Select Page

Деловање хијалуронске киселине на кожу

YORK UNIVERSITY USA

Семинарски рад

исправак

Тема:Деловање хијалуронске киселине на кожу

предмет:Хемија у козметологији

Ментор:Проф.Др Драгана Секуловић

 

Београд,Новембар 2021.године

 

Садржај:

1.Koжа

2.Шта је хијалуронска киселина

3.Деловање хијалуронске киселине на кожу

4.Како изгледа кожа са хијалуронском киселином

5.Литература

Кожа представља омотач тела који је у непосредном додиру са спољашњом средином. Код бескичмењака и нижих хордата (плашташи, амфиоксус) кожа је једнослојна, док је код кичмањака изграђена од више слојева. Боја коже зависи од стања крвних жилица и количине пигмента. Површина коже одраслог човека просечне висине износи 1,7 м2, а маса око 18% укупне масе тела. Покожица је изграђена од тврдих ћелија које на спољашњем слоју отпадају, а замењују их ћелије које се врло брзо множе у темељном слоју и замене старе.

 

Друга животињска покровна ткива, попут егзоскелетона зглавкара, имају различито развојно порекло, структуру и хемијску композицију. Код сисара, кожа је орган покровног система који се састоји од вишеслојног ектодермалног ткива, и штити ткива која окружује: мишиће, кости, лигаменте и унутрашње органе. Кожа различите природе постоји код водоземца, гмизаваца, и птица.Сви сисари имају длаку на својој кожи, чак и морски сисари као што су китови, делфини, и плискавице, који изгледају као да су бездлаки.

 

Кожа је у контакту са окружењем и представља прву линију одбране од спољашњих фактора. Основне улоге коже су:

 

заштитна – штити тело од механичких повреда, патогених организама (кожа је непропустљива за вирусе и бактерије кад је неоштећена), од УВ Сунчевих зрака

одржавање сталног састава унутрашње телесне средине (хомеостаза) тако што код копнених спречава губитак воде и соли, а код водених кичмењака превелики улазак воде у тело;

учествује у размени материја – размена гасова, што је од посебног значаја за дисање водених организама;

продукција фолата и витамина Д

учествује у процесима екскреције (излучивања) који се врше кожним жлездама;

примање спољашњих надражаја помоћу бројних чулних органа који су у њој смештени;

учествује у терморегулацији код хомеотермних организама (имају сталну телесну температуру и припадају им птице и сисари) тако што регулише одавање топлоте из тела (знојење).

Озбиљно оштећена кожа се може залечити путем формирања ткива ожиљка. Такво ткиво је понекад депигменсино и другачије боје. Дебљина коже такође варира од локације до локације на организму. Код људи, на пример, кожа која се налази ипод очију и око очних капака је најтања кожа на телу са дебљином од свега 0,5 мм, и једна је од првих области које показу знаке старења, као што су боре. Кожа на длановима и стопалима је дебела 4 мм и представља најдебљу кожу на телу. Брзина и квалитет зарастања рана на кожи се побољшава пријемом естрогена.

 

Крзно је густа длака. Примарна улога крзна је изолација коже. Оно исто тако служи као секундарна полна карактеристика и као камуфлажа. Код неких животиња кожа је веома тврда и дебела и може се обрађивати ради стварања кожних материја. Гмизавци и рибе имају заштитне крљушти на кожи, а птице имају перје, што су ткива направљена од βкератина. Кожа водоземаца није јака баријера, посебно у погледу проласка хемикалија кроз кожу и често је подложна осмози и силама дифузије. На пример, жаба која седи у анестетичком раствору брзо би пала у стање седације, јер хемикалије дифузно пролазе кроз кожу. Кожа водоземаца игра кључну улогу у свакодневном опстанку и њиховој способности да искористе широк опсег станишта и еколошки услова.

 

 

 

 

Функционисање целог нашег тела зависи од уноса течности – свакој нашој ћелији је потребна хидратација, а то је највидљивије на кожи. Чак и мала дехидрација утицац́е на свежину и сјај тена, а када је реч о дуготрајном недостатку влаге, последице се погоршавају са годинама. Хијалуронска киселина или хијалурон киселина данас се читају као чудо које брише боре и врац́а влажност коже. Ова киселина је најприсутнија у кожи, иако гради и друга ткива, хрскавицу и зглобове. Хијалуронска киселина је присутна у вашем телу и тешка је око 15 грама, али њена количина опада са годинама.

 

Хијалуронска киселина је веома популарна у козметици због своје способности везивања воде. Према свом саставу, то је полисахарид или угљени хидрат, овај грађевни блок коже се природно налази у целом телу, а у вец́им количинама може се нац́и између ц́елија коже где пружа влагу, чврстоц́у и гипкост. У људском телу се највише налази у оку и зглобовима (хрскавицама) и везивном, епителном и нервном ткиву. Учествује у попуњавању бора и стварању колагена.

Хијалуронска киселина (ХА) је природни гликозаминогликан, основни састојак људског тела (налази се у пупчаној врпци, очима, синовијалној течности, дермису, стакластом телу итд.). Хијалуронска киселина је суштински и саставни део структуре коже дајући јој хидратацију, гипкост и тонус. Има способност да везује воду и задржи је у дубоким слојевима. Према томе, улога хијалуронске киселине од суштинског је значаја за одржавање 70% воде у младој кожи!

 

Овај молекул се налази код свих врста и организам га након уношења одлично подноси. Концентрација и квалитет хијалуронске киселине се током времена али и индивидуално смањује, како у дермису тако и у свим другим деловима тела где је присутна. Хијалуронска киселина може бити животињског порекла (добија се из кресте петла) или резултат биоферментације (бактеријска ферментација). Да би се постигла стабилност и дуже задржавање на месту апликације, она мора да прође малу хемијску промену (метод међусобног повезивања) под контролисаним лабораторијским условима, у супротном као немодификована хијалуронска киселина, у људском телу би остала само неколико дана!

 

Хијалуронска киселина се примењује у следећим областима:

 

Козметологији (користи се као састојак у козметичким производима због њених хидратантних својстава и успоравања ефекта старења), офталмологији (одобрена је за употребу током офталмолошких операција нпр. трансплантација рожњаче, операција катаракте, глаукома, за заштиту ендотела рожњаче), реуматологији (додаје се у зглобове колена како би се повећала вискозност синовијалне течности и тако подмазао зглоб) и естетској медицини (за попуњавање бора и ремоделирање волумена лица).

Хијалуронска киселина је бистра супстанца коју људски организам сам производи. Има је у различитим ткивима попут коже, зглобовима, очној јабучици. Називају је природним лубрикантом, пошто задржава влажност, еластичност и флексибилност ткива. Највише је има у кожи и зато нам је важна, јер одржава затегнут и здрав изглед коже.

Старија кожа је сува, испуцала и изгледа беживотно.

Да бисте то спречили, сазнајте зашто је важно да на време почнете да надокнађујете недостатак хијалуронске киселине у организму. Постоји више начина да то урадите. Неки боле, неки не! Лила је изабрала безболну и природну варијанту. Резултати се баш виде. Лице је једрије, младоликије, затегнуто ,боре су се испеглале, подочњаци нестали.

Хијалуронан (хијалуронска киселина, хијалуронат, HA) је ањонски, несулфатисани гликозаминогликан који је присутан широм везивног, епителног, и неуронског ткива. То је животињски полисахарид, чија понављајућа дисахаридна структура је састављена од D-глукуронске киселине и Н-ацетилглукозамина, међусобно повезаних β-1,3-гликозидним везама.

Хијалуронска киселина је јединствена међу гликозаминогликанима по томе што је несулфатисана, да се формира у ћелијској мембрани уместо Голџијевог апарата, и што може да буде веома велика, са молекулском масом која често досеже милионе далтона. Као једна од главних компоненти екстрацелуларног матрикса, хијалуронска киселина у знатној мери доприноси ћелијској пролиферацији и миграцији, а може такође да узме удела и у прогресији поједних малигних тумора.

Хијалуронска киселина је главни састојак такозваних хијалуронских пунилаца који се користе у оквиру антистаросне медицине.

У просеку особа са 70 кг (154 лбс) има око 15 грама хијалуронске киселине у телу, једна трећина од чега се претвара (разграђује и синтетише) сваког дана.Хијалуронска киселина је исто тако компонента групе А streptococcal екстрацелуларних капсула, и сматра се да учествује у вируленцији.

Деловање хијалуронске киселине на кожу

Хијалуронска киселина побољшава заштитну баријеру – уколико је твоја кожа сува, њена је површина осетљивија на заразе. Осигуравајући спољне слојеве коже влагом, ХА заправо јача заштитну баријеру твоје коже како би ти пружила јачу и здравију кожу.

Подржава излечење – исто тако, хијалуронска киселина помаже лечењу и опоравку твоје коже дајући кожи-умирујућу влагу и противупално дејство.

Крема са хијалуронском киселином чак се препоручује особама са сувом кожом лица или екцемом, или како би се кожа опоравила након поступка, нпр. после ласерског третмана.

Антиоксидативна одбрана – Хијалуронска киселина чак даје твојој кожи антиоксидативну одбрану за борбу против УВ-оштећења.

Моћ хијалуронске киселине лежи у њеној способности да сакупља влагу, и то чак до хиљаду пута више од своје тежине. Баш као што сунђер упија воду, тако и хијалурон има способност задржавања воде, до шест литара по граму, због чега је кожа еластична, мекана, хидрирана и чврста када је млада. Хијалурон је магнет за влагу и због тога је есенцијални састојак крема против старења.

Постоји храна богата хијалуронском киселином, као што је соја, цитрусно воће, кромпир или спанаћ, али иако у своју исхрану уврстиш ове намирнице, на твојој кожи се неће видети уочљиве промене, као када би користила производе за негу коже са хијалуроном. Због тога у бјути рутину уврсти макар један производ који садржи хијалуронску киселину и твоја кожа ће задржати младалачки изглед.

Креме које садрже хијалуронску киселину најпре хидрирају кожу, што је, без обзира на тип, и те како важан фактор, када је нега у питању, али успоравају и процес старења. Да би кожа што дуже била еластична, неопходно је убацити овај састојак у дневну негу, са првим знацима старења коже. Хијалурон ће учврстити воду у кожи, и на тај начин учинити, не само да лице изгледа блиставије, него задржати и једрину у њој.

Креме са хијалуроном су одлична подлога за сваку шминку, такође, јер чине лице свежим и хидрираним. Основна карактеристика хијалурона јесте да веже воду за себе и на тај начин обезбеђује кожи потребну влажност. Пошто је ово природан састојак, он се у кожи разграђује и нема никаквих штетних, него, напротив, благотворних ефеката за вашу кожу.

Избор креме или серума са хијалуронском киселином зависи и од типа коже који имате. Препорука је да се на сувој кожи користе креме са већим процентом хијалуронске киселине, а на масној мањи, јер је она већ прилично влажна.

Као хидрофилна супстанца хијалуронска киселина везује и задржава молекуле воде, испуњавајући међућелијске просторе, што ткиву даје управо оно што сви желимо да задржимо: волумен, чврстину и глаткоћу.

Величина молекула условљава и резултате њене примене: за тренутну и брзу хидратацију, продужену хидратацију и попуњавање бора у такозваним филер кремама.

Континуираном применом козметичких кремова, антирида и серума са хијалуронском киселином долази се до бољег микрорељефа, веће влажности коже и постепеног смањења дубине финих бора. Коришћењем хијалурона различитих молекулских тежина спречава се исушивање и омогућава продирање у дубље слојеве коже чиме се постиже већа чврстоћа и еластичност. Хијалуронска киселина дугог ланца делује на месту настанка финих линија и бора на површини коже чувајући влагу. Са друге стране хијалуронска киселина кратког ланца продире у слојеве епидерма, где настају дубље боре. Стога водите рачуна, нису све креме са хијалуроном исте. Читајте декларације и питајте свог фармацеута да Вам препоручи најквалитетније производе из козметичких линија обогаћених овим моћним молекулом шећера.

 

 

Закључак:

Хијалуронска киселина и њени фрагменти се истичу као ефикасне козметички активне компоненте за негу коже. Хијалуронска киселина, влажи и враћа кожи тонус и глаткоћу, али не може да пенетрира у кожу. Фрагменти хијалуронске киселине су молекулских маса мањих од 800 кДа. Они боље пенетрирају у кожу, претпоставља се да могу да учествују у регулацији гена укључених у контролу кератиноцита и формирање чврстих међућелијских веза. Такође, према литературним подацима, помажу и пенетрацију неких других козметички активних компоненти. Пуниоци/филери са хијалуронском киселином користе се у циљу отклањања изражених бора. Примењују се интрадермално под контролом стручног лица у циљу да надокнаде меко ткиво у кожи која је структурно измењена старењем. На овај начин се попуњавају боре и кожа добија гладак и затегнут изглед.

У литератури се наводи да се неки биљни екстракти, као што су екстракт соје(Глyцина маџ) и екстракт дивљег кестена (Аесцулус хиппоцастанум), могу користити у козметичким производима за негу коже измењене старењем. Истиче се да ови екстракти због великог садржаја сапонина могу да утичу на смањење разградње и стимулацију синтезе природне хијалуронске киселине у кожи, што је потврђено ин витро испитивањима.

 

 

POSTANI ESTETIČAR KOZMETIČAR, MAKE UP ARTIST ILI WELLNESS I SPA TERAPEUT

BLAGODETI MASAŽE ULJEM KONOPLJE