Select Page

POVEZANOST VODE I DEHIDRIRANE KOŽE

СЕМИНАРСКИ РАД

 

ПОВЕЗАНОСТ ВОДЕ И ДЕХИДРИРАНЕ КОЖЕ

 

С А Д Р Ж А Ј

 

1. Увод……………………………………………………………………………………….3

2.Вода и људски организам…………………………………………………4

2.1.Значај воде………………………………………………………………………..4

3. Дехидрирана кожа…………………………………………………………….5

3.1.Карактеристике дехидриране коже……………………………5

3.2.Узрок дехидриране коже………………………………………………5

3.3.Нега дехидриране коже…………………………………………………6

3.4.Разлика између суве и дехидриране коже……………….6

4. Превенција у случају дехидриране коже……………………7

5. Закључак……………………………………………………………………………..8

Литература………………………………………………………………………………9

 

1. Увод

 

Постоји неколико ствари које не можемо да игноришемо да бисмо сачували здравље и живели пуним плућима. То су: исхрана, одмор и вежбање. Без обзира на то колико вежбате и имате редован сан, ако не водите рачуна о исхрани и довољном уносу течности, могу се јавити разни проблеми у нашем организму који су итекако видљиви споља. Наша кожа, коса и нокти су први показатељ да нешто изнутра не функционише баш најбоље и да су нам неопходне промене у свакодневној рутини. С тога је важно пратити изглед, промене и квалитет наше коже.

Игра невероватно важну улогу у готово свим телесним функцијама, помаже да се токсичне материје уклоне из организма, чини кожу хидрираном, вода. Недостатак воде у организму је један од најчешћих узрока лошијег квалитета коже, косе и ноктију. Брз темпо живота, лака доступност газираних пића и сокова, лоше навике, су само неки од узрока недостатка воде у организму.

 

2.    Вода и људски организам

 

Отприлике 60–70 процената људског тела сачињено је од воде. Тачна вредност зависи од годишта и пропорције мишићног према масном ткиву (јер мишићи садрже више воде него масти). Иако вода не садржи калорије и храњиве материје, она је неопходна за живот. Можемо недељама преживети без хране, али без воде тек данима. Организам не задржава вишак воде као што то ради са мастима, па је свакодневно потребно уносити одговарајућу количину воде да бисмо задржали добро здравље.

Тешко је унети превише воде, јер више воде значи и више одлазака у тоалет, а боја урина постаје безбојна. Ипак, не треба претеривати са водом на овај начин и трудите се да вам боја урина буде бледожута попут лимунаде. Међутим, ако пијете премало воде, организам почиње да дехидрира, а први симптом је жеђ. Посета тоалету ће вам се сигурно проредити, а боја урина постати тамножута или чак браон.

 

2.1. Значај воде

 

Када пијете воду или је уносите исхраном, ви се хидрирате. Ако не уносите довољно воде, ваш организам ће трпети, а такво стање се назива дехидрација. Вода је главни састојак нашег организма, значи сваке ћелије, ткива и органа. Игра невероватно важну улогу у готово свим телесним функцијама као што су: регулација температуре, пренос кисеоника и храњивих материја, неопходна је компонента многих биохемијских реакција, служи за чишћење – детоксикацију организма кроз урин и фекалије, подмазује зглобове, има улогу у варењу, основни је састојак телесних течности, попут пљувачке и суза, ћелијама обезбеђује облик, стабилност итд.

 

3. Дехидрирана кожа

 

Дехидрирана кожа је стање коже узроковано недостатком воде у организму. Дехидрирана кожа у епидермису садржи мање од десет посто воде и код ње се могу приметити промене у заштитном хидролипидном слоју као и неорганизован и дехидриран површински рожнати слој коже. Дехидрирана кожа показује и појачану осетљивост. Ово стање коже је излечиво уз адектватну негу и промену оређених животних навика.

3.1. Карактеристике дехидриране коже

 

Било који тип коже (сува, масна, комбинована) може да се суочи са проблемом дехидрираности. Последице могу бити мање или више изражене, али тај недостатак воде се, пре свега, огледа у осећају нелагодности у пределу лица и тела или неким деловима тела, нарочито после купања или туширања.

Дехидратација коже се испољава губитком сјаја, перутањем, изгледа беживотно, осетљива је, виде се фине линије, боре постају израженије, абсорпција производа је убрзана, јер кожа вапи за још производа. Нелагодан осећај са мање или више израженим осећајем затезања на лицу се јавља нарочито након умивања.

 

3.2. Узрок дехидриране коже

 

Вода, као и ваздух, је непоходна за живот. Код одрасле особе вода чини 65 % укупне тежине. Тако да, особа која има 70кг у себи има 49 литара воде од којих се 15% налази у кожи. Улога воде  овде је од пресудног значаја. То је један прави резервоар са којег други органи захватају воду и тако се омогућава размена са околином. Вода се премешта из дермиса ка површини натапајући различите слојеве. Тај одлив воде је назван Неосетни губитак течности. Природно обложен хидролипидним филмом на површини, рожнати слој ( површински слој епидермиса )спречава испаравање воде. У случају нарушавања те баријере, неосетни губитак воде се убрзава чинећи кожу дехидрираном.

Вода која се налази у дермису не циркулише више до епидермиса, хидролипидни филм више нема своју улогу. Цела серија чинилаца може бити узрок дехидратације. Поред воде неки од најчешћих узрока су спољни фактори из животне околине (хладноћа, зима, ветар, загадђење, УВ зраци), екстерни факори као што су дуван и алцохол, емоционални фактори, стрес или умор, неки медицински третмани  као што су третман против акни и третман против холестерола на пример, веома агресивни козметички производи, детерџенти, средства за скидање боја, средства за сушење.

 

3.3.  Нега дехидриране коже

 

Данас на тржишту постоји велики број препарата за хидратацију коже различитих механизама деловања. Ипак, циљ им је исти: пружити кожи што бољу хидратацију и задржати је што дуже оптимално влажном.

За чишћење дехидриране коже треба користити блага средства, без алкохола. Лице треба третирати кремама које су више влажне, а мање масне. Препоручују се препарати са природним овлаживачима као што су: глицерин, уреа, хијалуронска киселина.

Било она нормална, сува, мешовита или масна, сваком типу коже неопходна је хидратација, па је свакодневно влажење кључно за здравље и лепоту коже и пријатан осећај. При том не смемо да заборавимо да је за лепоту коже, осим одговарајуће неге, потребна и хидратација целокупног организма, коју ћемо осигурати свакодневним уносом довољне количине воде.

Одрасла особа дневно треба да попије један и по до два литра воде, најбоље у малим оброцима у току целог дана. Тако се избегава осећај жеђи, јер у тренутку кад осетимо жеђ, наш организам је већ дехидриран. Исто је и с кожом – потребна јој је стална хидратација, јер кад једном постане дехидрирана, треба да прође пуно времена како би се вратила у стање равнотеже.

 

3.4. Разлика између суве и дехидриране коже

 

Људи често сврставају суву и дехидрирану кожу у исти кош мислећи да су ове две речи синомим једна другој. Да ли је то заиста је то истина? Ипак није. Сува кожа представља тип коже који наслеђујемо не нужно од наших родитеља, али свакако има везе са нашом генетиком и на то не можемо драстично утицати. Сува кожа је узрокована недостатком липида који имају одређену храњиву и баријерну улогу. Док, дехидрирана кожа предтсавља стање коже које може бити везано уз било који тип коже, тј. масну, суву, комбиновану, нормалну и узроковано је недостатком воде у ћелијама. Стање дехидриране коже није генетски, већ стечено и излечиво је.

4. Превенција у случају дехидриране коже

 

Пре свега неопходан је довољан унос воде, минимум од 1,5 до 2l у зависности од година и активности, распоређен у правилним интервалима. Затим, заштита коже од спољашњих утицаја кремама или њиховом што мањем излагању, избегавање алкохола и цигарета, агресивних и исушујућих козметичких производа. Такође је јако важно не излагати организам емоционалним стресом и напорон, имати редован сан и физичку активност

5.    Закључак

 

Колико год је проблем дехидриране коже често присутан међу људима, нажалост појава дехидриране коже се не смањује. Шта је прави узрок тога, поред целокупне, лакодоступне козметике на тржишту и пуно прича и савета дерматолога и козметичара о овом проблему и даље не знам. Неке од предпоставки јесу недовољна едукација људи и то што је проблем дехидриране коже не тако болан, тј. безболан је за нас, па тако и немамо потребу за решавањем овог проблема као кад нас, на пример, боли стомак. Наша кожа овај проблем доживљава другачије и то колику трауму доживљава исказује на безболан, али трајан начин који ће оставити последице до краја живота на нашој кожи. Зато је важно реаговати одмах, примењивати савете лекара и козметичара, увести здравије навике, повећати унос воде у организам и неспорно је да ће нам кожа бити захвална, а то ће и показивати својим изгледом.


 

Литература

 

  1.  https://www.biola.rs/saveti-za-uspesnu-negu/dehidrirana-koza-2 10.12.2019.
  2. https://lepotica.rs/koza-2/suva-vs-dehidrirana-koza 13.12.2019.
  3. https://www.bioderma.co.rs/vasa-koza/dehidrirana-koza 13.12.2019.
  4. https://www.nestle.rs/nhw/%C4%8Dinjenice/voda-eliksir-zivota 13.12.2019.
  5. https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B0 13.12.2019.
  6. http://www.srbijavode.rs/web/zastita-voda.html 14.12.2019
  7. http://www.kozmetika.edu.rs/ 14.12.20119.

 

Семинарски рад

Предмет: Примењена козметологија

Ментор: проф. Ивана Станојевић

Студент: Милица Миловановић

Београд, децембар 2019. год

POSTANI I TI ESTETIČAR - KOZMETIČAR

Više informacija na telefon 0607237853