raspoređene.

Postoje još dva tipa kože, a to su: osetljiva koža i zrela koža.

Osetljiva koža je stanje koje može da se javi na svakom tipu kože u različitim periodima.

Zrela koža je tip kože koji se javlja kod starijih osoba iznad 40 godina. Između 40 i 65 godina života dešavaju se na koži intenzivne promene koje se mogu izbeći, ublažiti ili usporiti.

2.APARATNE TEHNIKE ČIŠĆENJA LICA

Primenjuju se za čišćenje i površnog i dubokog sloja kože.

Za površinsko čišćenje se koriste različita kozmetička sredstva kao što su mleka, tonici, pene, pilinzi, gelovi, zatim aparati kao što je piling ultrazvukom i „brašing“.

Dubinsko čišćenje se izvodi pomoću specifičnih fizioterapeutskih metoda

Procedure čišćenja imaju uticaj pomoću pritiska, toplote, hladnoće, aktiviranjem većeg broja receptora.

2.1 VAPORIZACIJA

Vaporizacija predstavlja pripremnu fazu svakog čišćenja lica. To je savremeni metod pažljivog parenja lica pomoću talasa ozonske pare. Topla para aktivira krvotok i čini da se rožnati deo epiderma razgrađuje, samim tim se pore šire i stimuliše lučenje znojnih i lojnih žlezda. Primenjuje se pre procesa čišćenja kože pomoću pilinga ili gume, pre „brušenja“ kože, vakuumskog čišćenja, desinkrustacije, ultrazvučnog pilinga radi pospešavanja efekta i pre maske kojom se olakšava prodor hranljivih materija u organizam.

Trajanje procedure je od 10-15min i radi se jednom u 10-14 dana. Nakon ove prpcedure, koža je osvežena, vlažna i poprima ružičastu boju. Za vreme vaporizacije, klijent treba da oseća laganu i prijatnu toplotu koja daje vlažnost koži.

Kao i za svaku proceduru i ovde postoje kontraindikacije, a to su : hipertonična oboljenja, stenokardija, astma, rozacea, kuperoza, teleangiektazije…

2.2 „BRUŠENJE“ KOŽE

Podrazumeva skidanje površinskog sloja kože lica i tela uz pomoć sunđera, kamena-plavca, četki različitih debljina i čvrstine. Brušenje pomaže u skidanju i obnavljanju površinskih slojeva kože, smajnivanju neravnina, uklanjaju izlučevina znojnih i lojnih žlezda, i preostalih delova šminke.

Drugačije se naziva mehanički piling i ova procedura se izvodi nakon vaporizacije ili kao samostalna procedura.

Sprovodi se na desnoj strani lica i tela u smeru kazaljke na satu, a na levoj strani obrnuto, u trajanju od 5 do 7 minuta, lagano i bez pritiska na kožu.

I ova procedura se usklađuje po tipu kože, stoga ukoliko je koža tanka i suva, koristiće se kozmetičko mleko ili masaža gumom, a ako je masna i otvorenih pora, primeniće se piling kože. Ne bi trebalo raditi ovo češće od jednom u 7 do 10 dana.

Kontraindikacije za ovaj tretman su: teška srčana oboljenja, maligna oboljenja, groznica, povrede epiderma, kuperoze, rozacea, osetljivost kože, krtost krvnih sudova, poremećaji koagulacije, atonična, tanka, „mlitava“ koža.

2.3 ULTRAZVUČNI PILING

Ultrazvučni piling, odnosno tretman uktrazvučnim talasima je neinvazivna metoda čišćenja nečistoća tj. dubinskog pilinga.

Predstavlja neabrazivnu, površinsku eksfolijaciju epiderma odnosno uklanjanje mrtvih ćelija i mitesera, sekreta lojnih žlezda i ostataka šminke. Dejstvo ultrazvučnih talasa daje efekat „rastresenosti“ kože i otklanjanja mrtve ćelije epiderma, a miteseri nestaju. Kavitacioni mehurići aktivno prodiru u površinski sloj epiderma, slabeći ga i dajući mu vlažnost, vrše depolarizaciju i katalizu površinskog sloja kože. Efekti ovih talasa imaju protivupalno, baktericidno, defibrizirajuće, reparativno-regenerativno i hidrantno dejstvo, ali nisu veoma snažni, jer ne prodiru do dubokog sloja kože.

Piling se može primenjivati svakog ili svakog drugog dana ili jednom u 10 do 14 dana. Faza ultrazvučnog pilinga se može ulljučiti u sve kozmetičke tretmane. Može se primenjivati nakon skidanja šminke, čišćenja kože mlekom i može se kombinovati sa toniranjem kože. Pre ovog pilinga, može se odraditi vaporizacija.

Za primenu UZ pilinga koriste se aparati u obliku lopatice, iz koje se emituju UZ talasi, prislanjajući je na sloj kože pod uglom od 45 stepeni.

Mehaničkim vibracijama špatule, skida se površinski sloj kože, a otvaraju se kanali lojnih i znojnih i istiskuju se sadržaji tih žlezda na površinu.

Špatula za ultrazvučni piling ima i masažni efekat koji pospešuje cirkulaciju i limfnu drenažu, dok se energija ultrazvučnih talasa delom pretvara u toplotnu stimulišući tako i sintezu kolagena i elastina.

Jačina ultrazvučnih talasa zavisi od aparata i proizvođača, izražena je uslovnim jedinicama i zavisi od programa koji se upotrebljava. Posebno se mora obratiti pažnja na osetljivost pacijenta, tretmani ne smeju izazivati osećaj vreline i moraju biti prijatni. Ukoliko se može podesiti jačina dejstva masaže rukama, intenzivnost pilinga se određuje u zavisnosti od tipa kože i stepena nečistoće. Konstantno se mora kontrolisati reakcija kože, ako se javi hiperemija, intenzivnost dejstva se mora smanjiti.

Što se tiče dužine tretmana, individualno je, ali u proseku traje od 10 do 15 minuta. Nakon tretmana se koža tretira antiseptikom.

Kontraindikacije za ovu metodu su: ozbiljna oboljenja kardiovaskularnog sistema, groznica, maligna oboljenja, metalne proteze, narušen epiderm, osteljiva koža, individualna netolerantnost na lasersku terapiju.

2.4 DEZINKRUSTACIJA

Dezinkrustacija je specijalno dubinsko čišćenje sa ciljem odstranjivanja sebuma. Primenjuje se za čišćenje lica od osipa i bubuljica, razmekšavanja masnih zadebljanja, normalizaciju pH vrednosti. U dezinkrustaciji se primenjuje čišćenje lica galvanskom i mikrostrujom. Sprovodi se u tri etape: 1) Razmekšanje masnih zadebljanja, širenje pora, razbijanje komedona i suvišnih kožnih naslaga pod dejstvom negativnih elektroda; 2) Čišćenje kože od produkata raspadanja; i 3) Delovanje pozitivnom elektrodom u cilju zatvaranja pora, uspostavljanja kiselo-alkalnog balansa kože.

Rastvor za dezinkrustaciju dopunjuje dejstvo tretmana i ima ulogu provodnika. Koristi se 2% p-p natrijum karbonat koji utiče na razmekšanje i čišćenje kože; fiziološki rastvor tj. vodeni rastvor 0,9% NaCl kao provodnik i izvor jona natrijuma. Metodologija primene je veoma blaga. Ovom tretmanu se podvrgavaju samo delovi kože sa masnim naslagama (T-zona) odnosno čelo, nos, podbradak, koža grudi i leđa.

2.5 DEZINKRUSTACIJA GALVANSKOM STRUJOM

Izaziva razmekšanje kože, sekreta, lojnih žlezda, povećava prokrvljenost i međućelijsku razmenu.

U procesu dezinkrustaciji se mogu koristiti kao elektroliti: 3,5% NaCl; 1-2% Natrijum karbonata (sode) ili specijalnog preparata-dezinkrusanta. Rastvor se nanosi na kožu lica posle čega se deluje na kožu kliznim pokretima negativne elektrode po masažnim linijama.

Proces traje oko 5 do 10 min, ali ako je koža osetljiva, onda znatno manje, oko 2 do 3 minuta. Nakon završetka tretmana, koža se očisti maramicom natopljenom tonikom. Da bi došlo do uspostavljanja kiselosti kože i zatvanja pora, ta zona se može opet tretirati nakon 2 do 3 minuta pozitivnom elektrodom. Posle tretmana, ponekad je potrebno primeniti čišćenje vakuumom ili stavljanje odgovarajuće maske. Dezinkrustacija se izvodi 3 do 5 puta prilikom izraženih pojava komedona, odnosno jednom ili dva puta nedeljno, kao preventiva za negu kože.

2.6 DEZINKRUSTACIJA MIKROSTRUJOM

To je lagano delovanje strujama malog intenziteta uporedo sa nanošenjem dezinkrustivnog losiona, što doprinosi izraženom efektu čišćenja kože bez pojave crvenila. Osnovna odlika koja razlikuje ovaj tretman od klasičnog je intenzitet strujnog toka,a taj intenzitet iznosi 100 mkA i određuje se parametrima koji se nalaze u aparatu.

Veoma je delotvorna i ništa manje efikasna od klasične dezinkrustacije.

Kontraindikacije za primenu ove metode su: postojanje kardiostimulatora, maligna oboljenja, groznica, trudnoća, netolerancija na električne stimulanse.

2.6 VAKUUMSKO ČIŠĆENJE

Podrazumeva korišćenje aparata za vakuumsku terapiju. Vazdušni kompresor se odlikuje negativnim pritiskom. Koriste se pločice različitih razmera. Najtanje su kanile koje su namenjene čišćenju kože. Drugi delovi pribora koriste se za bakuumsko čišćenje kože. Vakuumsko čišćenje se sprovodi poboljšanjem protoka krvi i mikrocirkulacije, zahvaljujući čemu koža aktivno prihvata hranljive materije i kiseonik. Zavisno od tipa kože, ova procedura se može primejivati samostalno ili u kombinaciji sa mehaničkim čišćenjem lica, dezinkrustacijom, brušenjem, kao i u okviru kompleksnih tretmana. Nije efikasna kao mehaničko čišćenje lica. Ne primenjuje se kod ozbiljnih poremećaja – kuperoza ili kog fragilnih krvin sudova. Ako se ova procedura ne izvodi pažljivo, kao posledica se javljaju modrice i nagnječenja kože. Vrlo često se u reklamama pominje termin „laserskog čišćenja“, ali trebamo biti svesni da je reč samo o marketinškom potezu, kako bi se privukli klijenti. Taj metod ne predstavlja jednostavnu proceduru čišćenja lica, već je reč o tretmanu koji ima ozbilja terapeutska dejstva.

ZAKLJUČAK

Na osnovnu svega navedenog, može se zaključiti da je čišćenje lica veoma bitno kako ne bi došlo do nekih ozbiljnih problema sa kožom lica. Samim tim, bitan je i način nege i korišćenje određenih preparata u odnosu na tip i stanje kože.

Redovno treba sprovoditi higijenu, kao svakodnevnu rutinu, minimum dva puta dnevno, odnosno ujutru i uveče pred spavanje.

Navedene procedure su odlične za oporavak i čišćenje kože, ali je sve individualno. Sve u svemu, treba ih raditi s vremena na vreme, jer koža mora biti održavana. S obzirom da nas koža pokriva, prva je na udaru svih mikroba i štetnih materija, tako da mora biti očuvana i zdrava.

LITERATURA

 1. https://www.saloninfo.rs/novosti/aparatne-tehnike-ciscenja-lica

 2. https://www.hederavita.rs/blog/koji-sve-tipovi-koze-postoje

 3. https://www.dropbox.com/sh/xblfczf8ydeouy1/AAAGxv9PkD9bturgZSDMN5zSa/KOZMETOLOGIJA%201%2C%20predavanja?dl=0&preview=K+1%2C++10+-++PREP.+ZA++PILING++KO%C5%BDE%2CAPARATNE+TEHNIKE.ppt&subfolder_nav_tracking=1

 4. https://www.dropbox.com/sh/xblfczf8ydeouy1/AACgw64oJrX8-8T-X3NUHG1aa?dl=0&preview=KOZMETOLOGIJA+1%2C+skripta.pdf

 5. https://www.divaclinic.com/blog/nega-lica-saveti-dermatologa-za-sjajan-ten/

 6. https://lepolice.com/gradja-koze-lica/

 7. https://skinmedic.co.rs/nega-lica/medicinski-tretmani-lica/

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR, MAKE UP ARTIST ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

Šta je pečatiranje? Možda nije ono što mislite da jeste...