Select Page

Nastava iz predmeta Medicinska kozmetika na smeru ESTETIČAR-KOZMETIČAR: 3D kolagen.

Akcenat je danas na potpuno revolucionarnoj masaži MIOLIFT u kombinaciji sa supstratom za masažu BOTOLINE.

Ovom masažom delujemo direktno na mišiće lica, podižemo tonus, poboljšavamo cirkulaciju i uklanjamo znake starenja kože. Ova masaža se naročito preporučuje ženama koje su imale više od 10 botox tretmana i čiji su misici u fazi “mrtvih” opuštenih mišića.

Sve komponente nativnog 3D kolagena čine da koža bude bolje hidrirana, da u dermu dodje do proizvodnje novog kolagena koji ce dati efekat čvrste kože. Tretman treba ponavljati jednom nedeljno. Moguće je tretirarati svaki tip kože a narocito masirati preventivno sa pojavom prvih znakova starenja kože.

Više o smeru ESTETIČAR-KOZMETIČAR pogledajte OVDE

Kolagen

Kolagen je jak i dugačak molekul (300 nm, prečnika 1,5 nm), karakterističan za životinje, koji čini čak 25% svih proteina organizma sisara.

Kolagen se stvara u cisternama granulisanog endoplazmatičnog retikuluma kao prokolagen. Prokolagen je izgrađen od tri levogira polipeptidna lanca, koji su međusobno desnogiro uvijeni i stabilizovani vodoničnim vezama, sa slobodnim krajevima. Kada se dejstvom enzima uklone krajevi, dobija se strukturna jedinica kolagena zvana tropokolagen. U ekstracelularnom matriksu jedinice tropokolagena se spontano udružuju u izdužena vlakna kolagena.

Postoji 28 tipova kolagena, opisanih u literaturi. Najzastupljeniji je kolagen I, koji čini osnovna vlakna vezivnog tkiva. Pored njega česti su kolagen II, III i IV. Kolagena vlakna su glavna strukturna komponenta ekstracelularnog matriksa, za koju se vezuju druge strukture (elastin, proteoglikani, adhezivni proteini ekstracelularnog matriksa), ali vlakana ima i u nekim ćelijama. Jako je važan u hrskavici, ligamentima, tetivama, kostima, zubima, omogućava zategnutost kože i krvnih sudova. Prisutan je i kao kristalin u očnom sočivu.