Select Page

AKUPRESURA

AKADEMIJA ZA ESTETIKU I KOZMETIKOLOGIJU PURITY

 

REFLEKSOLOGIJA

AKUPRESURA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STUDENT                                                                                                                        MENTORKA

MILENA TODOROVIĆ ES/UNM 05/11                                                        PROF.MILENA ĐORĐEVIĆ

 

 

BEOGRAD 2019

 

1.УВОД                                                           1

  1. Историја Рефлексологије              2-3

3.ПРИНЦИПИ                                                4-5

4.РЕФЛЕКСОЛОШКА МАПА                       6-14

5.ИНДИКАЦИЈЕ-КОНТРАИНДИКАЦИЈЕ   15

6.ЗАКЉУЧАК                                                  16

7.ЛИТЕРАТУРА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

УВОД

Рефлексологија као древна исцелитељска вештина,заснива се на принципима традиционалне медицине о кретању енергије кроз тело,чијом се блокадом или стимулацијом постиже баланс  и оздрављење појединачних органа и организма у целости.

Рефлексологија тј. Рефлексотерапија постоји више од 5000год.За многе цивилизације рефлексологија је била незобилазна ставка у ТЕРАПИЈИ разних болних стања.Због позитивних искуства до данас рефлексотерапија  заузима значајно место и спада у групу прихваћених праваца традиционалне медицине,а веома се често као пожељна додатна процедура користи у решавању многих проблема из домена  ОРТОПЕДИЈЕ и ФИЗИКАЛНЕ ТЕРАПИЈЕ.

Рефлексологија или терапија зона је метод масаже, стискања или гњечења стопала (ређе дланова и ушних шкољки), у пределу „рефлексних зона“ у којима се сматра да су мапирани органи тела. Ова техника, позната и као манипулација телом, заснива се на принципима традиционалне медицине о кретању енергије кроз тело, чијом се блокадом или стимулацијом може постићи оздрављење.

Анатомских или хистолошких доказа мапираних органа на телу човека нема. Савремени рефлексолози их представљају као претпоставке (идеје) које су корисне у клиничкој пракси.

 

1

Историја     Рефлексологије

 

Рефлексологија је веома стара метода, која се примењује више од 3.000 (6.000) година у Кинеској, Тајландској, Индијијској, Египатској и другим културама Света. Корени рефлексологије сежу у далеку прошлост, и зато се она сматра традиционалном вештином лечења. Њени принципи лечења темеље се на начелу постојања „рефлексних зона“ на стопалима, длановима и ређе уву (аурикулотерапија), које одговарају свим деловима тела, органима и жлездама човека. Међусобна повезаност рефлекогених зона на стопалима и органима у телу била је позната и древним египатским лекарима, који су ове зоне сматрали „улазним вратима ка истеријама тела“.Нешто касније са далеког истока рефлексологија је пренесена у Грчку и Рим, па о њеној примени налазимо трагове у записима Хипократ (460 до 377. п. н. е) и славног арапског лекар и филозоф Авицена (979 до 1037). У средњовековним записима забележено је и да је рефлексологија била посебно популарна на европским дворовима и у време ратних похода.Данас се рефлексологија као „савременији“ облик традиционалног лечења користи у традиционалној Азији те широм Европе и Америке. Претеча савремене рефлексологије је терапија по зонама, чије су модерне темеље поставили с краја 19. века и почетком 20. века енглески лекар Хенри Хеад и амерички лекар Вилијам Х. Фицџералд (1872 до 1942), који су овој методи традиционалног лечења дали назив рефлексзонтерапија.

2

Фицџералд је већину података о овој методи сакупио међу индијанским племенима који су примењивали стимулацију рефлексних зона у лечењу многих болести. Попут меридијана на глобусу, Фицџералд је, поделио тело на 10 зона (уздужним и попречним линијама), тако да свака путања иде од једног прста на стопалу до мозга па се дуж руке спушта до прста на шаци. Органи сваке од ових зоне су међусобно повезани, тако да нпр поремећај у раду бубрега може да одрази на око, а зглоб малог прста је у вези са зглобом кука.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Принципи

Рефлексологија користи јединствену методу посебног (дозираног) притиска палцима на рефлексне тачке ради постизања бројних терапијских учинака. Њени су учинци вишеструки, као што су уклањање блокаде у протоку телесне енергије, нормализовање протока крви и лимфе у различитим деловима тела те постизање равнотеже сваког дела тела, органа или жлезде.

Заједничко за рефлексологију и друге технике манипулација телом је прихватање међузависности различитих органских система који имају велику моћ саморегулације. Услед тога људско тело има способност да превазиђе поремећаје уз терапеутску интервенцију која се концентрише на онај део тела за који рефлексолог понаособ сматра да је централни.

Рефлексологија сматра да у сваком стопалу постоји седам хиљада нервних завршетака, распоређених у зоне, које се стимулишу техником масаже, стискања или гурања (на тачно одређеним деловима стопала), што промовише оздрављење читавог организма и стимулише рад свих виталних делова тела. Будући да зоне завршавају на длановима или стопалима, сваки орган на тим местима има своју тачку. Нервни завршеци који се налазе на длановима и стопалима преносе информације дуж кичмене мождине до мозга и затим до појединих делова тела. Распоред подручја рефлексологије на стопалима одражава организацију у организму у тој мери да су органи десне стране тела заступљени у десном стопалу, а органи леве стране у левом.                                                   4

Истраживања су доказала да се временом на завршецима нерава на стопалу накупљају соли калцијума и кристали мокраћне киселине који онемогућују нормалну стимулацију жлезда и органа. Техником рефлексотерапије те наслаге се могу се уклонити.                     Рефлексотерапија је и врста стимулације централног нервног система на нивоу кичмене мождине и симпатичког нервног система. Наиме, стопала и шаке изузетно су осетљиви на додир па се преко њих могу покренути блокирани механизми у телу и мозгу.

У данашње време стопала се често занемарују па код великог броја људи постоје деформације и болести стопала. Човек када је масовно почео да носи обућу изгубио је директан контакт са окружењем и природом који је имао ходајући бос, када је директно стимулисао рефлексне тачке, што је по мишљењу рефлексолога један од узрока патолошких промена стопала. Зато се доста често у рефлексологији препоручују и употреба специјалне папуче које масирају рефлексогене зоне за време ходања пацијента.Масажа стопала је и неопходна допуна другим методама традиционалне медицине и зато се може применити и у комплексном лечењу болесника заједно са терапијским техникама за опуштање, смањивање агресивности, побољшање концентрације и укупног енергетског потенцијала тела.

 

 

 

5

Рефлексолошка мапа

Рефлексолошка мапа стопала приказује „рефлексне зоне“ које рефлексолози користе у свом раду. У доњој скали, бојом су представљени одређени органи или делове тела:

 

Мозак Желудац
Синуси Слезина
Глас Јетра
Хипофиза Жучна кеса
Врат и грло Надбубрежна жлезда
Oči Gušterača
Уши Бубрег
Пазушна јама Мокраћовод
Раме и рука Мокраћна бешика
 

 

     
Плућа и дојке Дебело црево
Срце Танко црево
Штитна жлезда и бронхиоле Тртична кост
Соларни плексус Живац кука
       
Дијафрагма Пејерове плоче
Слепо црево

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  6 6
 

 

   
     

 

 

7

На стопалима се налазе рефлексне тачке свих органа и делова тела, десно стопало је огледало десне стране тела, а лево стопало леве стране.Искусни терапеут дозираним притиском на прецизно одређену тачку на стопалу добија податке о стању одговарајућег органа – да ли је место осетљиво на притисак, каква је текстура коже, да ли се могу открити мање грудвице, или је рефлексна тачка „ослабљена“. Сличне рефлексолошке мапе постоје за шаке и ушне шкољке.

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

13

 

 

14

*Индикације*

Индикације за примену ове методе су;                                                                  -поремећаји дигестивног тракта;                                                                     –респираторне болести;                                                                                                       -слаба циркулација;                                                                                                                      -локалних обољења стопала, ноге,глежњева, бокова и колена;                              -задржавања течности (едем);                                                                                               -анксиозност и лупање срца;                                                                                               -главобоље, неуралгије; стресна стања; мучнина;                                                                   -поремећаји функција репродуктивног система код мушкараца и жена, итд.                                                                                                                                               –хроничног стреса,несанице,главобоље,болова и грчева у ногама и рукама,слабе периферне циркулације(хладне ноге и руке),застоја лимфе,након спортских повреда,код болоба у кичми и свих деформитета кичме(сколиоза,кифоза,лордоза,исхиалгија),спуштених стопала.проблематичних чукљева.

*Контраиндикације*                                                                                                         Иако нема специфичних контраиндикација, постоје и ограничења за примену масаже стопала као што су тромбоза крвних судова (венска тромбоза и проширене вене доњих удова) и трудноћа,онколошким болесницима ,код фебрилних стања.Масажу, такође, не треба примењивати код унутрашњих повреда, високе температуре, унутрашњих и спољашњих рана, код особа које имају уграђен пејсмејкер…

 

15

ЗАКЉУЧАК

Рефлексотерапијом пре свега,стимулишемо директно нервни систем,подстичемо производнју *добрих хормона*(ендорфин,серотонин…)те брзо утичемо на ублажавање  бола,поправљање расположења и потирање негативних утицаја стреса на организам. Такође се нормализује проток крви и лимфе,што је посебно битно за функционисање имуног система.

Пројекција целог тела се налази на ДЛАНОВИМА и СТОПАЛИМА.Најчешће се рефлексотерапија примењује на стопалима,стимулисањем одређених зона на њима.

Рефлексологија је наука лечења и исцелења,у којој се верује да постоји  витална енергија(Qi енергија)која одређеним путањима(меридијанима)кружи кроз цело тело,продире кроз сваку живу ћелију организма.Када је та енергија блокирана ,стимулацијом рефлексних зона притиском(акупресуром)може  се открити у којем органу или делу тела је дошло до застоја.Масажом одређене зоне разбија се енергетски застој те се одређени орган враћа у равнотежу,а проток крви и лимфе се нормализује.

 

 

 

 

16

ЛИТЕРАТУРА

 

https://zena.blic.rs/zdravlje/masaza-ove-tacke-vas-oslobada-stresa-trik…/bt1yhx9

https://vesnamihajlovicblog.wordpress.com/2012/04/…/refleksologija-zdravlje-na-dlan…

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Рефлексологија

 

 

 

 

 

 

 

POSTANI I TI KOZMETICAR-ESTETICAR

vise informacija na telefon